Logo image
Logo image

Meestvoorkomende ziekten bij poedels

6 minuten
De "kleine honden"-trend heeft ervoor gezorgd dat sommige rassen aangepast werden om kleiner van formaat te zijn. Dit maakt honden echter ook vatbaarder voor bepaalde genetische ziekten.
Meestvoorkomende ziekten bij poedels
Cesar Paul Gonzalez Gonzalez

Geschreven en geverifieerd door de bioloog Cesar Paul Gonzalez Gonzalez

Laatste update: 22 december, 2022

Poedels zijn een van de bekendste hondenrassen ter wereld, en komen voor in veel maten en kleuren. Ze hebben meestal een zacht temperament, en daarom kiezen veel eigenaars ze vaak als huisdier – ook omdat hun mooie uiterlijk veel aandacht krijgt. De genetische gesteldheid van poedels kan ze echter predisponeren voor bepaalde veelvoorkomende ziekten. Ontdek de meestvoorkomende ziekten bij poedels in dit artikel.

Verschillende hondenrassen ontstaan door kunstmatige selectie. Dit mechanisme bestaat uit het aanmoedigen van inteelt om “zuivere” eigenschappen in de honden te behouden. Dit is echter ook nadelig voor de gezondheid van een hond, want het maakt ze vatbaarder voor bepaalde ziektebeelden. Lees verder en leer over de meestvoorkomende ziekten bij poedels.

Oorsprong van het poedelras

Volgens de Fédération Cynologique Internationale stamt de poedel af van de barbethond, die gebruikt werd voor de jacht op watervogels. Aanvankelijk werden deze honden“bar betwijfjes” genoemd, omdat hun vacht niet zo weelderig was als die van het oorspronkelijke ras.

Na de selectieve kruising kregen de honden die we in dit artikel voorstellen de naam poedel, die komt van het Franse woord “cane,” dat “vrouwelijke eend” betekent, en zinspeelt op de jacht.

Na verloop van tijd week het poedelras af van het barbetras en verwierf daarbij unieke kenmerken. Bovendien streefden de fokkers ernaar uniforme kleuren te behouden, maar met maten die het gemakkelijker maakten ze in huis te houden. Het resultaat was een trouwe hond die zich bovendien gemakkelijk aanpaste aan de behoeften van zijn baasje.

Some figure

Veel voorkomende ziekten bij poedels

Alle honden zijn tijdens hun leven vatbaar voor elke pathologie. Sommige rassen hebben echter een grotere zwakte voor bepaalde soorten problemen. In het algemeen vallen de meestvoorkomende ziekten bij honden in een van de volgende categorieën:

  • Zicht. Dit zijn pathologieën die de ogen of nabijgelegen gebieden aantasten, en als gevolg daarvan het gezichtsvermogen van de hond aantasten.
  • Huid. Elke kwaal die ongemak aan de huid veroorzaakt.
  • Gehoor. Pathologieën die om het even welk deel van het oor aantasten en het gehoor onderbreken.
  • Osseus. Misvormingen, zwakte, of slijtage van bepaalde botten in het lichaam van de hond.
  • Hormonaal. Elk probleem dat het endocriene systeem van de hond en zijn hormoonproductie beïnvloedt.

Oogaandoeningen

Honden passen zich meestal goed aan gezichtsverlies aan als het progressief is, en we merken normaal gesproken geen problemen op. Daardoor ontdekt men deze pathologie meestal pas als ze te ernstig is en een gevaar vormt voor de gezondheid van de hond. Enkele van de meestvoorkomende oogziekten bij poedels zijn de volgende:

  • Cataract. Het verlies van doorzichtigheid van de kristallijne lens, die wordt waargenomen als een witte plak in het oog die het zicht van de hond belemmert.
  • Progressieve retinale atrofie. Een erfelijke ziekte die de achteruitgang veroorzaakt van de receptoren die het opvangen van licht in het oog mogelijk maken.
  • Uveitis. Ontsteking van de oogwand (uvea).
  • Glaucoom. Een groep van aandoeningen die schade aan de oogzenuw veroorzaken. De meestvoorkomende gevallen worden veroorzaakt door extreme druk in het oog.
  • Entropion. Een omkering van het ooglid dat over het ooggebied begint te schuren, wat ontsteking, pijn, zweren en zelfs blindheid veroorzaakt.
  • Keratoconjunctivitis sicca. Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan tranen in de ogen, waardoor ontstekingen ontstaan. Er is een soort geelwit “slijm” in het oog te zien. Het is een auto-immuunziekte waar poedels aanleg voor hebben.

Huidkwalen

De huid is het meest blootgestelde orgaan bij dieren, omdat ze vatbaar is voor invasies door parasieten die verschillende problemen veroorzaken. Maar deze uitwendige aantastingen zijn niet de enige ziekten waarmee poedels te maken kunnen krijgen. Hieronder staan enkele van hun meestvoorkomende huidkwalen:

  • Sebaceous adenitis. Een erfelijke ziekte die gekenmerkt wordt door progressieve haaruitval en het verschijnen van witte schubben. Deze pathologie kan gecompliceerd worden door het aanmoedigen van het ontstaan van secundaire infecties.
  • Allergieën. Een overdreven reactie van het immuunsysteem op bepaalde omgevingselementen (allergenen). Als gevolg daarvan ontstaat dermatitis (die meestal niet ernstig is als de tijd van blootstelling aan het allergeen minimaal is).
  • Schimmels zijn infectieuze agentia die groeien in een warme, vochtige omgeving. De poedel kan er last van krijgen als de eigenaar geen goede vachthygiëne aanhouden.
  • Pyodermie. Een bacteriële infectie die etter, zweren en zwelling van de huid veroorzaakt.
  • Systemische lupus erythematosus. Deze ziekte is heel zeldzaam bij honden, maar de poedel is een van de rassen die er het meest kans op hebben. Het veroorzaakt verschillende problemen zoals alopecia, zweren, korsten, littekens, en ontstekingen.
  • Plaveiselcelcarcinoom. Dit is een soort neoplasma dat ontstaat uit de schubben van de huid en knobbels veroorzaakt. Met name zwarte poedels zijn vatbaar voor dit carcinoom op de tenen, precies waar de nagel de huid ontmoet.
  • Basaalceltumoren lijken op kleine wratjes op de huid die kunnen bewegen. Dit soort tumor is goedaardig en gemakkelijk te verwijderen, maar poedels hebben een hoge aanleg om eraan te lijden.

Gehooraandoeningen

Gehooraandoeningen bij honden komen vaak voor maar zijn meestal goed te behandelen. Meestal is de meest voorkomende ziekte bij poedels otitis externa, dat is een ontsteking van de huid van het oor die jeuk veroorzaakt. Deze pathologie is niet gevaarlijk voor het huisdier, maar als ze verergert kan ze doofheid veroorzaken.

Botziekten

Botten zijn niet vrij van ziekten die misvormingen kunnen veroorzaken. Bij poedels zijn de meestvoorkomende pathologieën die hun botvorming beïnvloeden de volgende:

  • Heupdysplasie. Dit wordt veroorzaakt door een probleem tussen het dijbeen en het heupbeen, dat zowel moeilijk lopen, kreupelheid als pijn veroorzaakt.
  • Patella of patella luxatie. De patella is een klein botje dat het kniegewricht van de hond stabiliseert. Bij luxatie hinkt de hond met tussenpozen vanwege de pijn die het veroorzaakt. Deze aandoening kan zowel veroorzaakt worden door aangeboren problemen als door een trauma (een klap).
  • Ziekte van Legg-Calve-Perthes. Dit is een degeneratieve ziekte die de structuur van het dijbeen aantast, waardoor het sneller slijt en hevige pijn veroorzaakt als een hond loopt.
  • Intervertebrale discusziekte. Dit is een ziekte van genetische oorsprong die het scheuren veroorzaakt van de tussenwervelschijven die de wervels van elkaar scheiden, waardoor het ruggenmerg in de verdrukking komt.
  • Chondrodysplasie. Een aangeboren ziekte die vooral kleine (mini)poedels treft. Het zorgt ervoor dat de ledematen van de honden misvormd raken als ze groeien, zodat ze moeite beginnen te krijgen met lopen. De ernst van chondrodysplasie hangt af van elk geval, hoewel het kan gaan van een lichte kromming tot een totale locomotorische handicap.

Hormonale kwalen

Hormonen zijn chemische boodschappers die een groot aantal stofwisselingsprocessen regelen. Daarom veroorzaakt elke toename of afname van deze stoffen een ernstige stoornis in de lichaamsfuncties. Bij poedels zijn de meest voorkomende ziekten van dit type als volgt:

  • Hypothyreoïdie. Een aandoening die veroorzaakt wordt door het onvermogen van de schildklier om voldoende schildklierhormonen te produceren. Door dit probleem krijgt het lichaam van de hond voortdurend infecties, omdat zijn immuunsysteem gedeprimeerd is.
  • Diabetes. Dit wordt gekenmerkt door de toename van glucose in het bloed, die veroorzaakt wordt door een storing of te lage productie van het hormoon insuline.
  • Syndroom van Cushing. Deze term staat voor een groep veranderingen die veroorzaakt worden door een toename van het  hormoon cortisol in het bloed. De symptomen zijn verwarrend en zijn meestal niet in elk geval hetzelfde, dus in de meeste gevallen wordt de aandoening ontdekt bij het controleren van andere ziektebeelden.
Some figure

Zoals je gezien hebt, zijn poedels vatbaar voor verschillende ziekten. Dit betekent echter niet dat je huisdier er in de toekomst eentje van zal ontwikkelen, want alles hangt af van de zorg en aandacht die je geeft. Onthoud dat regelmatig bezoek aan de dierenarts de beste manier is om voor je hond te zorgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Brusa, M. C. (2014). Compendio de enfermedades de los caninos y felinos domésticos. Editorial de la Universidad Nacional de La Plata (EDULP).
  • Osborn, S. C. (2005). Dermatología: Enfermedades Pruríticas de la Piel en Perros y Gatos. Revista Electrónica. 1º edición. Buenos Aires, Argentina. Publicado por The Gloyd Group, Inc. Consultado el, 22.
  • Foster, A. P., Foil, C. S., Bensignor, E., Burrows, M., Byrne, K., Cerendolo, R., … & Williams, D. C. (2008). Manual de dermatologia en pequeños animales y exoticos. Ediciones S.
  • Mauricci Bravo, R. A. (2017). Diagnóstico temprano de queratoconjuntivitis seca empleando la prueba lacrimal de Schirmer en caninos de Salaverry-Trujillo.
  • González, F., & Serrano, C. (2017). Incidencia de enfermedades endocrinas en caninos entre los años 2013-2016 en un hospital veterinario universitario de Chile. Rev Chil Endocrinol Diabetes10, 90-94.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.