Hebben honden een gezichtsvermogen zoals dat van ons?

Hebben honden een gezichtsvermogen zoals dat van ons?
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García.

Laatste update: 22 december, 2022

We horen vaak dat honden dingen zwart en wit zien. Dit is echter niet waar. Het is wel waar dat ze minder kleuren waar kunnen nemen dan mensen, en dat ze beter in het donker zien. Hoe is het gezichtsvermogen van honden verder, vergeleken met dat van ons?

Hun gezichtsvermogen is anders: meer gespecialiseerd en aangepast aan lage verlichting. Ze hebben minder gezichtsscherpte dan wij en nemen minder kleuren waar. Hun gezichtsvermogen is geschikt voor de omgeving waarin ze leven en de behoeften van hun soort.

Het gezichtsvermogen van honden

Honden zien beter in het donker

Een vrouw aait haar hond

Honden en wolven kunnen over het algemeen beter in het donker kijken dan mensen. Hun nachtzicht stelt hen in staat om ‘s nachts effectiever te jagen.

Katten hebben echter nog steeds een beter nachtzicht dan honden. Het zijn geweldige jagers in het donker. Je kunt je vast wel een kat voorstellen die ‘s nachts van dak naar dak springt, toch? Dit zou alleen mogelijk zijn met het superieure zicht dat ze hebben in omgevingen met weinig licht.

Welke kleuren kunnen honden zien?

Het chromatische assortiment van honden is kleiner dan het onze. Kleurwaarneming is minder belangrijk voor het overleven van een hond.

De mens heeft drie soorten receptoren voor de kleur in onze ogen, elk gespecialiseerd in het vastleggen van de drie primaire kleuren (rood, geel en blauw). Door combinaties van deze drie zijn de hersenen in staat om de volledige chromatische schaal te creëren.

Honden zien niet alleen in zwart en wit, maar ze onderscheiden minder kleuren dan mensen. De ogen van honden hebben slechts twee soorten visuele receptoren. Daarom kunnen ze niet het volledige scala aan kleuren die beschikbaar zijn voor de mens recreëren.

Honden zien blauw van rood of blauw van groen, maar ze zullen niet in staat zijn om onderscheid te maken tussen groen en rood. Bijvoorbeeld, terwijl mensen groen gras zien, zien honden geel gras.

Het gezichtsvermogen van honden kan worden vergeleken met dat van iemand die kleurenblind is, die geen onderscheid kan maken tussen rood en groen.

Als je een rode bal koopt en gooit het naar je hond in het groene gras, zal het niet makkelijk zijn voor hem om het te vinden, omdat ze de bal en het gras als dezelfde kleur zien. In ruil daarvoor hebben ze echter een goed nachtzicht, dat hun voorouders gebruikten om ‘s nachts te jagen.

Honden hebben een breed gezichtsveld

Wat hun gezichtsveld betreft, is het ook veel beter dan dat van de mens. Zij kunnen tot 250 graden om zich heen zien, terwijl wij 180 graden kunnen zien.

De positie van hun ogen in hun hoofd bepaalt de mate van perifeer zicht en hoe groot het gezichtsveld is dat ze tegelijkertijd met beide ogen kunnen zien. Dat wordt binoculair gezichtsvermogen genoemd, wat nodig is om afstanden correct te kunnen meten.

Visuele evolutie en aanpassingen

Vrouw heeft puppy op schoot

De ogen van katten en honden zijn geëvolueerd met de aanpassingen die typisch zijn voor nachtjagers. Ze hebben een speciale structuur onder het netvlies, het tapetum lucidum genaamd.

Het werkt als een spiegel, als een reflecterende laag die hun gezichtsvermogen in slecht verlichte omstandigheden versterkt. Dit is wat verantwoordelijk is voor de oplichtende ogen, die we op foto’s van honden en katten zien.

Het deel van het oog dat de meeste optische kracht heeft, is het hoornvlies. Daarom hebben honden en katten bij een staaroperatie geen kunstmatige intraoculaire lens nodig. Ze kunnen goed blijven zien zonder de hulp van een van deze lenzen.

Horen en ruiken zijn ook bij honden en katten zeer krachtige zintuigen. Daarom kunnen ze een situatie omzeilen die hen zeer goed bekend is, zelfs als ze ernstige oogproblemen hebben. Ze zullen hun gebrek aan zicht compenseren met hun andere zintuigen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.