Logo image
Logo image

Kan het griepvirus ook dieren treffen?

4 minuten
De griep is een veelvoorkomende ziekte die we allemaal kennen en die veel mensen jaarlijks treft. Wist je echter dat veel virussen ook dieren kunnen treffen? In het artikel van vandaag zullen we het over verschillende voorbeelden hebben.
Kan het griepvirus ook dieren treffen?
Samuel Sanchez

Geschreven en geverifieerd door de bioloog Samuel Sanchez

Laatste update: 21 december, 2022

Het veelvoorkomende griepvirus blijft ongetwijfeld tot nu toe een van de meest bekende virussen. Zijn mensen echter de enigen die griep kunnen krijgen? Of kunnen virussen ook dieren treffen?

Heb je jezelf deze vraag ooit gesteld? En als het antwoord ja is, hebben we het dan over een ‘dierengriep’? Waar moeten we op letten? Maak je geen zorgen, we beantwoorden in dit artikel al je vragen.

Virussen, opportunistische agenten

Virussen leven op een intrinsieke manier tussen levende wezens. Dit komt, door het feit dat het besmettelijke agentia zijn die zich alleen in de cellen van een ander levend organisme kunnen vermenigvuldigen. Om virussen te laten overleven, moet er dus een voortdurende infectie onder andere levende wezens zijn.

Virussen ‘ontvoeren’ cellen, repliceren de genetische informatie erin en verlaten dan het lichaam, meestal door middel van afscheidingen, om andere organismen te infecteren.

De griep is het meest bekende type virus en het influenza B-virus is degene die bijna uitsluitend mensen treft. Hoewel het ook zeehonden kan infecteren!

Hoewel het zich enigszins anders manifesteert dan bij mensen, bestaat de dierlijke griep ook.

Virussen die dieren treffen: de vogelgriep

Some figure

De vogelgriep wordt door het geslacht Influenza A-virus veroorzaakt en lijkt relatief veel op het virus dat mensen treft. Dit virus klinkt je ongetwijfeld bekend in de oren, want een variant van deze griep veroorzaakte in 2009 de grieppandemie type A.

Het vogelgriepvirus circuleert op natuurlijke wijze. Het is bij meer dan 100 wilde vogelsoorten gedetecteerd.

  • Watervogels, van meeuwen tot zwanen, zijn voor deze infectie het meest vatbaar.
  • Het virus vermenigvuldigt zich in de darmen en luchtwegen van zijn slachtoffers. Over het algemeen worden deze dieren echter niet ziek, wat betekent dat ze gewoon als reservoirs (of dragers) fungeren.
  • Aangezien het virus geen symptomen vertoont, kan het gemakkelijk zijn natuurlijke cyclus voortzetten. Hierdoor kan het andere vogels infecteren die een ernstige ziekte kunnen krijgen.
  • Gedomesticeerde vogels, zoals kippen en kalkoenen, zijn voor dit virus bijzonder kwetsbaar.

Enkele van de eerste symptomen zijn onder meer het rimpelen van hun veren en een afname van het leggen van eieren. In ernstigere gevallen kan de griep diarree, verstikking en zelfs de dood van het dier veroorzaken.

Nog verontrustender is dat we erop moeten wijzen dat er voor deze griep bij vogels geen behandeling is. Hoewel er voor mensen wel een behandeling bestaat, is voor vogels die aan deze infectie lijden euthanasie de enige optie.

Niesziekte

De niesziekte is een term die wordt gebruikt om de typische symptomatologie bij katten te beschrijven. Dit omvat ademhalingsproblemen, verstopte neus, enz. Het kan als gevolg van twee soorten virussen of bacteriën optreden. In strikte zin is er echter geen specifiek type griepvirus dat katten treft. Toch zijn katten niet van de gewone griep vrijgesteld:

  • Katten kunnen door virussen van het influenza-type besmet raken, vooral door de vogelgriep. De overdracht van dit virus onder katten vindt plaats via contact of afscheidingen, net als bij mensen.
  • Er zijn geen aanwijzingen dat katten dit virus op mensen kunnen overbrengen. Het komt echter vrij vaak voor dat eigenaren van gezelschapsdieren de Influenza B-infectie op hun katten overdragen.
  • Aangezien katten geen specifieke gastheer van het virus zijn, leidt de griep meestal tot milde infecties.

Virussen die wilde dieren treffen

Some figure

Soorten van het Influenza A-geslacht kunnen vleermuizen treffen. Meerdere studies hebben voorspeld dat deze virussen enorme veranderingen zouden moeten ondergaan om een gevaar voor de mens te vormen. Maar het kan dus wel degelijk.

Varkens kunnen ziek worden van virussen die tot het geslacht Influenzavirus C behoren, de beroemde varkensgriep. De mate van besmetting bij varkens is extreem hoog. In feite kan het in een bepaald gebied zeer snel 100% van de dieren infecteren.

Toch is het sterftecijfer laag en herstellen de meeste dieren binnen een week zonder enige tussenkomst. De Mexicaanse griep heeft meestal geen invloed op mensen, hoewel het in geïsoleerde gevallen is voorgekomen.

En kun je geloven dat bepaalde griepvirussen walvissen kunnen treffen? Experts geloven dat deze virussen zich via de uitwerpselen of direct contact met watervogels onder deze gigantische waterzoogdieren verspreiden.

Aanpassingsvermogen: het grootste wapen van virussen

De sleutel tot het succes van griepvirussen die dieren treffen, is hun grote aanpassingsvermogen. Virussen ondergaan in de loop van de tijd mutaties, waardoor het immuunsysteem in de war raakt en het steeds moeilijker wordt om ze te bestrijden.

Heb je je ooit afgevraagd waarom het griepvaccin jaarlijks is? De reden is het aanpassingsvermogen van het virus. Door de hoge snelheid waarmee ze veranderen en aanpassen, kunnen griepvirussen zich onder gastheren van verschillende soorten verspreiden, waardoor bijna onmerkbare ziekten en ernstige luchtweginfecties ontstaan.

Eén ding is inmiddels echt heel duidelijk: virussen zijn niet alleen van invloed op mensen, ze hebben ook invloed op dieren.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.