Hoe lang duurt het parvovirus bij een hond?
Geschreven en geverifieerd door de psychologe Sara González Juárez
Parvovirus is een van de meest gevreesde ziekten door oppassers, vooral door degenen die voor een puppy zorgen. Het is dan ook een acute en zeer besmettelijke ziekte. Bovendien lopen puppy’s meer kans eraan te sterven, waardoor het nodig is te weten hoe lang het duurt, wat de ernst is, en welke effecten het parvovirus op het lichaam van de hond heeft. Dus, hoe lang duurt parvovirus bij een hond?
Als je dus met deze situatie in huis zit, kun je je afvragen hoe lang parvovirus bij een hond duurt, want je zult het zo snel mogelijk willen uitroeien. Hier beantwoorden we die vraag voor je, in context, en met alle details die je nodig hebt. Mis het niet.
Wat is het parvovirus?
Het parvovirus is een ziekte die veroorzaakt wordt door virussen van de familie Parvoviridae. Dit agens veroorzaakt veranderingen in de darmvlokken, omdat het de cellen aanvalt die aan het repliceren zijn. Pups worden getroffen vanaf 6 weken, wanneer ze maternale antilichamen beginnen te verliezen.
Volwassen honden kunnen ook besmet raken als ze niet gevaccineerd zijn, maar de symptomen zijn dan milder.
Het parvovirus wordt verspreid door contact met besmette uitwerpselen, hetzij via contact, hetzij via orale-fecale weg, d.w.z. dat de hond het virus op een of andere manier binnenkrijgt. De symptomen zijn spijsverteringsachtig van aard, met bloederige diarree met een karakteristieke geur, anorexie, braken, koorts en uitdroging.
Er is ook een vorm van de ziekte die hartproblemen veroorzaakt. Hoewel het niet veel voorkomt, treft het puppy’s meer, waardoor hartspierproblemen ontstaan en het risico op plotselinge dood toeneemt.
Behandeling van het parvovirus
Er is momenteel geen behandeling om het virus uit het lichaam te verwijderen. Als een hond met deze ziekte besmet is, is ziekenhuisopname nodig om de symptomen zo goed mogelijk onder controle te houden. Tot de meest gebruikelijke maatregelen behoren de volgende:
- Vochttherapie. Voortdurende diarree en braken veroorzaken grote uitdroging bij de hond. Vloeistoffen worden intraveneus toegediend om deze waarde stabiel te houden.
- Antibiotica. Om opportunistische infecties onder controle te houden.
- Xylazine. De laatste jaren wordt dit middel aan de behandeling toegevoegd, omdat men gezien heeft dat het de duur van de symptomen helpt verkorten en de effectiviteit van de behandeling in het algemeen verbetert.
- Antiemetica. Medicijnen om het braken te stoppen als de dierenarts van mening is dat de hond uit zichzelf zou kunnen eten.
- Parenterale voeding. In gevallen waarin de hond niet in staat is zichzelf te voeden, zal intraveneuze voeding nodig zijn. Het toedienen van kalium is vaak een goede manier om het herstel te bevorderen.
- Bloedtransfusies. Omdat diarree en braken bloederig zijn bij het parvovirus, treedt na verloop van tijd aanzienlijke bloedarmoede op. Daarom kan een transfusie nodig zijn.
Als je dierenarts aanraadt dat je hond thuis blijft, dan is dat waarschijnlijk omdat hij een verzwakte vorm van de ziekte heeft doordat hij gevaccineerd is. Toch is het van essentieel belang dat je de instructies van de dierenarts tot op de letter volgt en in je huis een strikte hygiëne in acht neemt, want het virus kan lang op oppervlakken blijven zitten.
Hoe lang duurt parvovirus bij een hond?
Laten we tot de vraag komen waar het om gaat. Helaas is er geen universeel antwoord, maar er zijn een aantal factoren die dit helpen voorspellen terwijl de ziekte zijn beloop heeft:
- Incubatie: de eerste symptomen verschijnen pas dagen 5-15 na contact met het virus. In deze tijd begint het virus zich in de darm te vermenigvuldigen.
- Duur van de symptomen: bij een overlevende hond duren de symptomen 5-7 dagen. Het kan echter langer duren, afhankelijk van het geval.
- Eliminatie van het virus via de ontlasting: de hond is een vector van besmetting van voor het begin van de symptomen en ook na herstel. Dit interval varieert van 3 tot 9 dagen na contact met het virus.
Je moet echter niet op deze cijfers vertrouwen. Zelfs als de hond geen symptomen meer vertoont en hersteld lijkt, is het virus hoogstwaarschijnlijk nog in de omgeving. Blijf grondig schoonmaken en vernieuw, als je kunt, voederbakjes, textiel en speelgoed voor je hond (of ontsmet ze grondig na elk gebruik).
Het parvovirus kan 5 maanden tot een jaar in de omgeving overleven.
Is het goed om de hond te vaccineren als hij parvovirus heeft?
Normaal worden honden tegen parvovirus gevaccineerd bijna onmiddellijk nadat ze hun immuniteit door de moedermelk verloren hebben. Dit betekent dat het een van de eerste vaccinaties is die ze krijgen als ze puppy zijn, wat van cruciaal belang is om hun gezondheid en leven veilig te stellen.
De vaccinatie begint meestal tussen 6 en 7 weken leeftijd, met een hervaccinatie op 8 en 19 weken leeftijd. Daarna volgt men een jaarlijks schema dat de hond beschermt, ook als hij volwassen is.
Omdat het een vaak herhaald proces is, is het mogelijk dat honden het parvovirus oplopen vóór hun volgende vaccinatie. In deze gevallen kunnen honden niet gevaccineerd worden, omdat dit product meestal gemaakt wordt met een verzwakt parvovirus. Daardoor kan de gezondheid van het huisdier verslechteren.
Je moet in gedachten houden dat vaccins alleen een preventief middel zijn en geen enkele functionaliteit hebben om de bestaande ziekte te behandelen. Dit is de reden waarom zoveel nadruk gelegd wordt op het vaccineren van huisdieren op de vastgestelde leeftijden, want pas dan hebben ze een volledig en heilzaam effect.
Hoe gevaarlijk is parvovirus?
Hoe vreemd het ook klinkt, het is erg onwaarschijnlijk dat een deskundige een nauwkeurige prognose kan geven nadat een huisdier het parvovirus opgelopen heeft. Dit komt omdat elk geval uniek is en er zowel milde als dodelijke symptomen kunnen optreden.
Van bepaalde rassen zoals de rottweiler, pitbull, dobermann, Duitse herder en springer spaniël is bekend dat ze vatbaarder zijn voor besmetting. Maar de gevallen variëren sterk, afhankelijk van leeftijd, grootte en of ze gevaccineerd zijn of niet. De beste aanbeveling is dat als je symptomen ontdekt die op het parvovirus zouden kunnen wijzen, je onmiddellijk naar je dierenarts gaat.
Kan ik nog een hond adopteren als mijn hond het parvovirus heeft?
Dit is geen goed idee. Zelfs als je door het verloop van de ziekte een ruw idee krijgt van hoe lang parvovirus bij een hond duurt, bedenk dan dat het virus nog steeds in je huis kan zijn. Weliswaar is het onwaarschijnlijk dat een gevaccineerd dier besmet raakt, maar dat risico kun je maar beter niet nemen.
Hoe het ook zij, vergeet niet je hondachtigen gevaccineerd en ontwormd te houden. Hoewel het vaccin ze niet 100% tegen de ziekte beschermt, zorgt het er wel voor dat de symptomen verminderen, en dat kan het verschil zijn tussen leven en dood.
En natuurlijk ga je bij het geringste teken van symptomen zonder mankeren naar de dierenarts, want het is een noodgeval. Bovendien zal het dierenziekenhuis over de nodige middelen beschikken om de verspreiding van het virus te voorkomen. Zo red je misschien het leven van meer dan één hond: die van jou en van de honden die besmet hadden kunnen raken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Puentes, R., Eliopulos, N., Finger, P., Castro, C., Nunes, C., Furtado, A., … & Hübner, O. S. (2010). Detección viral en cachorros con diagnóstico presuntivo de Parvovirus canino (CPV). Veterinaria (Montevideo), 46(177-180), 47-49.
- Vargas Sarmiento, J. D. (2019). Xilacina como protocolo de tratamiento para reducir el tiempo de recuperación y porcentaje de mortalidad de la parvovirosis canina.
- Bejar Quisana, R. (2017). Evaluación del tratamiento de la Parvovirosis Canina con Inmunosuero y Fitoterapia.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.