Logo image
Logo image

10 manieren om constipatie bij katten te bestrijden

6 minuten
Het is gemakkelijk om constipatie bij katten te bestrijden met een evenwichtig dieet en lichaamsbeweging. Hier zijn nog wat handige tips als je kat moeite heeft om zich te ontlasten.
10 manieren om constipatie bij katten te bestrijden
Laatste update: 03 december, 2021

Constipatie bij katten is een veelvoorkomende bron van zorg voor eigenaars. Katten die verschillende keren zonder succes naar hun kattenbak gaan, katten die trillen als ze poepen, of helemaal niet poepen geven duidelijke signalen dat er iets mis is.

Constipatie bij katten kun je bestrijden door een aantal eenvoudige stappen in het dagelijks leven te nemen, maar het is ook belangrijk te weten wanneer je met spoed naar de dierenarts moet gaan. We tonen je in dit artikel alle informatie over dit belangrijke onderwerp.

Oorzaken van constipatie bij katten

Constipatie bij tamme katachtigen wordt gekenmerkt door een onregelmatige stoelgang of moeilijkheden bij het ontlasten. Het wordt als een ernstige toestand beschouwd na 28-72 uur zonder stoelgang.

Vóór deze periode is constipatie mild en kan met huismiddeltjes verholpen worden. De oorzaken van constipatie in al zijn varianten behoren meestal tot de volgende:

  • Trichobezoaren. We hebben het hier over de samenklontering en verharding van de haren in het spijsverteringskanaal. Deze haarbal kan een obstructie in de darm veroorzaken, waardoor het dier moeilijk, of zelfs niet, kan poepen.
  • Uitdroging. Sommige katten drinken weinig water of verwerpen het gemakkelijk. Als het dier uitgedroogd is, wordt de ontlasting hard en moeilijker uit te scheiden.
  • Aanwezigheid van een vreemd voorwerp. Als de kat een voorwerp heeft ingeslikt, zoals een stukje touw of een stuk speelgoed, kan dit het darmkanaal op een bepaald punt belemmeren, waardoor de ontlasting niet meer kan passeren.
  • Problemen met de wervelkolom of heup. Als een ziekte of verwonding dit gebied aantast, kunnen de zenuwen ingedrukt worden en de kat pijn bezorgen bij het poepen. Het komt vaker voor bij oudere katten.
  • Onderliggende pathologieën. Enkele voorbeelden hiervan zijn onder andere ontstoken perianale zakjes, hyperthyreoïdie, ontstekingsziekte van de darm, of de aanwezigheid van tumoren.
Some figure

Symptomen van constipatie

Behalve het meest voor de hand liggende teken, namelijk dat de kat niet poept of daar moeite mee heeft, zijn er nog andere tekenen om rekening mee te houden. Deze staan hieronder opgesomd:

  • Harde, droge ontlasting
  • Afzettingen op abnormale plaatsen
  • Vocalisaties van pijn tijdens de stoelgang
  • Misselijkheid en overgeven
  • Anorexie (gebrek aan eetlust)
  • Stijf of gespannen lopen
  • Moeite met springen
  • Veranderingen in gedrag, zoals zich verstoppen of geïrriteerder zijn

Veel van deze tekenen kunnen een teken van andere ziekten zijn, dus we raden altijd aan om bij het geringste vermoeden naar de dierenarts te gaan. Deze beroepsbeoefenaar is de enige die gekwalificeerd is om een differentiële diagnose te stellen en een behandeling te beginnen.

10 manieren om constipatie bij katten te bestrijden

Je moet niet vermijden om naar de dierenarts te gaan. Chronische constipatie kan bij katten leiden tot megacolon, een ziekte die gekenmerkt wordt door een vergrote dikke darm door de ophoping van ontlasting. Op dit punt kan zelfs een operatie nodig zijn om een deel van de darm te verwijderen.

De beste remedie om te voorkomen dat de toestand verergert is altijd preventie. Om dat te doen zijn hier 10 manieren om constipatie bij katten tegen te gaan, dus ga niet weg!

1. Verhoog de waterconsumptie

Je kat moet altijd vers, schoon water ter beschikking hebben. Sommige katten zijn erg selectief met water en verwerpen het zodra het een beetje vies wordt. In deze gevallen kun je in elke speciaalzaak een automatische drinkfontein kopen, die het water in beweging houdt en de kat aanmoedigt om vaker te drinken. Er zijn ook andere manieren om een kat meer water te laten drinken:

  • plaats verschillende drinkbakken rond het huis.
  • breng het water op smaak met specifieke producten ervoor.
  • Voeg bouillon (zonder zout of vet) toe aan droogvoer.
  • Natvoer geven is ook een goede optie.

2. Controleer het dieet van je kat

Het is belangrijk deze dieren kwaliteitsvoer te geven, want voedingstekorten zijn kostbaar om te verhelpen. Controleer de voedingswaarden van het droogvoer dat je kat eet en zorg ervoor dat het alle voedingsstoffen bevat die hij nodig heeft.

Een onderhoudsvoer van goede kwaliteit moet 40% zuiver eiwit, 30% vet, 6% vezels en 8% ruwe as bevatten. Koolhydraten mogen niet meer dan 25% van het totaal uitmaken.

3. Minimaliseer stress in de omgeving

Als je je leven deelt met een kat, dan weet je dat ze niet van verandering houden. Deze dieren zijn gevoelig voor stress en de emotionele toestand kan onder andere leiden tot constipatie. Ga zeker alle aspecten van hun routine en omgeving na om te zien wat hen nerveus kan maken.

4. Vermijd zwaarlijvigheid

Om constipatie bij katten tegen te gaan, is het absoluut noodzakelijk het dier op een gezond gewicht te houden. Zwaarlijvigheid heeft tot gevolg dat de peristaltische darmbewegingen vertraagd worden, wat op zijn beurt de ontlasting belemmert.

5. Verhoog de hoeveelheid lichaamsbeweging

Het beste om de stoelgang te bevorderen in tijden van lichte constipatie is bewegen. Je kat actief houden is een perfecte manier om hun darmen aan het werk te houden. Er zijn tal van speeltjes die je daarbij helpen en je kunt ook quality time met je kat doorbrengen.

6. Neem vezels op in het dieet

Er zijn veel specifieke producten en vezelpreparaten om aan het voer toe te voegen en katten met constipatie te helpen. Als je de voorkeur geeft aan een meer zelfgemaakte voeding, kun je ook haver, tarwe of pompoen gebruiken, naast andere dingen. Vezels bevorderen de darmtransit en zwellen op met water, waardoor ze volume en hydratatie aan de ontlasting geven.

7. Gebruik probiotica

Probiotica zijn een andere effectieve manier om constipatie bij katten te bestrijden als vezels niet het gewenste effect hebben. Deze producten regenereren de darmflora, dus zijn ze nuttig voor de behandeling van constipatie die veroorzaakt wordt door het verlies van deze gunstige bacteriën in het spijsverteringsmilieu van de katachtige.

8. Probeer mout voor katten

Moutpreparaten voor tamme katachtigen zijn een goede oplossing om het darmkanaal te smeren en daarnaast de uitdrijving van de ontlasting te bevorderen. Ze zijn ook zeer behulpzaam bij de behandeling van haarophopingen in de darm.

9. Raadpleeg je dierenarts over het gebruik van laxeermiddelen

Als de dierenarts het nodig vindt, zal hij laxerende klysma’s voorschrijven, die gemakkelijk aan te brengen zijn en water in het rectum concentreren om de ontlasting te hydrateren en de uitdrijving te vergemakkelijken. Deze behandeling is echter nooit de eerste keus, want ze kan andere kwalen verergeren en uitdroging veroorzaken.

Hoewel sommige van deze klysma’s bij de apotheek over de toonbank te koop zijn, moet je ze nooit zonder deskundig advies gebruiken.

10. Ga naar de dierenarts

Ten slotte is het belangrijkste advies van alles om je kat met constipatie te helpen naar de dierenarts te gaan. Je moet de vorm, de consistentie en de hydratatie van de uitwerpselen van het dier dagelijks in de gaten houden, want als je deze toestand op tijd ontdekt is dat de perfecte manier om je kat voor eventuele complicaties te behoeden.

Some figure

Een occasionele vlaag van constipatie betekent niet dat je naar je dierenarts moet, maar het is niet normaal dat een kat regelmatig geconstipeerd is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Palmero, M. L., & Felino, G. C. C. (2013). De Estreñimiento a Megacolon. ¿Cómo evitarlo?.
  • Baciero, G. (2010). Fibra y salud digestiva en el gato. Argos: Informativo Veterinario, (123), 54-54.
  • Cassiano, F. C., & Reche Junior, A. (2011). Uso de prebióticos e probióticos em gatos-uma revisão. Clín. Vet., 98-104.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.