Logo image
Logo image

Voorzorgsmaatregelen om met je hond naar de dierenarts te gaan

4 minuten
Door angst of stress kan het soms lastig zijn om met een hond naar de dierenarts te gaan. Er zijn echter enkele eenvoudige manieren om hem te kalmeren en zich veilig te laten voelen.
Voorzorgsmaatregelen om met je hond naar de dierenarts te gaan
Laatste update: 06 september, 2019

Niemand heeft ooit gezegd dat het makkelijk is om met een hond naar de dierenarts te gaan. Er zijn echter bepaalde trucs en technieken die je kunt gebruiken om het makkelijker te maken en mogelijke trauma’s te voorkomen.

Met je hond naar de dierenarts? Hoe doe je dat?

Naar de dierenarts gaan is een van de stressvolste dingen die een huisdier kan meemaken. Dat is goed te begrijpen. Hij moet het namelijk doen om onderzocht te kunnen worden, injecties te krijgen en medicijnen in te nemen. Daarnaast is de dierenkliniek een onbekende plek. Waarschijnlijk zullen er ook andere dieren in de kliniek aanwezig zijn.

Het is belangrijk om ons in hun plaats voor te stellen en te begrijpen dat ze zich niet opzettelijk slecht gedragen. Dat doen ze namelijk vanuit angst of onwetendheid. Daarom is het onze rol als eigenaar om hun ervaring bij de dierenarts zo aangenaam mogelijk te maken.

Een hond naar de dierenarts brengen is geen gemakkelijke taak. Het is echter noodzakelijk, want we moeten hun gezondheid regelmatig laten controleren en eventuele ziekten laten behandelen. Uiteraard weet je huisdier dat niet.

Hij moet trauma’s ondergaan zoals vreemde geuren, onbekende geluiden en mensen die hij nog nooit eerder heeft gezien. Bovendien kan hij zelfs te maken krijgen met de nervositeit van zijn eigenaar.

Daarom is het belangrijk om je huisdier te leren dat een bezoek aan de dierenarts niet vervelend hoeft te zijn. Om dat te doen, moet je je huisdier regelmatig naar de dierenarts brengen. Op die manier raakt hij er uiteindelijk aan gewend, maar dat betekent niet dat hij het ooit leuk zal vinden! Toch zal hij zich er iets beter over voelen.

Een vrouw die een hond naar de dierenarts brengtTips om zonder problemen met je hond naar de dierenarts te gaan

Ook al houdt hij er niet van om naar de dierenarts te gaan, hij heeft minstens twee keer per jaar een controle nodig. Het kan nodig zijn dat hij vaker moet gaan als de dierenarts het nodig vindt. Dus, wat kan je doen om je hond minder nerveus te maken of minder te traumatiseren als je hem naar de dierenarts brengt? Hier volgen enkele tips:

1. Vertel hem niet waar je naartoe gaat

Een van de meestvoorkomende fouten die eigenaren maken is dat ze hun huisdieren vertellen waar ze naartoe gaan. Zeggen “Laten we naar de dierenarts gaan” is hetzelfde als hem zeggen dat hij een verschrikkelijke tijd tegemoet gaat. Vergeet niet dat dieren een handvol specifieke woorden begrijpen, en ‘dierenarts’ is er waarschijnlijk één van.

Als je naar de dierenarts gaat, neem dan niet altijd dezelfde route. Op die manier zal de hond die reisroute niet gaan associëren met een bezoek aan de dierenarts.

2. Hij zal zich beter gedragen als hij moe is

Een goede techniek om de hond naar de dierenarts te brengen is om hem vooraf het grootste deel van zijn dagelijkse energie te laten kwijtraken door hem te laten spelen, rennen of wandelen in het park. Bovendien zal de fysieke activiteit hem helpen om zijn stress te verminderen. Op die manier zal hij later niet meer zo nerveus zijn.

3. Laat hem kennismaken met de dierenarts

Zodra hij op de tafel van de dierenarts terechtkomt moet je hem de dierenarts leren kennen. Laat hem zijn handen ruiken en begroeten. Als je hem dat niet toestaat zal hij waarschijnlijk bang worden.

De grootte van de hond maakt niet uit. Of het nu een chihuahua of een bokser is, doe je best om hem te helpen niet bang te zijn voor de dierenarts.

Some figure

4. Praat de hele tijd met hem

Zodra je bij de kliniek aankomt tot het moment dat je naar huis gaat, is het belangrijk om het ‘gesprek’ met je huisdier gaande te houden. Praat met hem en gebruik vriendelijke woorden, op een rustige, zachte toon. Op die manier zal hij niet in paniek raken of het gevoel hebben dat er in de buurt gevaar loert.

Geef hem geen uitbrander, tenzij het echt niet anders kan. Geef hem, als er andere dieren in de buurt zijn, de specifieke opdracht om naast je stil te blijven zitten. Vermijd tegen hem te schreeuwen, want dat zal hem alleen maar nerveuzer maken.

5. Blijf de hele tijd aan zijn zijde

Honden moeten bij hun ‘leider’ zijn om zich veilig en kalm te voelen. Bovendien moeten ze weten dat hun eigenaar zich ook rustig voelt. Daarom moet je jezelf eerst kalmeren, zodat je op jouw beurt je huisdier kunt kalmeren.

Blijf bij je hond wanneer je de dierenkliniek binnenkomt, terwijl je wacht tot de dierenarts komt, terwijl de dierenarts hem onderzoekt, en op weg naar huis. Op die manier zal het dier zich niet bang voelen.

6. Beloon goed gedrag

Of je het nu doet nadat de dierenarts je hond heeft onderzocht of wanneer je thuiskomt, het is belangrijk om hem een traktatie te geven. Doe het niet alleen om goed gedrag te belonen, maar ook om het dier de dierenarts te laten associëren met een speeltje, traktaties of aaien.

De hond naar de dierenarts brengen is geen gemakkelijke taak. Maar zelfs als het hem niet bevalt, moet het toch gebeuren. Met deze tips zou je ervaring een aangenamere ervaring moeten zijn. Er zullen minder trauma’s voorkomen en slecht gedrag zal iets uit het verleden zijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


Espinoza Liset. (2015). Conozca las enfermedades que más padecen las mascotas.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.