Logo image
Logo image

Ken jij campagnes voor vrijwillige bloeddonatie voor dieren?

4 minuten
Als we aan bloeddonaties denken, associëren we dat meestal met de menselijke geneeskunde. echter, dit bestaat ook in de diergeneeskunde. In dit artikel gaan we het hebben over bloeddonatiecampagnes voor huisdieren.
Ken jij campagnes voor vrijwillige bloeddonatie voor dieren?
Érica Terrón González

Geschreven en geverifieerd door de dierenarts Érica Terrón González

Laatste update: 12 februari, 2023

Er is de laatste tijd steeds meer belangstelling voor transfusies voor de diergeneeskunde, en als gevolg daarvan hebben veel landen over de hele wereld bloedbanken opgericht voor het doneren van dierenbloed. Dit heeft ook geleid tot een toenemende ontwikkeling op het gebied van de behandeling van ernstig zieke dieren met donorbloed.

Omdat al het bloed afkomstig moet zijn van gezonde huisdieren, is de noodzaak om nieuwe donoren te vinden altijd dringend. Daarom is het zo belangrijk eigenaren te informeren over hun mogelijkheden om te helpen.

Transfusies in de diergeneeskunde door de geschiedenis heen

Het gebruik van bloedtransfusies bij dieren is niet echt nieuw. Het gebeurt al heel lang en in feite zou men het kunnen beschouwen als de oorsprong van transfusies in de menselijke geneeskunde.

In 1665 voerde Richard Lower, een Engelse arts, een transfusie uit tussen twee honden. Vanaf dat moment waren er meer van dit soort experimenten. In feite was het slechts een kwestie van tijd voordat er soortgelijke experimenten bij mensen plaatsvonden.

Aanvankelijk werden bloedtransfusies rechtstreeks bij de donor afgenomen met behulp van een antistollingsmiddel. Vervolgens werd het bloed een paar uur na de donatie aan de ontvanger toegediend.

Gezien de toenemende vraag en het beperkte aanbod werken we er echter aan om deze bron beter te benutten. Daarom is er een tendens om alleen de noodzakelijke bloedbestanddelen toe te dienen. Nu kunnen we bijvoorbeeld alleen de rode bloedcellen of het plasma toedienen.

Some figure

Huisdieren selecteren voor dierlijke bloeddonatie

Net als mensen zijn niet alle dieren geldige kandidaten voor bloeddonatie. Hier volgen enkele overwegingen waarmee je rekening moet houden voordat je je huisdier als donor aanbeveelt.

Bloeddonatie bij dieren: honden

Hondendonoren moeten aan bepaalde kenmerken voldoen, zoals:

  • In goede gezondheid verkeren.
  • Minstens 25 kilo wegen, zodat het bloed kan worden bewaard in standaard menselijke opvangzakken.
  • Veel donatieprogramma’s voor honden stellen een leeftijdsgrens van één tot acht jaar.
  • Alle juiste vaccins hebben volgens hun leeftijd en het vaccinatieschema in je land.
  • Geen medische behandeling ondergaan op het moment van donatie, met uitzondering van preventieve medicatie tegen parasieten.

Je kunt het beste honden gebruiken die tijdens de afnameprocedure zelfstandig stil kunnen blijven liggen. Indien nodig kun je echter lichte sedatie gebruiken, hoewel dit nadelige gevolgen kan hebben.

Elke hond die eerder een transfusie heeft ontvangen kan antilichamen hebben ontwikkeld tegen andere bloedtypes dan hun eigen. Daarom zijn dieren die transfusies hebben ontvangen geen geschikte donoren.

Tests voorafgaand aan het doneren van bloed

Het is nodig om:

  • Bepaal de bloedgroep. Het is het meest gebruikelijk om “dog erythrocyte antigen” (DEA) te gebruiken om het type vast te stellen.
  • Voer algemeen bloedonderzoek en een lichamelijk onderzoek uit om de gezondheid van de hond te controleren.

Sommige besmettelijke ziekten kunnen via bloedtransfusie worden overgedragen. Dit kunnen ernstige infecties zijn, zoals leishmaniasis of brucellose. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor de afwezigheid van deze micro-organismen bij potentiële donoren (Engelse link).

Ook worden in landen als het Verenigd Koninkrijk honden die naar het buitenland zijn gereisd uitgesloten als donor. Dit vermindert de noodzaak van uitgebreide tests op besmettelijke ziekten aanzienlijk.

Bloeddonatie bij dieren: katten

De eisen voor katten lijken sterk op die van honden, met enkele verschillen die inherent zijn aan de soort. Wat betreft het gewicht is het bijvoorbeeld voldoende dat de kat zwaarder is dan 4 kilo.

Naast het belang van de bloedgroep is er ook bezorgdheid over mogelijke infecties. Een donatiecentrum zal bijvoorbeeld tests uitvoeren om onder andere katachtige leukemie of kattenimmunodeficiëntie uit te sluiten.

Gezien de noodzaak om donoren te verdoven en de strenge eisen over ziektepreventie, is het moeilijk om een grote pool van katachtige donoren te creëren.

De belangrijkste veterinaire centra kunnen overwegen om een groep ziektevrije donorkatten onder te brengen. Dan worden deze katten na verloop van tijd herplaatst als huisdieren.

Some figure

Dierlijke bloeddonatie: dacht je dat dit alleen voor mensen was?

Deskundigen zeggen dat er een wijdverbreid gebrek aan bewustzijn is met betrekking tot het doneren van dierlijk bloed. Het kan ook een gebrek aan toegang tot informatie zijn, wat mogelijk is, maar dat lijkt moeilijk in het tijdperk van het internet.

Alle vrijwillige donatieplannen zijn gebaseerd op het altruïsme van de eigenaar van het huisdier. Het is echter waar dat de hond meestal beloond wordt met voedsel, snuisterijen of speelgoed.

Het is echter belangrijk om het woord over dierenbloeddonatie te verspreiden, omdat je misschien nooit weet wanneer je trouwe metgezel degene kan zijn die hulp nodig heeft van een ander dier.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • King L, Boag A. BSAVA manual of canine and feline emergency and critical care. 2nd ed.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.