Wat moet je doen als je hond een slangenbeet oploopt?
Hoewel je misschien denkt dat het jouw hond nooit zal overkomen, is de kans op een slangenbeet groter als je op het platteland woont of als je graag met je hond in de bergen gaat wandelen. Jaarlijks worden 15.000 huisdieren het slachtoffer van een slangenbeet. Als je hond gebeten is, moet je op de symptomen letten en de onderstaande stappen volgen.
Als je in een landelijk gebied woont of graag met je hond in de bergen gaat wandelen, is het mogelijk dat je zich in een situatie als hierboven genoemd bevindt. Hoewel het misschien niet erg gebruikelijk is, is het zeker iets dat kan gebeuren. Lees verder om te leren wat je moet doen als je hond wordt gebeten door een slang.
Hoewel het misschien ongebruikelijk lijkt, zijn er statistieken die aantonen dat elk jaar ongeveer 15.000 huisdieren door een slang worden gebeten. Dit gebeurt omdat deze dieren uit puur instinct op alles jagen wat beweegt. Je weet vast wel dat slangen weinig geduld hebben…
De symptomen van een slangenbeet
Soms merken mensen dat hun hond is gebeten, maar soms merken ze dat niet. Daarom is het belangrijk om te leren hoe je de symptomen kunt herkennen:
- lethargie en desoriëntatie
- tachycardie
- bijtsporen
- ontstekingen
- overmatig kwijlen
- spasmes
Deze symptomen verschijnen meestal een paar seconden na de beet, dus je moet snel handelen. Wat moet je doen als een slang je hond gebeten heeft?
Als een slang je hond gebeten heeft
Volg deze tips:
- Blijf kalm. Je dier zal zich angstig voelen als hij ziet dat jij je angstig gedraagt, en dat zal geen van je beiden helpen. Als je bang bent, zul het moeilijk voor je zijn om de situatie onder controle te krijgen en je huisdier zal niet willen dat je hem aanraakt.
- Vind de beet. Door de ontsteking is het makkelijk voor je om de plaats van de beet te vinden.
- Zeep en water. Breng geen alcohol aan of iets dat de huid van het dier kan irriteren. Het gebruik van zeep en water om de wond te reinigen zal in dit geval meer dan genoeg zijn. Wrijf er niet over en probeer de wond zelf niet te reinigen. Gebruik het alleen om het oppervlak te reinigen.
- Laat het dier niet bewegen. Omdat de meeste slangenbeten een versnelde hartslag en ademhaling veroorzaken, is het belangrijk om te voorkomen dat je huisdier wild gaat bewegen. Als het mogelijk is moet je hem stil laten zitten. Op deze manier zal het gif zich niet verspreiden naar andere delen van het lichaam.
- Verwijder zijn halsband. Als de beet zich op of in de buurt van de nek van je dier bevindt, kan de zwelling ervoor zorgen dat de halsband zo strak om zijn nek komt te zitten dat het hem kan verstikken. Verwijder de halsband zo snel mogelijk, zelfs voordat je de wond wast.
- Maak een foto van de slang die hem gebeten heeft. Doe dit uiteraard alleen als je zelf niet in gevaar komt. Dit kan de dierenarts enorm helpen bij het bepalen van de behandeling die hij je dier moet geven.
- Ga naar de dierenarts. Je kunt niets anders meer doen voor je hond. Breng hem onmiddellijk naar de dierenarts, en laat deze de situatie afhandelen. Dierenartsen zijn gewend om met dit soort situaties om te gaan, en ze weten hoe ze het gif moeten stoppen, zodat je dier snel herstelt.
Wat je vooral niet moet doen?
Doe niets anders dan de stappen in dit artikel. Er zijn enkele dingen die je vooral niet moet doen, hoe vaak je ze ook gezien hebt in de films of wat voor andere mensen je ook verteld hebben. Hier zijn enkele dingen die je niet moet doen:
- Maak geen tourniquet. Doe dit niet omdat je het dier zou kunnen schaden. Alleen dierenartsen en specialisten zijn getraind om deze behandeling op dieren uit te voeren.
- Zuig de slangenbeet niet uit. Dit zal je dier helemaal niet helpen, en je zou zelfs jezelf in gevaar kunnen brengen.
Afhankelijk van het land waar je woont, zullen er verschillende soorten slangen zijn, waarvan sommige niet giftig zijn. Als de beet van een niet-giftige slang is, zal je hond alleen maar pijn voelen.
In dit geval zijn de voorzorgsmaatregelen gering, maar een bezoek aan de dierenarts zal nooit een slecht idee zijn. Het is dus het beste om voorbereid te zijn, en te weten hoe je snel kunt handelen om het leven van je huisdier te redden.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.