Wat moet je doen als je kat vergiftigd is?

Als je kat is vergiftigd is het belangrijk om kalm te blijven. Alleen dan kun je de symptomen goed herkennen. Daarnaast is het een goed idee om het telefoonnummer van een dierenarts bij de hand te hebben.
Wat moet je doen als je kat vergiftigd is?

Laatste update: 24 januari, 2019

Helaas hoor je steeds vaker dat dieren door kwaadwillende mensen worden vergiftigd. Heel veel verhalen geven aan dat dit honden en katten overkomt. De mensen doen het uit pure haat.

Als je kat graag buiten rondloopt moet je er rekening mee houden dat dit met je kat zou kunnen gebeuren. Wellicht vraag je je af wat je zou moeten doen als je kat vergiftigd wordt. Daar zullen we het over hebben.

Vergiftigingsverschijnselen bij katten

Vergiftigingsverschijnselen zijn heel herkenbaar. Het is niet moeilijk om ze te onderkennen. Daardoor kun je je kat snel helpen door een goede behandeling toe te passen. Hieronder vind je een lijst van de meest gangbare verschijnselen. Het kan zijn dat je kat ze niet allemaal vertoont. Als hij één of meer ervan heeft kan dat een teken zijn dat er iets aan de hand is:

  • moeite met ademhalen
  • overgeven en diarree
  • hoesten en niezen
  • overvloedig speeksel
  • donkere urine
  • hijgen
  • een blauwe tong
  • darmproblemen
  • depressie
  • onwillekeurige spiertrekkingen
  • openstaande pupillen
  • flauwvallen
  • trillen
Zieke kat ligt op kussen

Een vergiftigde kat

Naast deze meestvoorkomende verschijnselen kunnen er ook andere aanwezig zijn. Je moet ze kunnen herkennen. Het is namelijk jouw verantwoordelijkheid om voor je kat te zorgen. Je moet je bewust zijn van mogelijke veranderingen zodat je snel kunt handelen.

Wat moet je doen als je kat is vergiftigd?

Als je eenmaal de verschijnselen hebt waargenomen is het nodig om snel te handelen omdat iedere seconde telt.

Zorg voor een luchtige plek

Het eerste dat je moet doen als je kat is vergiftigd is hem naar een luchtige, niet koude plek te nemen. Zorg dat er een briesje waait zodat zijn pijn verlicht kan worden en hij zich kan ontspannen. Pas op als je de kat verplaatst. Misschien heeft hij je nog nooit gebeten of gekrabd, maar zieke katten kunnen agressief worden.

Bel de dierenarts

Bel de dierenarts en vraag of hij kan komen, of laat hem weten dat je er aan komt. Vraag wat je zou moeten doen terwijl je onderweg bent.

Zorg dat je het telefoonnummer van een dierenarts altijd bij de hand hebt. Dit kan echt in een noodgeval het leven van je huisdier redden.

Geef niets aan de kat wat niet is voorgeschreven door de dierenarts

Dit is een veelvoorkomende fout die mensen maken als hun kat is vergiftigd. Als je op het internet zoekt of kennissen vraagt krijg je goedbedoeld advies dat niet noodzakelijkerwijs het beste is voor je kat.

Je doet er beter aan om de aanwijzingen van de dierenarts op te volgen. Sommige landen hebben trouwens ook een alarmnummer voor vergiftigde dieren om je er doorheen te helpen.

Laat je kat niet overgeven

Als je nog niet hebt kunnen vaststellen wat het vergif is moet je je kat niet laten overgeven. Sommige stoffen veroorzaken onherstelbare schade aan zijn slokdarm of keel als ze worden gemengd met maagzuur.

Kat heeft overgegeven

Het is beter om even te wachten tot je de dierenarts gesproken hebt. Hij kan je vertellen of het wel of niet nodig is om je kat te laten overgeven.

Gebruik actieve kool

Als je dierenarts het groene licht heeft gegeven om je kat te laten overgeven kun je daarna actieve kool toedienen. Gebruik ongeveer 2 gram per kilo lichaamsgewicht en verdun het met water. Het papje moet vrij vast zijn, niet vloeibaar. Gebruik een spuitje om het papje in de bek van je kat te spuiten.

De kool voorkomt het verder opnemen van het gif door een “muur” te bouwen tussen het gif en de organen.

Zorg tevens dat je kalm blijft. Dat kan een veel uitmaken in zulke omstandigheden. Katten zijn geneigd om bezorgd te zijn en ze reageren op je gevoelens. Als je zelf kalm blijf zal je kat ook rustig blijven. Er is een oplossing voor, dus alles zal heus goed komen!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.