De behandeling van gingivitis bij honden
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Gingivitis is een van de meestvoorkomende orale infecties bij honden, maar gelukkig is de behandeling daarvoor niet al te ingewikkeld.
Het is eigenlijk een progressieve vorm van ontsteking die het tandvlees aantast, maar het kan zich zelfs naar het botweefsel verspreiden als het niet onder controle wordt gehouden. Vandaag gaan we het hebben over de symptomen en de behandeling van gingivitis bij honden en hoe je dit kunt voorkomen.
Wat veroorzaakt gingivitis bij honden?
De meeste tandziekten komen voor als gevolg van de opbouw van tandplak en gingivitis is geen uitzondering. Het gebeurt meestal met honden als je niet vaak genoeg tegen de plaque vecht en het te lang in de mond van je hond leeft.
Laten we dieper ingaan op hoe het precies gebeurt. Je hebt dan een beter beeld van de symptomen en hoe je het kunt behandelen.
Er is een aantal soorten bacteriën die van nature in de mond van je hond leven. Als je zijn tanden niet poetst, dan laat je voedselresten tussen zijn tanden en tandvlees ophopen. Dat organische afval is voedsel voor de bacteriën die al in de mond van je hond leven. Door ze te ‘voeden’, help je ze om veel sneller te groeien en zich te verspreiden.
Als dat gebeurt, dan leidt dit tot een overbevolking van die bacteriën in de mond van je hond. Van daaruit begint zich plaque te vormen. Tandplak kleeft aan zijn tanden, en zodra het reageert met het glazuur en speeksel, dan vormt het tandsteen.
Zodra het tandsteen aan de tanden van je hond plakt, dan blijven de bacteriën zich verspreiden. Als je er niet op tijd iets aan doet, dan komen ze uiteindelijk in het tandvlees terecht. Dat is wanneer de tandvleesontsteking, of gingivitis, echt begint.
Symptomen van gingivitis bij honden
Gingivitis heeft de neiging zich stil te ontwikkelen. De eerste symptomen zijn moeilijk in een oogopslag te herkennen. Dat is de reden dat het belangrijk is om de mond van je hond regelmatig te controleren om te kijken of er geen problemen zijn.
Het eerste duidelijke teken van gingivitis is over het algemeen een dunne rode lijn in het deel waar de tanden en het tandvlees samenkomen. Het is ook zeer waarschijnlijk dat je zult merken dat het tandvlees van je hond rood en dikker is dan normaal. Als de gingivitis al ver is gevorderd, dan kan het tandvlees gaan bloeden of er kunnen zich zweren ontwikkelen.
Gingivitis kan echter ook veel complexere symptomen bij honden veroorzaken, vooral zonder de juiste behandeling. Hier zijn enkele van de meestvoorkomende symptomen die je zult zien:
- Halitose (slechte adem).
- Problemen met kauwen.
- Gebrek aan eetlust.
- Overmatig speekselen.
- Constant krabben rond de mond.
- Gingivale hyperplasie (een ongebruikelijke toename van het tandvlees).
- Je mag hem niet rond de mond aanraken of negatief reageren wanneer je het probeert.
- Veranderingen in gedrag, meestal gerelateerd aan de pijn die door de ontsteking veroorzaakt wordt.
Als je het niet op tijd behandelt,dan blijven de bacteriën zich uitbreiden. Ze komen dan in het bot en spierweefsel naast de tanden. Dat kan tot een veel ernstiger probleem leiden: parodontitis, of tandvleesaandoeningen. Het is een aandoening die ervoor kan zorgen dat je hond tanden verliest.
Gingivitis behandeling voor honden
Als je veranderingen in de mond of tanden van je hond ziet dan moet je hem zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen. Ze kunnen daar de mond van je hond onderzoeken en alle tests uitvoeren om te zien hoe het met zijn mondgezondheid is en hoe ver de bacterie is gekomen.
De behandeling van gingivitis bij honden hangt sterk af van het stadium waarin de aandoening verkeert. Antibiotica zijn over het algemeen een essentieel onderdeel van de behandeling, omdat het een bacteriële ziekte is.
In minder ernstige gevallen zijn de antibiotica meestal plaatselijk. Ze helpen de ontsteking te verlichten en de bacteriën te verwijderen. In meer ernstige gevallen kunnen de antibiotica pillen of injecties zijn, omdat je hond een veel sterker medicijn nodig heeft om tegen de zich verspreidende bacteriën te vechten.
Je dierenarts kan hem ook enkele pijnstillers voorschrijven om met de pijn te helpen en te voorkomen dat je hond tijdens de behandeling te veel lijdt.
Chirurgische ingreep
Indien nodig kunnen ze ook een operatie uitvoeren na de behandeling om het tandsteen op de tanden van je hond te verwijderen. Als je dat doet, dan voorkom je dat de gingivitis terugkomt. Zoals gewoonlijk hangt dit echter af van hoe gezond je hond is.
Als de bacteriën het botweefsel in de mond van je hond bereikt hebben, dan moet je dierenarts controleren of de botstructuur rond zijn tanden beschadigd is. Als dat het geval is, dan moet men mogelijk een operatie uitvoeren om een of meer tanden van je hond te verwijderen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Paula G. Toriggia. 2014. Enfermedad periodontal en el perro. Extraído de: http://repositoriouba.sisbi.uba.ar/gsdl/collect/posgrauba/index/assoc/HWA_1473.dir/1473.PDF
- M. Moreiro, X. Roura, A. Lloret, M. Planellas. 2008. Hospital Clínico Veterinario UAB-UPA. GINGIVOESTOMATITIS LINFOPLASMOCITARIA EN PERROS. Extraído de: https://ddd.uab.cat/pub/clivetpeqani/11307064v28n4/11307064v28n4p277.pdf
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.