Logo image
Logo image

Seniele dementie bij katten: symptomen en behandeling

3 minuten
Dementie bij katten is de achteruitgang van de hersenen, waardoor ze meer moeite hebben om hun omgeving te begrijpen en te leren kennen.
Seniele dementie bij katten: symptomen en behandeling
Laatste update: 29 april, 2020

Als ze ouder worden, beginnen huisdieren veranderingen in hun gedrag en gezondheid te vertonen. Seniele dementie bij katten komt voor bij oudere katachtigen en vermindert hun begrip van de omgeving. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Wat is dementie bij katten?

Dementie bij katten is een stoornis die vooral voorkomt bij katten ouder dan vijftien jaar, hoewel het ook eerder kan voorkomen (rond de leeftijd van tien jaar).

Hun vermogen tot begrijpen en cognitie (leren) wordt aangetast doordat hun hersenen achteruitgaan. Omdat deze aandoening de levenskwaliteit van het dier aantast, is het belangrijk om te leren over deze aandoening en wat je moet doen als je kat het heeft.

Sommige van de veranderingen die de kat zal ervaren zijn gerelateerd aan hun gedrag. Het is een misvatting dat dementie de kat agressiever maakt, hoewel dit wel voor kan komen.

Deze aandoening is voornamelijk gerelateerd aan hun mentale vermogen. Katten met deze aandoening hebben de neiging om dingen langzamer te doen of niet te voldoen aan bepaalde vooraf vastgestelde volgorde, zoals hun behoefte doen in de kattenbak.

Symptomen van seniele dementie bij katten

Een seniore kat is niet hetzelfde als een kitten, dat is duidelijk. Wanneer een kat echter ouder is, veranderen haar gedrag en zelfs sommige aspecten van haar persoonlijkheid. Een aantal van de tekenen die de baasjes van demente katten waarschuwen zijn onder andere de volgende:

1. Verwarring en desoriëntatie

Dit is het meest voorkomende symptoom. Het dier kan bijvoorbeeld vreemd lopen, met haar hoofd naar de zijkant bewegend. Of ze kan enkele minuten op één plaats blijven staan, of juist in cirkels door het huis lopen en ergens naar op zoek zijn, zoals haar etensbak of kattenbak die altijd op dezelfde plaats staat.

Some figure

2. Veranderingen in de persoonlijke hygiëne

Een van de tekenen dat een kat gezond is, is als ze zichzelf continu wast en er schoon uitziet. Als er iets niet in orde is met een kat, stopt ze waarschijnlijk met zich wassen. Hetzelfde gebeurt als je huisdier ouder is, is dat ze er viezer en onverzorgder uitziet dan normaal, omdat ze “vergeet” zichzelf schoon te maken.

3. Ander gedrag

Seniele dementie bij katten verandert haar gewoontes en persoonlijkheid volledig. Ze kan meer aandacht vragen dan eerst, waardoor ze de hele tijd verwend en geaaid moet worden of juist het tegenovergestelde. Ze kan ook afstandelijker worden.

Ze kan ook meer uren slapen, vooral ‘s nachts. Houd er rekening mee dat een oudere kat tussen 16 en 18 uur per dag kan rusten, en de interesse in haar omgeving, zelfs voedsel of speelgoed, kan verliezen.

Seniele dementie zorgt er op zijn beurt voor dat de kat ‘s nachts onverwacht lawaai kan gaan maken, alsof ze krols is. In werkelijkheid is ze dan op zoek naar gezelschap en liefde. Ze kan veel lijden door alleen te blijven en als je thuiskomt, wijkt ze geen moment van je zijde.

Some figure

Behandelingen voor seniele dementie bij katten

Als eerste stap moet je weten dat het verstrijken van de tijd alle levende wezens op een of andere manier beïnvloedt en dat er geen “genezing” is voor dementie bij katten.

Wat je wel kunt doen is de symptomen uitstellen of voorkomen dat ze verergeren. Dierenartsen kunnen een farmacologische behandeling voorschrijven die de cognitieve achteruitgang vertraagt, maar deze zal niet volledig worden geëlimineerd.

Wat je kunt doen is je kat op de best mogelijke manier verzorgen tijdens haar laatste levensjaren, zelfs meer dan voorheen. Hier zijn enkele ideeën die nuttig kunnen zijn:

  • verplaats geen dingen in huis, vooral niet de spullen van je kat
  • zorg voor haar hygiëne (gebruik een vochtige doek om haar vacht te reinigen)
  • speel rustig en met veel geduld met haar
  • plaats hellingen waar nodig, zodat ze nog steeds overal kan komen
  • geef voedsel dat bij haar leeftijd past

Bovenal raden wij je aan om veel liefde en aandacht te geven aan je oudere huisdier. Vergeet niet dat ze jouw liefde nodig heeft om gelukkig te blijven. Laat haar niet een paar uur alleen en als dat niet mogelijk is, en breng bij thuiskomst veel tijd met haar door om te laten zien hoeveel je van haar houdt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


Vite, C. H., & Head, E. (2014). Aging in the canine and feline brain. Veterinary Clinics of North America – Small Animal Practice. https://doi.org/10.1016/j.cvsm.2014.07.008


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.