Voor een kitten zorgen: wat je moet weten

Naast aandacht voor hun dieet is het ook essentieel om oog te hebben voor hun hygiëne. Bovendien moet je zoveel mogelijk koud weer zien te vermijden. Ook moet je de kitten in een beschermde omgeving houden. Daarom moet je altijd de ramen en deuren van de kamers sluiten.
Voor een kitten zorgen: wat je moet weten

Laatste update: 20 maart, 2019

Misschien heb je wel een kitten zonder zijn of haar moeder op straat gevonden. Maar je kunt er evengoed een hebben geadopteerd. In dit artikel kun je vervolgens lezen wat er allemaal bij komt kijken bij voor een kitten zorgen.

Voor een kitten zorgen

Het verzorgen van een kitten vraagt veel aandacht

Tips voor de verzorging van een weeskitten

De zorg voor een kitten die nog geen drie weken oud is, is eerst en vooral een behoorlijke uitdaging. Want deze jonkies hebben veel aandacht nodig. Met toewijding, veel liefde en zachtmoedigheid kunnen deze baby’s overleven, zelfs zonder dat er een mama voor hen zorgt.

1. Houd hun lichaamstemperatuur in stand

Als er kittens geboren worden, brengen ze de hele dag door naast de buik van hun moeder. Door deze nabijheid kunnen ze zich niet alleen voeden, maar blijven ze ook lekker warm.

Daarom moet je heel jonge kittens alles geven wat ze nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Dit geldt vooral ‘s nachts, omdat deze dieren nog niet in staat zijn hun eigen lichaamswarmte te reguleren.

Je kunt de kitten in een deken wikkelen of een thermisch kussen gebruiken. Je kunt ook andere huisdieren als oppas gebruiken om ze van warmte (en ook genegenheid) te voorzien. Plaats de kitten op je schoot als hij blijft huilen of trillen en de pootjes koud aanvoelen.

2. Geef ze geen normale melk

Een veelgemaakte fout bij het voeden van een kitten is om de melk uit de koelkast op te warmen en deze vervolgens aan de katten te geven. Deze vloeistof is niet goed voor hun gezondheid omdat het geen noodzakelijke voedingsstoffen bevat. Het kan zelfs maagproblemen veroorzaken, zoals diarree of braken.

In dierenspeciaalzaken kun je speciale poedermelk voor je kat kopen. Dit vervangt dan de moedermelk. Als je echter geen poedermelk kunt vinden, kun je ze als alternatief ook warm water toedienen met een spuit. Melk moet worden gegeven met een fles en moet worden verwarmd tot 37 graden Celsius. Vergeet niet dat baby’s om de drie uur moeten eten!

3. Leer ze hoe ze de kattenbak moeten gebruiken

Een van de belangrijkste taken bij het verzorgen van een kitten dat verweesd is, is hem te leren zelf zijn behoefte te doen. Een moederkat stimuleert haar baby door haar buik en de omgeving van de buik te likken.

Als de moeder niet in de buurt is kun je een wattenstaafje nat maken. Vervolgens kun je daarmee na elke voedingssessie over de geslachtsdelen van de kat en de omliggende zones wrijven.

Wat je ook moet doen is de kitten schoonmaken zoals een moeder dat zou doen. Je kunt daarvoor gebruik maken van een doek die je in warm water dompelt. Wrijf het heel voorzichtig door zijn vacht. Droog de kitten daarna goed af, zodat hij niet kleverig aanvoelt.

Voor een kitten zorgen die het speenproces heeft afgerond

Na vier weken stoppen kittens met het drinken van moedermelk. Ze hebben hun ogen al geopend en weten nu hoe ze zelf hun behoefte moeten doen. Toch moeten ze nog veel leren. Volg de onderstaande tips als je reeds een gespeende kitten hebt geadopteerd. Zo leer je hoe het is om voor een kitten te zorgen.

1. Geef ze speciaal voedsel

In dierenspeciaalzaken kun je kittenvoer kopen. Dit voedsel is zachter dan voedsel voor volwassen katten en bevat andere soorten voedingsstoffen en ingrediënten. Het isook beter geschikt voor de grootte van hun kleine bekjes.

Wees geduldig en geef ze geleidelijk aan voedsel. In het begin zullen ze niet weten hoe ze moeten eten of kauwen. Het is mogelijk dat je ze met de hand, één voor één, kleine stukjes voedsel moet voeren.

2. Breng ze naar de dierenarts

Het maakt niet uit of je de kat geadopteerd hebt uit een opvangcentrum of dat het een kitten uit het nest van je buurman is of dat je hem op straat hebt gevonden. Alle katten moeten immers als ze nog jong zijn de dierenarts bezoeken.

Voor de verzorging van een kitten is zoals gezegd geduld nodig.

De dierenarts zal de kat bekijken, hem alle vaccins geven die hij nodig heeft, en je wat advies geven over de verzorging en voeding. Met dit advies kun je ervoor zorgen dat het dier niet ziek wordt en vele jaren blijft leven.

Daarnaast kun je van deze gelegenheid gebruik maken om de dierenarts te vragen naar het ras van het katje (Siamees, Perzisch, etc.) en hoe je het best voor hem kunt zorgen.

3. Vermijd gevaren in huis

Als je nog nooit een huisdier hebt gehad, en zeker geen kat, is je huis misschien nog niet geschikt gemaakt voor dieren. Maar maak je geen zorgen. Je kunt de situatie verbeteren met alleen maar een paar aanpassingen.

Ten eerste, geen openstaande ramen of toegang tot terrassen of balkons. Totdat het kitten gewend is om alleen te lopen, betekent dit dat ze overal waar ze heen gaan in de gaten moeten worden gehouden.

Een andere zeer belangrijke aangelegenheid is het verbergen van elektrische snoeren, kleine voorwerpen (zoals schrijfgerei), medicijnen en schoonmaakmiddelen. Katten zijn erg handig en kunnen deuren en laden gemakkelijk openen. Zorg ervoor dat alles goed beveiligd is.

Sluit het deksel van de vuilnisbak en het toilet. Laat de badkamerdeur niet openstaan of een ruimte waarvan je niet wilt dat de kitten daar naar binnen gaat. Besteed ook aandacht aan wat voor soort planten je in huis hebt. Immers, sommige planten kunnen giftig zijn voor katten.

Voor een kitten zorgen is geen eenvoudige taak, maar het is zeker niet onmogelijk. Je hoeft het dier alleen maar te geven wat het nodig heeft en ervoor te zorgen dat het niet gewond raakt of alles in je huis kapotmaakt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.