Symptomen van ademhalingsproblemen bij katten
Geschreven en geverifieerd door biochemie Luz Eduviges Thomas-Romero
Ademhalingsproblemen bij katten zijn enkele van de meestvoorkomende gevallen die door dierenartsen worden gezien. Symptomen van ademhalingsproblemen bij katten kunnen zich namelijk in de loop van een paar dagen langzaam ontwikkelen, of plotseling met zeer weinig waarschuwingssignalen verschijnen.
Het is belangrijk om te begrijpen dat ademhalingsmoeilijkheden echt verontrustend kunnen zijn voor je huisdieren, en er is een risico dat hun toestand snel verslechtert, waardoor hun leven in gevaar komt.
Elk dier dat tekenen van ademnood vertoont, moet als een noodgeval worden behandeld. Dierenartsen moeten hun toestand snel beoordelen en hen nauwlettend observeren, terwijl ze ook een spoedbehandeling moeten bieden en proberen de onderliggende oorzaak te vinden.
Symptomen van ademhalingsproblemen bij katten
Ademhalingsproblemen of kortademigheid kunnen op verschillende manieren optreden. Het dier kan last hebben van een aanhoudende hoest, moeizame ademhaling, veranderingen in vocale geluiden of verminderd vermogen om te bewegen. De ernstigste symptomen van ademhalingsproblemen zijn onder meer:
- Naast duidelijke problemen met in- of uitademen, vertonen katten met ademhalingsproblemen ook vaak een aantal andere bijbehorende symptomen. Hun ademhaling kan bijvoorbeeld sneller zijn dan normaal.
- Het dier kan luidruchtig hijgen met zijn mond open en vaak hoesten. Het is ook gebruikelijk dat katten naar voren buigen met hun hoofd naar beneden, alsof ze op het punt staan te braken. Als ze ernstige ademhalingsproblemen hebben, dan kan hun tandvlees blauw worden, door gebrek aan zuurstof en kunnen ze in elkaar zakken.
Het feline calicivirus en het feliene herpesvirus zijn verantwoordelijk voor 80 – 90% van alle besmettelijke bovenste luchtwegproblemen bij katten.
Veel voorkomende oorzaken van ademhalingsproblemen bij katten
Ademhalingsproblemen kunnen om verschillende redenen voorkomen. Enkele van de meestvoorkomende oorzaken zijn onder andere:
- Astma: deze aandoening zorgt ervoor dat de luchtwegen ontstoken raken en spasmen veroorzaken. Als gevolg hiervan worden de luchtwegen smaller, wat tot ernstige ademhalingsproblemen leidt.
- Longontsteking: Een ontsteking van de longen. Het kan door een aantal verschillende bacteriën of bronchoaspiratie veroorzaakt worden. Broncho-aspiratie is vaak te wijten aan het inademen van voedsel of vloeistoffen na braken of regurgitatie.
- Congestieve hartinsufficiëntie: hartfalen kan het gevolg zijn van een ophoping van vloeistof in en rond de longen.
- Pleuravocht: de ophoping van vloeistof in de ruimte rond de longen maakt het moeilijk voor de borst om uit te zetten. Dit kan aan een infectie of zelfs een aantal soorten kanker te wijten zijn.
- Laryngeale verlamming: dit gebeurt wanneer de spieren in de keel niet meer goed functioneren. Dit betekent dat het strottenhoofd niet kan openen om voldoende lucht toe te laten.
- Andere oorzaken: de aanwezigheid van vreemde lichamen in de neusholte of luchtpijp, evenals verwondingen aan de borstwand.
Dit is slechts een kleine selectie van de vele verschillende oorzaken van ademhalingsproblemen bij katten.
Behandeling en prognose
Zoals je kunt zien, hebben ademhalingsproblemen bij katten een aantal verschillende oorzaken en kunnen ze sterk variëren in termen van ernst. Als zodanig zullen de behandeling en prognose ook van geval tot geval verschillen.
De meeste dieren met ademhalingsmoeilijkheden hebben baat bij zuurstof. Je kunt zuurstoftherapie op verschillende manieren toedienen, afhankelijk van de grootte van het dier en hoe stabiel ze zijn.
Bij dieren die erg geagiteerd zijn, kan een dierenarts sedatie gebruiken om stress te beheersen. Als hun toestand ernstig en mogelijk dodelijk is, dan hebben ze waarschijnlijk een aanvullende noodbehandeling nodig om hen te helpen stabiliseren.
Dergelijke procedures kunnen onder andere het volgende omvatten:
- Aftappen van vloeistof rond de longen (een pleurapunctie).
- Het creëren van een gat in de nek in de luchtpijp zodat het dier kan ademen in het geval van een blokkade (een tracheotomie).
- Dierenartsen kunnen ook overwegen om het dier op een inhalator te zetten om hem te helpen ademen.
Ademhalingsproblemen bij katten – tests
De dierenarts kan ook bloedtesten uitvoeren, röntgenfoto’s maken, een CT of een echografie uitvoeren, evenals een aantal andere procedures die ze onder algemene narcose moeten uitvoeren, zoals bijvoorbeeld een bronchoscopie en bronchiale wassing.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Quimby, J., & Lappin, M. (2009). Feline focus: Update on feline upper respiratory diseases: introduction and diagnostics. Compendium (Yardley, PA), 31(12), E1-7.
- Ward, J. L., Lisciandro, G. R., Keene, B. W., Tou, S. P., & DeFrancesco, T. C. (2017). Accuracy of point-of-care lung ultrasonography for the diagnosis of cardiogenic pulmonary edema in dogs and cats with acute dyspnea. Journal of the American Veterinary Medical Association, 250(6), 666-675.
- Sleeper, M. M., Roland, R., & Drobatz, K. J. (2013). Use of the vertebral heart scale for differentiation of cardiac and noncardiac causes of respiratory distress in cats: 67 cases (2002–2003). Journal of the American Veterinary Medical Association, 242(3), 366-371.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.