De meestvoorkomende vormen van kanker bij katten

Eén op de vijf katten krijgt last van tumoren of leukemie en dit kan ernstige gevolgen hebben voor het dier.
De meestvoorkomende vormen van kanker bij katten
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García.

Laatste update: 22 december, 2022

Deze groepen cellen die abnormaal groeien en zich ongecontroleerd delen, vormen een bedreiging voor alle levende wezens. Het is daarom ook belangrijk om te weten wat de meestvoorkomende vormen van kanker bij katten zijn en hoe je kunt voorkomen dat ze zich uitzaaien.

Kanker is de voornaamste doodsoorzaak bij katten. Eén op de vijf katten krijgt het, waardoor het enorm belangrijk is om het in een vroeg stadium te detecteren.

Deze massa’s of tumoren ontstaan wanneer cellen zich in een zeer hoge snelheid beginnen te delen. Uiteindelijk worden ze kwaadaardig of goedaardig afhankelijk van die snelheid en het vermogen van cellen om andere weefsels binnen te dringen.

In het algemeen is kanker onderverdeeld in sarcomen of carcinomen. Leukemie is echter een vorm kanker die het beenmerg aantast, en dat is waar bloedcellen worden gemaakt. Dit zorgt ervoor dat er een groot aantal abnormale cellen in de bloedbaan terechtkomt en veroorzaakt de onregelmatige groei van lymfocyten, bloedcellen die lymfoom veroorzaken

Hoe ontstaat kanker?

Kat die er ziek uitziet

Genetische aanleg, blootstelling aan zonnestralen of kankerverwekkende chemische stoffen kunnen bij katten tot verschillende vormen van kanker leiden. Infecties zoals kattenleukemie of het felien immunodeficiëntievirus, vergroten het risico op bepaalde vormen van kanker bij katten. Gelukkig zijn beide gemakkelijk te detecteren.

Preventie is helaas niet altijd eenvoudig. Een gevoel van zwakte, gewichtsverlies, verlies van eetlust, knobbeltjes op of onder de huid, bloedingen, veranderingen in de ogen of wonden die niet genezen, vereisen onmiddellijke medische hulp van de dierenarts.

Op een vreemde manier miauwen, een slecht uitziende vacht of een gebrek aan rust zijn ook aanwijzingen dat er iets mis is met een kat.

Röntgenfoto’s, echografieën, chirurgische ingrepen of biopsieën en naaldaspiraten helpen bij het opsporen van verschillende vormen van kanker bij katten. Als je een kat hebt, dan is het belangrijk om regelmatig een bloedonderzoek uit te laten voeren, met name als het gaat om een oudere kat.

Computerized Axial Tomography (CAT) en Magnetic Resonance Imaging (MRI) zijn geavanceerde technieken die de diagnose bevestigen en aangepaste behandelingsplannen mogelijk maken.

De meest voorkomende vormen van kanker bij katten

Lymfoom of lymfosarcoom is de meestvoorkomende vorm van kanker bij katten. Deze solide tumor ontstaat uit de witte bloedcel die lymfocyt genoemd wordt. Dit type bloedcel is gerelateerd aan het immuunsysteem.

Lymfosarcoom kan op verschillende plaatsen tegelijk verschijnen, zoals de lymfeklieren, de borstholte, het maag-darmkanaal, de neusholte, de nieren en het zenuwstelsel.

Chirurgie, chemotherapie en radiotherapie zijn enkele van de mogelijke behandelingsopties. Een of meer van deze behandelingen kunnen in gunstige gevallen tot een zeer positief resultaat leiden. Het is echter niet altijd makkelijk om een ​​kat met kanker te behandelen en zijn kwaliteit van leven zou altijd op de eerste plaats moeten staan.

Plaveiselcelcarcinoom – een vorm van kanker die veroorzaakt wordt door zonnestralen – tast daarentegen juist de huid aan. Dit soort tumoren doen zich meestal voor op de neus of oren. Ze kunnen lijken op een krasje of wondje dat niet goed geneest. Deze vorm van kanker zaait zich gelukkig echter maar zelden uit.

Mammacarcinoom, ook wel borstkanker, tast de borstklieren aan. Deze vorm van kanker doet zich voornamelijk voor bij poezen die niet gesteriliseerd zijn, hoewel dit niet betekent dat gesteriliseerde poezen het niet kunnen krijgen.

Interessant genoeg doet borstkanker zich vrijwel nooit voor bij mannetjes. Meerdere knobbeltjes of gezwollen en verharde delen zijn waarschuwingstekens die je in de gaten moet houden omdat ze zich kunnen verspreiden naar de lokale lymfeklieren en longen.

Kat met een infuus

Tot slot, is het goed om te weten dat vroege behandeling van enkele en kleine knobbeltjes een wereld van verschil maakt. Het uitroeien van de tumor en de aangrenzende weefsels, en soms het gebruik van chemotherapie, zijn hulpmiddelen om kanker bij katten te bestrijden.

Variaties van kanker bij katten

  • Mastocytoom tast de huid, milt of darmen aan, waar het gewoonlijk zeer agressief is, omdat het obstructie veroorzaakt. Het zaait zich makkelijk uit, vooral in de lymfeklieren, longen, lever of milt. Chirurgie, radiotherapie of chemotherapie zijn enkele opties om deze vorm van kanker te bestrijden.
  • Oraal plaveiselcelcarcinoom ontstaat in cellen die de mond of keel bekleden. Het tast de tong aan en dringt soms lokale botten en lymfeklieren binnen. Het veroorzaakt meestal problemen met eten, speekselafscheiding en halitose. Dit type kanker is moeilijk te behandelen.
  • Fibrosarcoom of weke delen sarcoom groeit in het bindweefsel onder de huid. Experts raden aan om dit type kanker te behandelen door chirurgie te combineren met radiotherapie en chemotherapie. De prognose kan echter variëren.
  • Osteosarcoom tast de botten in de ledematen, wervelkolom of schedel aan. Het veroorzaakt breuken, veel pijn en kreupelheid en kan zich uitzaaien naar de lymfeklieren en longen. Ook in dit geval kunnen chirurgie, radiotherapie en chemotherapie een oplossing zijn.

Vormen van longkanker bij katten

  • Ademhalings-, neus- of longcarcinoom doen zich met name voor in de neus en longen. Ze veroorzaken ademhalingsproblemen, gesnurk of gesnuif, niezen, hoesten en loopneus. Het kan zich uitbreiden naar de botten en is meestal al uitgezaaid op het moment dat er klinische symptomen optreden. Chirurgie en chemotherapie zijn effectieve behandelingsopties.
  • Adenocarcinomen tasten zowel de dikke als de dunne darm aan en zijn uiterst invasief. Ze groeien heel snel, veroorzaken verlies van eetlust, gewichtsverlies, braken en diarree. Bovendien vrerpreiden ze zich meestal ook naar omliggende lymfeklieren. Vaak wordt in dit geval een operatie aangeraden.
  • Alvleesklierkanker en leverkanker doen zich gelukkig minder vaak voor. Ze veroorzaken geelzucht, depressie, gewichtsverlies, braken en opgezette buik. Helaas wordt er bij deze vormen van kanker meestal echter een negatieve prognose gesteld.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Fuentes-Pananá, E. M., Alonso-Morales, R. A., Romero-Romero, L., & Pérez-Enriquez, J. M. (2021). Tumor prevalence in cats: experience from a reference diagnostic center in Mexico City (2006-2018). Veterinaria México, 7(4), 1-14.
  • Papasouliotis, K. (2011). Cytology: Common Feline Tumours. Feline Update, 1-12.
  • Cannon, C. M. (2015). Cats, cancer and comparative oncology. Veterinary sciences, 2(3), 111-126.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.