Scabiës of schurft: hoe weet je of je hond dit heeft?
Scabiës of schurft is voor honden meer dan alleen maar vervelend. Het obsessief krabben kan de huid beschadigen en verwondingen veroorzaken. In het artikel van vandaag leer je herkennen of je hond schurft heeft en hoe je hem moet behandelen.
Wat is scabiës of schurft?
Scabiës of in de volksmond schurft is een ziekte die de huid van een hond aantast. Het wordt veroorzaakt door kleine mijten die onder de huid en in het haar leven. Zodra deze mijten zich onder de huid bevinden, beginnen ze zich voort te planten.
De mijten leggen eitjes die uiteindelijk uitkomen, groeien en nog meer eitjes leggen. Deze hele levenscyclus gaat door tot de hond er tegen behandeld wordt.
Het is echt belangrijk om een hond die schurft heeft te behandelen, omdat deze mijten parasieten zijn die zich voeden met de huid en het haar van de hond, waardoor het uiterlijk van de hond aanzienlijk verandert.
De meeste dieren hebben wel een aantal van deze mijten. Maar wanneer een hond een sterk immuunsysteem heeft, is hij in staat om een volledige infectie te voorkomen. Helaas verschijnt schurft wanneer een hond ziek is en het immuunsysteem verzwakt is.
Er zijn verschillende soorten mijten. In het bijzonder veroorzaakt elk van hen andere symptomen en verschillende soorten scabiës of schurft. Dit zijn de meest voorkomende:- Demodicosis
Deze langgerekte parasieten zien eruit als microscopische wormen en komen het lichaam via de haarfollikel binnen. Wanneer ze zich voortplanten, nemen ze de hele ruimte van de follikels in beslag en blazen zich op, waardoor de haren uitvallen. - Scabiës of schurft
Scabiës of schurft is een ziekte die veroorzaakt wordt door een ronde parasiet die in de huid terechtkomt en kleine tunnels begint te graven. Deze parasieten leggen hun uitwerpselen en eieren in deze tunnels. - Rode schurft
Er is nog een andere soort parasiet die rode schurft veroorzaakt, waardoor de huid zeer rood wordt.
Hoe weet je of je hond schurft heeft?
Eerst en vooral is je hond observeren het belangrijkste om een ziekte te constateren. Als het om een hond met schurft gaat, zijn er bepaalde soorten gedrag die je kunnen waarschuwen voor de ziekte.
Jeuk
Schurft veroorzaakt intense jeuk waar je hond dwangmatig aan zal krabben. Over het algemeen komt schurft vaker voor op gebieden van het lichaam waar zich meer vet bevindt. Je merkt misschien dat je hond veel jeuk heeft aan zijn:
- Maagstreek
- Liezen
- Achter zijn oren
De jeuk zal haast zo ondraaglijk zijn dat het dier zelfs zal stoppen met lopen om zichzelf te krabben.
Haaruitval
Je ziet op sommige plekken overmatig haarverlies of kale plekken. In het begin is dit mogelijk beperkt tot een bepaald gebied. Na verloop van tijd kunnen deze zich echter over het hele lichaam verspreiden.
Rode vlekken
In het bijzonder zou dit soort vlekken een symptoom van rode schurft kunnen zijn.
Verlies van eetlust
Je hond kan ander gedrag dan normaal laten zien, zoals bijvoorbeeld:
- Nervositeit
- Humeurigheid
- Apathie
Als deze stemmingswisselingen worden gecombineerd met een verlies aan eetlust, kan het zijn dat je hond schurft heeft.
Vieze geur
Als de schurft zich in een zeer vergevorderde staat bevindt, zul je waarschijnlijk een ranzige en onaangename geur bij je hond ruiken.
Behandeling van scabiës of schurft
De behandeling die dierenartsen voorschrijven bevatten macrocyclische lactonen, zoals:
- Ivermectine
- Moxidectine
- Milbemycine
Deze kunnen oraal ingenomen worden of plaatselijk worden aangebracht.
Een dierenarts zal antibiotica voorschrijven, evenals gels en shampoos die de huid van het dier helpen te verbeteren. Tegen de jeuk kunnen zij oclacitinib voorschrijven. Je hond kan geen corticosteroïden innemen, omdat die het immuunsysteem kunnen verzwakken en de aandoening nog erger kunnen maken.
Als je hond schurft heeft, hoef je je geen zorgen te maken. Hoewel de effecten van schurft op het eerste gezicht verwoestend kunnen lijken, kunnen zij genezen worden. Met de juiste behandeling kan je hond zijn haar en huid namelijk weer in perfecte conditie krijgen.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.