Hoe werkt ouderdom bij honden?
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
De effecten van tijd ervaren worden zowel door mensen als dieren ervaren. Ouderdom slaat snel toe en als je hond op leeftijd begint te raken, zijn er veel tekenen er op wijzen dat de ouderdom gearriveerd is.
Je hond wordt oud: het begin van ouderdom bij honden
Als onze huisdieren ouder worden, is het raadzaam om te kunnen herkennen wanneer deze levensfase begint. Er zijn verschillende tekenen die daarop kunnen wijzen.
Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat er specifieke hulpmiddelen zijn om deze levensfase beter te doorstaan. Ouderdom is geen ziekte; het is eerder bewijs van het normale of progressieve aftakelingsproces van een dier. Net als bij mensen vergroot ouderdom van honden echter wel het risico op bepaalde ziektes.
De twee indicatieve fases van ouderdom
In de eerste fase begint een dier op een cellulair niveau te verouderen. Je zult zien dat de vacht verandert en grijs wordt in gebieden zoals op de poten en de snuit.
In de tweede fase versnelt het verouderingsproces zich. Hij raakt zijn reukzin kwijt en zijn vacht wordt wit. Zijn haar wordt daarbij ook nog eens vaal qua uitstraling, en je zult veranderingen in zijn gedrag gaan opmerken.
Deze tweede fase is wanneer ze een verhoogd risico op nierfalen en hartziektes lopen.
Tekenen van ouderdom bij honden, afhankelijk van hun grootte
Kleine en zeer kleine honden van rond de 5 tot 10 kilo kunnen als volwassen worden gezien wanneer ze 7 of 8 jaar zijn. Ze worden beschouwd als senioren wanneer ze ouder dan 12 zijn.
Honden die tussen de 10 en 25 kilo wegen, zijn volwassen als ze 6 of 7 jaar oud zijn, en ze zijn daadwerkelijk oud als ze 10 jaar of ouder zijn.
Grote honden, tussen de 30 en 45 kilo, kunnen als volwassen worden gezien vanaf de leeftijd van een jaar of 5. Ze worden als oud beschouwd als ze 8 jaar of ouder zijn.
Zeer grote honden worden snel oud. Dit is bij hen al als ze ouder dan 5 jaar zijn en ze zullen vaak niet langer dan 10 jaar leven.
Ras doet er ook toe
Het ras van een hond is nog een fundamentele factor die van invloed is op de gemiddelde levensduur van een hond. Zo leeft een boxer bijvoorbeeld gemiddeld minder lang dan een Duitse herder.
De lange levensloop van toypoedels is bij vele mensen bekend. Echter het record voor het langste leven is in handen van Bluey, een Australische herdershond die maar liefst 29 jaar geleefd heeft.
Voorboden van ouderdom bij honden
- Grijs haar. Hetzelfde gebeurt bij mensen. De vacht van een oudere hond verandert langzaamaan van kleur. Grijs haar zal uiteindelijk ook verschijnen, met name op zijn snuit.
- Steeds minder fysieke activiteit. Je zult merken dat het dier niet langer meer rent of zo energiek beweegt als vroeger.
- Er zullen zelfs bewegingen zijn die hij zal vermijden. De gewrichten en spieren van onze huisdieren werken niet meer hetzelfde als toen ze nog jong waren. Daarom kunnen sommige bewegingen, zoals in zijn mand gaan, oncomfortabel zijn. Misschien weigert hij zelfs het daarom te doen.
- Behoefte aan meer rust. Je hond wordt ouder en zal daardoor minder energie hebben. Hij zal daarom meer en langer slapen of rusten dan normaal.
- Cognitieve problemen. Zijn geheugen zal uiteindelijk ook gaan haperen. Wellicht vergeet hij waar zijn eten staat en waar hij zijn behoefte wel (en niet) kan doen, en wat het gebruikelijke schema voor deze activiteiten is.
- Wanneer de hond moet wachten om zich te ontlasten, zal hij dat niet meer kunnen. Het is dus goed mogelijk dat je kleine plasjes door het huis heen zult vinden.
Tips om ouderdom bij honden gemakkelijker te maken
- Je zult heel geduldig moeten zijn met het dier. Blijf je dagelijkse wandelingen uitvoeren, al dan niet minder lange varianten verdeeld over enkele keren per dag. Begrijp dat je hond niet meer zo vitaal is als eerst.
- Let ook goed op hun tanden. In gevallen waar de hond veel van zijn tanden niet meer heeft, zul je voor voer speciaal voor oudere honden moeten zoeken.
- Door ze te borstelen, bevorder je de bloedcirculatie en elimineer je alle dode haren. Tijdens het borstelen kun je ook zien en/of voelen of je hond bultjes, kale plekken, enzovoort heeft.
- Door af en toe eens goed te voelen, kun je erachter komen of er zwellingen in het lichaam van je hond zitten. Dit kunnen vet bulten zijn of zelfs tumoren.
- Als je hond lang haar heeft, kun je het haar rondom zijn ogen wegknippen zodat zijn zicht hierdoor niet beperkt wordt.
- Controles bij de dierenarts zul je met meer regelmaat moeten laten uitvoeren bij een oudere hond.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.