Is zeewater wel goed voor je hond?
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Een onderwerp waar vaak over gesproken wordt is het gebruik van zeewater en de invloed op honden. Hondenliefhebbers hebben er elke zomer hun twijfels over. Gevallen van spoedbezoekjes aan de dierenarts na een bezoek aan het strand komen regelmatig voor.
Sinds het eind van de 19e eeuw is er onderzoek uitgevoerd naar gezondheidsvoordelen van zeewater. Deze studies zijn uitgevoerd op zowel dieren zoals katten en honden als op mensen. Het doel is om behandelingen te onderzoeken waarin het innemen van bepaalde hoeveelheden zeewater bijzonder nuttig is.
Zeewaterbehandelingen
Zeewaterbehandelingen zijn heel populair. Dit is zowel het geval wanneer je het koopt bij een dierenwinkel of als je het rechtstreeks uit de zee haalt. Het is bewezen effectief te zijn voor het behandelen van allerlei ongemakken. Hieronder behoren anorexia, maag-darm problemen, nierkwalen, bloed- en ademhalingsafwijkingen, kanker, allergieën en nog veel meer.
Het heeft zoveel gunstige bijwerkingen dat sommige dierenartsen het in kleine hoeveelheden aanbevelen in het dagelijks eten van je hond.
Specialisten die deze bewering onderschrijven geloven dat het vooral komt door de kenmerken van zeewater. Het is heel rijk aan voedingsstoffen en bevat bovendien alle chemische elementen. Daarnaast lijkt de algemene samenstelling ervan heel veel op het bloed van gewervelde dieren.
Hoe voor je hond zeewater toe te passen
Het is zoals bij iedere behandeling belangrijk om eerst je dierenarts te raadplegen. Als je eigen dierenarts het niet ondersteunt kun je altijd een second opinion vragen. Onderneem in geen geval zelf actie in het behandelen van je huisdier.
Er zijn meerdere merken die flessen zeewater verkopen. Sommige ervan zijn hypertoon (onverdund of puur) en sommige zijn isotoon (verdund met zuiver water). Er zijn er daarnaast ook die ontwikkeld zijn als nagerecht.
Is het goed voor je hond om zeewater te drinken?
Het drinken van zeewater is prima zolang je de volgende punten voor ogen houdt:
- Zorg dat je zeewater haalt op plaatsen waar geen afval en menselijke uitwerpselen aanwezig zijn.
- Je hoeft er niet voor te gaan zwemmen. Zolang het water schoon is kun je het bij het strand opvangen. Probeer wel te voorkomen dat er zand meekomt.
- Het is het beste om het een week lang in een glazen fles koel te bewaren.
- Je zou het ook kunnen filteren zoals je met koffie doet.
Meng één glas zeewater met drie glazen drinkwater. Plaats het vervolgens in een bak naast de gewone drinkbak zodat je hond het vanzelf gaat drinken. Je hond zal in het begin een beetje drinken. Na verloop van tijd zal hij vanzelf water uit beide drinkbakken nemen.
Zeewater is gunstig voor de huid van je hond
De bewezen gunstige werking van zeewater is niet alleen voor het inwendige van de hond. Het is ook met succes gebruikt om huidaandoeningen en wonden te behandelen. Daarnaast zorgt het ook voor genezing en versterking van de huid.
Het herstelt dankzij zijn antiseptische en genezende kenmerken beschadigd huidweefsel. Dit vindt plaats bij zowel wonden als verbrandingen. Zijn anti-bacterieel vermogen zorgt er tevens voor dat infecties in wonden worden voorkomen.
Zeewater is heel nuttig om eczeem te verlichten die wordt veroorzaakt door gewone en seborroïsch eczeem, schurft, psoriasis of roos. Doordat het de eczeem vermindert voorkomt het dat het dier zich krabt en zichzelf nog meer schade aandoet.
Vakantieklachten
Het overvloedig drinken van zeewater is niet de enige oorzaak van te hoge zoutspiegels in het bloed. Honden kunnen daarnaast thuis ook blootgesteld worden aan tafelzout of klei.
Let op het strand op je hond. Zorg ervoor dat ze niet proberen om hun dorst te lessen met zeewater. Neem daarnaast altijd een fles schoon water mee.
Honden houden ervan om te zwemmen. Hen uit het water krijgen kan dus net als bij kinderen best moeilijk zijn! Blijf daarom goed opletten. Als je hond hyperactief is kun je heerlijk lang met hem op het strand spelen zodat hij flink moe wordt.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.