Logo image
Logo image

Incontinentie bij honden: symptomen en behandeling

3 minuten
Deze aandoening heeft meestal te maken met ouderdom, obesitas, grotere rassen of recentelijk gesteriliseerde teefjes, maar het kan elke hond overkomen. Er zijn vele behandelingen, waaronder pillen en indien nodig een operatie.
Incontinentie bij honden: symptomen en behandeling
Laatste update: 23 december, 2018

Als je hond zijn plas niet op kan houden, is er waarschijnlijk sprake van een blaasprobleem. Het is belangrijk om te leren over urinewegaandoeningen bij honden zodat je weet waarom incontinentie ontstaat en hoe je het kan behandelen.

In dit artikel vind je waardevolle informatie over deze aandoening bij honden.

Oorzaken en symptomen van incontinentie bij honden

Dit probleem verschijnt vaak in de vorm van een paar druppels urine, maar soms ook als een stroom. Deze aandoening komt vaak voor bij:

Het kan echter bij iedere hond voorkomen.

Als eerste moet je weten hoe je de symptomen kan herkennen, naast het urineverlies. Let bijvoorbeeld op het volgende:

  • likt je hond vaak aan de genitaliën?
  • is het gebied tussen de buik en achterpoten vaak nat?
  • is er een zwelling of roodheid rond de geslachtsdelen?

Kijk ook naar je meubels en de kleed of mand van de hond om te zien of er urinevlekken op zitten. Dit soort urine ruikt vaak ook erg sterk. Daarom moet je de voornaamste oorzaken van incontinentie bij honden weten. Overgewicht en leeftijd zijn de meest voorkomende oorzaken, maar niet de enige.

Some figure

De meeste mannelijke honden hebben geen urinewegproblemen nadat ze zijn gecastreerd, maar sommige vrouwtjes kunnen urine verliezen. Dit probleem gaat meestal over als ze leren om hun blaasspieren weer te gebruiken.

Andere mogelijke oorzaken van incontinentie bij honden zijn:

  • hormonale onbalans
  • verwondingen aan de ruggengraat
  • urineweginfecties
  • prostaataandoeningen (bij reuen)
  • aangeboren afwijkingen
  • overactieve blaas

Ook moet je het ras van je hond in overweging nemen. Incontinentie komt vooral voor bij de volgende rassen:

Behandeling voor incontinentie bij honden

Als je hebt vastgesteld dat je hond lijdt aan deze aandoening, of je vermoedt dat dat zo is, moet je hem meteen meenemen naar de dierenarts. Die zal de hond onderzoeken en erachter komen wat de oorzaak is van deze incontinentie.

Some figure

De dierenarts zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren bij de hond, en de urine analyseren. Ook kan hij de urine naar een laboratorium sturen voor een kweekje.

Als je hond zo veel water drinkt dat hij of zij daarom zijn urine niet in kan houden, kan de dierenarts ook een bloedtest doen om erachter te komen waarom de hond zo veel dorst heeft. Dit kan bijvoorbeeld diabetes zijn.

Ook kan de dierenarts een echo uitvoeren, om te kijken of de hond een verwonding heeft aan de buik of botten.

Je kunt incontinentie bij honden behandelen met bepaalde medicijnen. Soms kunnen oestrogeenhormonen zoals estriol helpen, omdat ze de doorgang voor urine in de urinebuis van de hond blokkeren. Deze methode is echter alleen geschikt voor gesteriliseerde teefjes.

Fenylpropanolamine is een niet-hormonale medicijn dat sommige dierenartsen gebruiken om de spieren van de sluitspier te versterken. De meeste medicijnen zijn oraal (pillen of druppels). Als geen van deze werken, kan je dierenarts ervoor kiezen om collageeninjecties of een operatie toe te passen.

Om te voorkomen dat je hond overal op plast (of hij nu een aandoening heeft of niet), kun je lakens of handdoeken op zijn mand of kussen leggen. Als je hiertoe de mogelijkheid hebt, kun je ook vaker met hem gaan wandelen. Tenslotte kun je ook nog speciale luiers kopen die voor honden zijn gemaakt.

Het is belangrijk dat je niet vergeet om te zorgen voor een goede hygiëne voor je hond, zodat hij of zij geen infectie zal krijgen, of zwellingen aan de geslachtsorganen. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.