Pas op voor ibuprofenvergiftiging bij honden
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Vandaag bespreken we allerlei soorten informatie over ibuprofenvergiftiging bij honden. Een ernstige fout die mensen maar al te vaak maken, is honden geneesmiddelen voor mensen toedienen.
Pijnstillers en koortsremmers zijn gevaarlijk voor honden. Hun lichamen zijn anders en zonder een goed recept zijn ze erg riskant. Van deze gevaarlijke medicijnen staat ibuprofen bovenaan de lijst.
Waarom ibuprofen riskant is
Wie heeft er geen pijnstillers in zijn medicijnkastje? Wie gebruikt ze niet? Het is een gebruikelijke en meestal veilige gewoonte voor mensen. Wanneer een hond echter achteloos pijnstillers krijgt, dan kan dit schadelijk zijn, zelfs dodelijk.
Ibuprofen wordt geproduceerd en speciaal voor het menselijk lichaam ontworpen. Zelfs in lage doses kan dit bij honden aanzienlijke problemen veroorzaken. Ibuprofenvergiftiging bij honden is een bewezen feit. Medicatie toedienen aan een huisdier in de vorm van ibuprofen is een ernstige fout met grote gevolgen en toch gebeurt dit nog steeds vaak.
Of het nu komt omdat menselijke medicijnen hetgeen is dat mensen bij de hand hebben, omdat ze goedkoper zijn dan medicijnen voor dieren of omdat mensen geen geld willen uitgeven aan een dierenartsbezoek, hondenbezitters geven hun huisdieren vaak ibuprofen.
Wat je moet weten over ibuprofenvergiftiging bij honden
Helaas zijn een ibuprofen-, paracetamol- en aspirinevergiftiging de meest voorkomende soorten vergiftigingen. Geschat wordt dat één op de drie huisdiereigenaren een van deze medicijnen aan hun huisdieren geeft.
Het lichaam van een dier is heel anders dan het lichaam van een mens. Mensen verwerken medicijnen dus ook heel anders dan dieren. Er zijn bepaalde enzymen in het lichaam die medicijnen aanvallen. Bij dieren zijn deze enzymen anders, evenals de methoden die het lichaam gebruikt om medicijnen te verwijderen.
Dit betekent dat sommige stoffen in het lichaam van een hond blijven. Aangezien het lichaam niet gemaakt is om ze correct en volledig te elimineren, is vergiftiging het resultaat.
Wat gebeurt er dan? Kortom, het lichaam van het dier is niet gemaakt om dit soort medicatie te ontvangen en te verwerken en verwijdert dus geen giftige stoffen. Dit is de oorzaak van ibuprofenvergiftiging bij honden.
Welke problemen veroorzaakt ibuprofen voor honden?
Ibuprofen interfereert met de stoffen die de binnenkant van de maag van een hond beschermen. De gifstoffen in het medicijn remmen ook de bloedcirculatie in hun nieren. Daarom treedt voornamelijk in deze twee organen schade op.
Alles wat het lichaam van een hond niet verwijdert, hoopt zich op in zijn nieren en lever. Dit kan in de loop van de tijd bloedingen, nierfalen en zelfs de dood veroorzaken.
Is een bepaalde dosis ibuprofen niet giftig voor honden?
Ongeacht de dosis ibuprofen, het is altijd giftig voor honden. Een halve pil kan bijvoorbeeld een hond van 50 kg vergiftigen. Maagzweren, nierproblemen en hartproblemen kunnen het gevolg zijn.
Het zou ook hun zenuwstelsel kunnen beschadigen, wat kan leiden tot epileptische aanvallen of coma. De gevolgen zijn afhankelijk van de grootte van de hond. Een kleine dosis kan voor kleine honden dodelijk zijn.
Uitzonderingen
Hoewel sommige dierenartsen heel lage doses paracetamol aan dieren voorschrijven, moet je dit alleen doen als jij en je hond eerst bij de dierenarts zijn geweest en zijn goedkeuring krijgen.
Sommige landen hebben relevante voorschriften. Het Spaanse agentschap voor geneesmiddelen en medische hulpmiddelen stelt bijvoorbeeld vast welke menselijke medicijnen voor honden kunnen worden gebruikt, samen met de juiste voorschriften. Ibuprofen staat niet op de lijst van goedgekeurde medicijnen.
Een van de problemen is dat geen van deze gevaarlijke medicijnen instructies geven over het juiste gebruik bij dieren en het is een grote vergissing om aan te nemen dat de dosis voor een kind wel goed zal zijn.
Symptomen van vergiftiging bij honden
Als je huisdier ibuprofen heeft ingenomen, dan wijzen de volgende symptomen op een mogelijke vergiftiging:
- Zwakheid
- Sufheid
- Misselijkheid en braken
- Kramp
- Diarree
- Donkere of zwarte ontlasting
- Nierfalen
Tips en advies
Tot slot zijn hier een paar handige tips over het onderwerp:
- Geef nooit medicijnen voor mensen aan huisdieren (zelfs als de dosis onbeduidend lijkt).
- Houd je EHBO-koffer, evenals andere medicijnen, buiten het bereik van je hond.
- Als je hond ziek wordt, raadpleeg dan een vertrouwde dierenarts. Ze zullen je namelijk vertellen welke medicijnen geschikt zijn voor je hond en je de exacte dosis vertellen (inclusief hoe je het moet toedienen). Als je dierenarts echt betrouwbaar is, dan kan zelfs een eenvoudig telefoontje voldoende zijn.
- Als je symptomen opmerkt, dan moet je onmiddellijk een dierenarts raadplegen.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.