Braken bij een hond: waarschuwingen en behandeling

Braken bij een hond: waarschuwingen en behandeling

Laatste update: 06 april, 2019

Het is heel normaal dat een hond moet braken. Het is echter belangrijk om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen zodat hij niet opnieuw moeten braken. Het kan niets zijn, er kan echter ook iets ergs met je hond aan de hand zijn.

In beide gevallen is braken voor je huisdier niet comfortabel. Daarom zou je moeten proberen om hem te helpen om zijn ongemak zo snel mogelijk weg te nemen.

In dit artikel zullen we je wat advies geven over het verzorgen van je hond als hij moet braken. Mis geen enkel detail. Je weet nooit wanneer je het misschien nodig hebt.

Het verzorgen van een hond die moet braken

hond zoekt geruststelling bij zijn baas

Je hoeft je geen zorgen te maken, als er wat tijd voorbij gaat. Als je hond echter na maximaal 2 dagen nog steeds overgeeft, dan moet je hem zo snel mogelijk naar een dierenarts brengen. Probeer tot die tijd je best te doen om hem zich beter te laten voelen.

Geen voedsel na het braken van de hond

Geef hem na zijn eerst keer braken gedurende ten minste twee uur geen voedsel. Dit zal helpen om zijn spijsverteringsstelsel te verlichten.

Water in kleine hoeveelheden

Braken droogt honden uit. Daarom moeten ze water drinken. Ze moeten kleine hoeveelheden krijgen. Dit is nodig, omdat als je te veel geeft, het water ervoor zorgt dat hij weer gaan braken. Dus in plaats van te helpen, wordt de situatie alleen maar erger.

Zacht dieet

Als je hond minstens 6 uur niet heeft gebraakt, dan kun je hem iets te eten geven. Als je dat doet, dan zou het een voedsel moeten zijn dat lichtverteerbaar is. Het is net als het voeden van een kind dat overgeeft. Het beste om te geven is een beetje rijst met een beetje gekookte kip zonder vel en botjes.

Geef je hond geen medicijnen

Zelfs als iemand heeft aanbevolen om je hond medicatie te geven, vertrouw ze dan niet. Een dierenarts is de enige die gekwalificeerd is om medicijnen aan je hond voor te schrijven. Alleen maar omdat iets bij een ander dier heeft gewerkt, betekent nog niet dat het voor jouw dier ook werkt. Zonder recept medicijnen toedienen kan je huisdier nog meer schade toe brengen.

Voeg normaal voedsel toe

Kijk na twee dagen of de tijd tussen de episodes van braken langer is. Als dat zo is, dan kun je beginnen om het normale voedsel van je hond toe te voegen. Je moet beginnen met je hond gelijke delen zacht voedsel en normaal voedsel te geven.

Wanneer braken gevaarlijk wordt voor je hond

dierenarts kijkt pup na

Er zijn momenten dat braken tot grotere problemen voor je hond kan leiden. Je moet je hond en zijn braaksel goed in de gaten houden. Hier zijn verschillende situaties waarin je onmiddellijk actie moet ondernemen:

Plastic

Als je plastic vindt. Als je kleine stukjes plastic of een plastic zak in het braaksel van je hond vindt, dan moet je hem onmiddellijk naar de dierenarts brengen. Dit kan een bloedstolsel in de ingewanden veroorzaken. Dit zal grotere problemen voor je hond veroorzaken.

Geur

Een sterke geur kan een probleem zijn. Als het braaksel van je hond een chemische geur afgeeft, dan is het mogelijk dat hij iets heeft gegeten dat veel schade kan aanrichten. Als dit gebeurt, breng hem dan onmiddellijk naar de dierenarts.

Bloed zien na het braken van de hond

Hou jezelf niet voor de gek door te denken dat als je bloed ziet, het komt omdat je hond zoveel kracht heeft gezet dat hij in het proces zijn keel heeft beschadigd. Bloed in het braaksel is bijna nooit een goed teken.

Te veel speeksel

Te veel speeksel is een teken dat er een groter probleem is. Als een hond braakt en bijna uitgedroogd is, dan is het niet normaal dat een dier zoveel speeksel produceert. Daarom moet je hem dan onmiddellijk naar een dierenarts brengen.

Kokhalzen

Een hond kan voortdurend kokhalzen zonder iets over te geven. Als dat zo is, dan is het waarschijnlijk het beste om hem naar een dierenarts te brengen.

Hond niet kan braken

Als een hond wil overgeven en het niet kan. Dit kan gebeuren als hij een maagobstructie heeft. Dit kan op het punt komen dat het de bloedstroom afsnijdt en necrose veroorzaakt.

Weigeren van voeding

Het weigeren van voedsel of water. Als je dier zelfs geen beetje water accepteert, breng hem dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Het is mogelijk dat hij een inwendig probleem heeft waar je niets vanaf weet.

Er zijn veel dingen die je thuis kunt doen om voor je huisdier te zorgen wanneer ze overgeven. Als je echter niet weet waarom, je je zorgen maakt of iets vreemds ziet, ga dan naar de dierenarts.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.