Honden in bed laten slapen - waarom het niet mag
Elk uitvlucht is goed om een huisdier bij ons te laten slapen. Maar is dit wel een goede idee? In dit artikel zullen we uitleggen waarom je beter niet toelaat dat je honden in bed slapen.
Mogen honden in bed slapen?
Er is geen enkele wet die dit verbiedt, maar het wordt afgeraden. Samen met je honden in bed slapen kan een verkeerde beslissing zijn. Misschien niet in het begin wanneer het dier nog klein is, maar later. En misschien niet wanneer je nog alleen woont, maar als je eenmaal die bijzondere partner hebt ontmoet… Het mag misschien als de hond heel schoon is, maar na een wilde wandeling in de modder zal het minder leuk zijn.
Een hond in bed kan onze slaap, die noodzakelijk is, verstoren. Vooral wanneer het dier veel beweegt, nachtmerries heeft of om het minste of geringste blaft. Het kan ook je nachtrust tijdens het weekend verstoren. Weet dat likken erop wijst dat de hond naar buiten wil om zich te ontlasten…
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de gevolgen als het erg warm is. De hond met zijn vacht en eigen lichaamswarmte zal het bed in een oven veranderen. Vooral wanneer hij de behoefte heeft om dicht tegen je aan te kruipen.
Meer en meer mensen slapen samen met hun hond
Het is merkwaardig dat een derde van alle baasjes hun huisdier behandelen alsof het een klein kind is. Ze nemen ook foto’s van het dier alsof het een eigen kind is. Bovendien mogen ze vaak samen met hun baasjes in bed slapen, ongeacht de leeftijd of de grootte (van de hond en van het bed).
1. Gezondheidsproblemen
Op honden leven een groot aantal micro-organismen die onzichtbaar zijn voor het blote oog. We hebben het dan over bacteriën, schimmels, stof, enz. Buiten snuffelen ze aan alles en ontlasten ze zich. Mijten in huid- of vacht kunnen op elke leeftijd allergieën veroorzaken. Bovendien kunnen ze echt gevaarlijk zijn voor mensen met een specifieke allergie. Je kunt ook ziekten oplopen die door parasieten worden overgedragen. Denk maar aan teken en vlooien.
Bovendien kan de hond ons tijdens de slaap krabben en de wond infecteren. Weet dat sommige mensen vatbaarder zijn voor ziekten die door huisdieren in bed kunnen worden overgedragen. Dit geldt vooral voor mensen met een verzwakte immuniteit, zwangere vrouwen, kleine kinderen en bejaarden.
2. Slaapproblemen
Het klinkt misschien vreemd, maar de beste manier om te rusten is door alleen te slapen. Dit geldt zowel voor mensen als voor dieren. Als je geen afzonderlijke kamer hebt om je hond in te laten slapen, zorg er dan ten minste voor dat het dier niet bij jou in bed slaapt. Gesnurk, nachtmerries en bewegingen kunnen onze slaap ongunstig beïnvloeden. Dit is uiteraard nog meer het geval voor mensen met slaapproblemen zoals slapeloosheid of licht slapen.
We mogen niet vergeten dat honden en mensen een andere lichaamstemperatuur hebben die ‘s nachts zakt. In de winter is het misschien zalig om tegen je hond aan te slapen. In de zomermaanden zal dit helemaal niet zo leuk meer zijn.
3. Gedragsproblemen
Als je nog steeds twijfelt, denk dan eens aan de het leed dat je bij het dier kunt veroorzaken. Je denkt misschien dat je er goed aan doet door het dier in bed toe te laten, maar dat is niet zo. Honden die samen met hun baasje slapen kunnen agressief, onzeker, angstig of depressief zijn. Bovendien kunnen ze hun territorium willen afbakenen door te urineren.
Als laatste mag je niet vergeten dat het tot relationele problemen kan leiden. Een gebrek aan ruimte of intimiteit kan ruzie veroorzaken. Na het lezen van dit alles, denk je dan nog steeds dat het goed is om je dier in bed te laten slapen?
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Dotson, M. J., & Hyatt, E. M. (2008). Understanding dog–human companionship. Journal of Business Research, 61(5), 457-466.
- McCONNELL, P. B. (2006). Al otro extremo de la correa.
- Rooney, N. J., Bradshaw, J. W., & Robinson, I. H. (2000). A comparison of dog–dog and dog–human play behaviour. Applied Animal Behaviour Science, 66(3), 235-248.
- Rugaas, T., & Ramos, B. P. (2005). El lenguaje de los perros: las señales de calma. Kns ediciones.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.