Hoe weet je eigenlijk of je kat ziek is?

Het is niet makkelijk om te zien of je kat ziek is omdat de persoonlijkheid van een kat niet echt laat zien wat ze voelt. Er zijn parameters die je kunt volgen zodat je de eerste tekenen van ziekte kunt herkennen. Van daaruit kun je je kat meenemen naar een specialist.
Hoe weet je eigenlijk of je kat ziek is?

Laatste update: 24 juli, 2019

Net als mensen, worden ook dieren wel eens ziek. Het verschil tussen dieren en mensen is dat dieren dit niet altijd aan ons kunnen laten merken. Het is daarom belangrijk om hun gedrag te kennen en veranderingen daarin waar te kunnen nemen, om zo te weten wat er aan de hand is. Je kunt erachter komen of je kat ziek is door deze tips en richtlijnen te volgen.

Waarom worden katten ziek?

Hoeveel je ook van je huisdier houdt, het is onvermijdelijk dat ze virussen of ziektes oplopen. Ze komen regelmatig in contact met andere dieren en schadelijke stoffen zoals afval, bijvoorbeeld op straat.

Dat is waarom ze diarree kunnen krijgen, kunnen gaan braken of zelfs gewond kunnen raken. Katten zijn niet zo expressief als honden, dus het is lastiger om erachter te komen of ze ziek zijn of pijn hebben.

Denk eraan dat er meer komt kijken bij het hebben van een huisdier dan het bieden van voedsel en water. Je moet ook voor het dier zorgen als hij of zij ziek wordt. Blijf lezen om te leren hoe je erachter komt of je kat ziek is.

Een langharige kat ligt ontspannen

Tekenen die erop wijzen dat je kat ziek is

Let op zijn bewegingen

Als je kat ziek is, kan hij veranderingen ervaren in zijn evenwicht, coördinatie en de manier waarop hij  naar dingen kijkt of beweegt. Let goed op de bewegingen en gebaren van een kat om erachter te komen of er iets mis is.

Hoeveel hij slaapt

Als je zelf ziek bent of pijn hebt, verlies je aan kracht en probeer je te herstellen door veel te slapen. Als je merkt dat je kat meer slaapt dan nodig, kan dit zo zijn omdat hij ziek is. Dit is een goede manier om de tijd sneller te laten verlopen zodat de ziekte sneller voorbij gaat.

Gebrek aan eetlust

Een gebrek aan eetlust is één van de meest voorkomende dingen dat er iets mis is. Als je kat minder eet dan normaal of niet meteen wil gaan eten, kan dit een teken zijn dat hij ziek is. Ga er niet meteen van uit dat gebrek aan eetlust betekent dat hij lijdt aan een maagaandoening. Het kan door ieder soort aandoening komen.

Kat met voerbakje

Braken en diarree

Hoewel dit gewoonlijk te maken heeft met een maagaandoening, is dit niet altijd het geval. Braken en diarree kan ook een symptoom zijn van andere aandoeningen of een ernstige ziekte. Stel dus nooit zelf een diagnose, maar bezoek altijd een dierenarts.

Temperatuur

Vaak kun je door de temperatuur van je kat op te nemen er ook achter komen of hij ziek is, omdat deze meestal hoger ligt als er iets mis is. Je kunt dit doen door naar zijn neus te bekijken, of je kunt een thermometer gebruiken die speciaal voor dieren gemaakt is. Deze kan wat lastig zijn om te gebruiken.

Een truc die ook vaak werkt is het aan de oren voelen van de kat. Als ze koud zijn, wijst dit er vaak op dat hij koorts heeft. Dit is echter niet de meest betrouwbare methode, maar het kan wel werken.

Kijk in de kattenbak

Als je kat ziek is, kun je dit vaak ook zien aan zijn urine of ontlasting. Kijk regelmatig in de kattenbak om te kijken of alles goed is, zo kun je er snel achter komen of hij ziek is. Het is zelfs zo dat de meestvoorkomende aandoeningen bij katten te maken hebben met de urinewegen.

Kattenbak

Het gewicht van de kat

Misschien is je kat afgevallen en heb je dit niet gemerkt. Misschien eet hij wel, maar drinkt hij niet genoeg water om goed gehydrateerd te blijven. Hierdoor zou hij er slanker uit kunnen zien, maar in werkelijkheid is hij gewoon uitgedroogd.

Als je naar deze tekenen kijkt, kun je zien of je kat ziek is of niet. Je moet natuurlijk altijd alles in de gaten houden en niets missen, en meteen naar de dierenarts gaan bij het eerste teken van ziekte. Denk eraan dat voor je huisdier zorgen jouw verantwoordelijkheid is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.