Logo image
Logo image

Hoe je een hond met stress kunt helpen

4 minuten
Honden kunnen om allerlei redenen stress, nervositeit of angst ervaren. Probeer er daarom achter te komen wat de reden is zodat je actie kunt ondernemen. En onthoud, geduld is altijd de sleutel om een ​​hond te helpen beter te worden.
Hoe je een hond met stress kunt helpen
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García

Laatste update: 21 december, 2022

Honden kunnen stress op precies dezelfde manier ervaren als mensen. Mensen denken echter vaak dat honden met stress gewoon nerveus of hyperactief zijn. Het is heel belangrijk om te weten hoe je stress kunt onderscheiden van andere dingen die van invloed kunnen zijn op de gezondheid van een hond.

Dus, hoe weet je of je hond last heeft van stress en vervolgens hoe je hem kunt helpen?

Hoe je kunt weten of je hond last heeft van stress

Wanneer er thuis een stressvolle sfeer heerst, pikt je hond dit waarschijnlijk ook op. Honden zijn buitengewoon empathische wezens. Hierdoor kunnen ze makkelijk de stemming van hun eigenaar waarnemen en diens gevoelens vaak weerspiegelen, zoals nervositeit, verdriet, vreugde, enzovoort.

  • Een verandering in de routine thuis kan je hond al stress bezorgen. Dingen zoals een nieuw huisdier, verhuizen naar een nieuw huis, een reis, de dood van een dierbare, een gebrek aan lichaamsbeweging of spelletjes en eenzaamheid, zijn allemaal veelvoorkomende oorzaken.
  • Een hond met stress vertoont duidelijke signalen. Hij zal gejaagd zijn en snel schrikken of bang worden van harde geluiden of snelle plotselinge bewegingen. Meestal zorgen deze factoren ervoor dat gestreste honden non-stop blaffen. De hond kan ook obsessief gedrag gaan vertonen, zoals voortdurend zichzelf likken.
  • Een gezonde hond slaapt ongeveer 16 uur per dag. Als je hond moeite heeft zich te ontspannen, last heeft van slaapproblemen of rusteloos lijkt, is dit vaak nog een teken dat aangeeft dat hij te maken heeft met stress.
Some figure

Vreemd, agressief gedrag

  • Een hond met stress kan zich agressief gaan gedragen tegenover mensen of dieren. Afhankelijk van zijn persoonlijkheid kan hij ook schuwer en angstiger worden dan normaal.
  • Een van de meestvoorkomende voorbeelden van gedrag dat een gestreste hond vertoont, is dat hij zijn behoeftes in huis doet of op andere vreemde plaatsen in plaats van buiten. Dit komt doordat al die stress ervoor zorgt dat er adrenaline in zijn bloedbaan terechtkomt.
  • Om die adrenaline eruit te krijgen, zijn sommige reuen, maar soms zelfs ook teefjes, geneigd om tegen andere honden aan te rijden. Ze kunnen hier echter ook andere voorwerpen voor kiezen, zelfs de benen van mensen. Ze doen het niet uit een verlangen om te paren, het is gewoon een manier om spanning los te laten.
  • Apathie, onverschilligheid en anorexia zijn ook tekenen van stress bij honden. Deze symptomen kunnen zeer schadelijk zijn voor de gezondheid van het dier. Als je hond deze symptomen vertoont, zou je dan ook meteen een dierenarts moeten raadplegen.
Some figure

Hoe je een hond met stress kunt helpen

Als je hond een of meer van de bovengenoemde tekenen of symptomen vertoont, zou je een aantal stappen moeten ondernemen om hem te helpen. Het idee is om de hond te kalmeren en zijn welzijn te verbeteren. Zoals altijd, zou het het beste zijn om een dierenarts om advies te vragen over hoe je je hond het beste zou kunnen behandelen.

  • Als de stress veroorzaakt wordt doordat je een nieuw huisdier in huis hebt gehaald, zorg er dan voor dat geen van beide zich buitengesloten kan voelen, vooral niet als het gaan om een oudere hond. Het is geen goed idee om het nieuwe huisdier dezelfde borden, bakjes, slaapplek, enzovoort. te laten gebruiken. Hij zou zijn eigen persoonlijke bezittingen moeten hebben.
  • Het is ook goed om je hond mee naar buiten te nemen voor ‘geurwandelingen’. Dit houdt in dat je je hond de kans geeft om jou te leiden in plaats van andersom. Op deze manier kan je hond zijn belangrijkste zintuig (zijn reukzin) stimuleren en is hij vrij om alles te verkennen wat hij maar wil.
  • Je kunt je hond ook een deken geven om hem te helpen ontspannen, spanning en angst kwijt te raken en beter te slapen. Dit wordt ‘het handhaven van spanning’ genoemd en is een methode die veel gebruikt wordt door professionele trainers.

Spelletjes en natuurlijke remedies

  • Speel spelletjes die de geest van je hond stimuleren. Verstop bijvoorbeeld een voorwerp in huis en laat je hond het zoeken en naar je toe brengen. Veel mensen zeggen dat met een hond spelen tot hij helemaal uitgeput is, een geweldige manier is om stress tegen te gaan. In werkelijkheid maakt dit zijn nervositeit echter alleen maar erger.
  • Als aanvulling op het spelen van spelletjes zijn er ook een aantal natuurlijke remedies waar je gebruik van kunt maken om je hond te helpen ontspannen, zoals kamille, lindebloesem en sint-janskruid. Je kunt thee maken van deze kruiden en ze aan het eten van je hond toevoegen, of gewoon op een ander moment aan hem geven.
  • Aromatherapie, Bach-bloesemremedies en andere homeopathische behandelingen veroorzaken geen chemische afhankelijkheid en tasten het effect van andere medicijnen niet aan. Je kunt een pipet gebruiken om ze op de halsband, het kleed of de kop van je hond te druppelen.

Wat echt belangrijk is als je een hond met stress wilt helpen, is dat je geduldig en begripvol bent. Schreeuw niet tegen hem, wees niet agressief, sluit hem niet buiten en laat hem niet in de steek.

Je hond zal merken hoeveel moeite je voor hem doet. Hij zal laten zien dat hij hier dankbaar voor is door rustiger te worden en gelukkig en liefdevol te zijn. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.