Logo image
Logo image

Doe ik er goed aan om mijn hond te laten steriliseren?

4 minuten
Doe ik er goed aan om mijn hond te laten steriliseren?
Laatste update: 24 juli, 2018

Sommige mensen weten niet wat ze moeten denken van het steriliseren van huisdieren door de dierenarts. Veel van de twijfels worden ingegeven door misverstanden. Het is juist zo dat als je je hond laat steriliseren, je toekomstige gezondheidsproblemen voorkomt en bijdraagt aan het tegengaan van overbevolking, afslachting en verstoting van huisdieren.

Feiten over sterilisatie van honden

Some figure

Bijna niemand houdt ervan om naar de operatiekamer te gaan. Alle chirurgische ingrepen brengen risico’s met zich mee. Daarom hebben velen van ons de neiging om onze hond niet te laten steriliseren.

Het is echter een operatie die vrijwel nooit tot moeilijkheden leidt. Het dier herstelt ook snel. De ingreep houdt in het verwijderen van de teelballen (castratie) bij de reu en de eierstokken en vaak de baarmoeder bij de teef.

De meeste dierenartsen zijn het erover eens dat de ideale leeftijd om een hond te steriliseren tussen de 6 en 8 maanden ligt. Op deze leeftijd is de hond lichamelijk voldoende ontwikkeld om een operatie te ondergaan. Van groot belang is dat hij seksueel nog niet volledig is ontwikkeld.

Als je je afvraagt of je je hond moet laten steriliseren vind je wat antwoorden bij Mijn Dieren. Het is belangrijk dat je je beslissing neemt op grond van nauwkeurige gegevens.

Denk ernstig na over het steriliseren van je hond

Tenzij je van plan bent om hondenfokker te worden of beslist wilt dat je hond jongen krijgt om te houden of aan familie en vrienden te geven, is het beste wat je kunt doen om je hond te laten steriliseren.

Denk eraan dat je een verantwoorde eigenaar moet zijn. Als je niet wilt dat je hond puppy’s krijgt, wat ga je dan doen als ze geboren worden? Het kan toch niet de bedoeling zijn om ze te verstoten of af te laten maken.

We raden aan dat je bekend wordt met het proces van steriliseren door verschillende deskundigen te raadplegen. Ga niet op de mening van één persoon af. Je kunt ook mensen vragen die hun huisdier hebben laten opereren. Zij kunnen je hun ervaringen vertellen.

Uiteindelijk is het jouw besluit om je dier wel of niet te laten steriliseren. Het belangrijkste is dat je je keuze zonder dwang maakt. Je moet je baseren op juiste en nauwkeurige informatie, niet op kletspraatjes.

Een aantal van de voordelen van het castreren van reuen

In het algemeen kun je zeggen dat het laten steriliseren van een reu tot het volgende zal leiden:

  • zijn persoonlijkheid zal niet veranderen maar hij zal kalmer worden.
  • hij zal minder bazig zijn en minder geneigd zijn om zijn territorium te bewaken. Ook zal hij minder agressief zijn tegenover andere honden.
  • de kans dat hij het huis ontvlucht (en zoekraakt of een ongeluk krijgt) terwijl hij op zoek is naar loopse teefjes is er niet meer.
  • het vermindert de kans dat hij zal lijden aan tumoren aan zijn penis en prostaat. Ook zal hij niet over alles heenplassen als hij ouder wordt.
  • het zal zijn gezondheid en levensverwachting verbeteren omdat hij niet de stress ondergaat die loopse teefjes veroorzaken bij ongecastreerde reuen.

Voordelen van het laten steriliseren van een teefje

Het steriliseren van een teefje heeft onder andere de volgende voordelen:

  • ze zullen niet zoveel stemmingswisselingen hebben veroorzaakt door hormonen. Ook zullen ze niet weglopen op zoek naar een mannetje.
  • er zal minder kans zijn op het ontwikkelen van borstkanker of infecties in de geslachtsstreek.
  • ze zullen geen schijnzwangerschappen hebben.
  • ze worden niet meer loops. Je bent daarmee bevrijd van al het schoonmaakwerk dat hiermee samenhangt.

Verder informatie over het laten steriliseren

Some figure

Als een mannetjes- of vrouwtjesdier wordt gesteriliseerd voordat het seksueel ontwikkeld is, zal hij waarschijnlijk aanhankelijker en vriendelijker worden. Daarnaast zal hij minder geneigd zijn om zijn territorium te markeren met urine.

Houd in gedachten dat het niet waarschijnlijk is dat je hond dik wordt nadat je hem hebt laten steriliseren, alle kletspraatjes ten spijt. Als je hem genoeg laat oefenen en hem de juiste hoeveelheid voedsel geeft voor zijn leeftijd, grootte en eigen kenmerken, zal je huisdier niet te zwaar worden.

Als je echter door de kosten wordt weerhouden om je hond te laten steriliseren, denk er dan aan dat er vestigingen zijn die het gratis of voor heel weinig geld laten uitvoeren. Vraag dit na bij een dierenasiel.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.