Dementie bij honden: alles wat je moet weten
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Dementie bij honden is in principe een onvermijdelijke kant van het natuurlijke verouderingsproces van je hond. Echter, het is mogelijk om bepaalde maatregelen te nemen om hun kwaliteit van leven te verbeteren op hun oude dag.
De hersenen zijn een orgaan met vele verantwoordelijkheden. Dit orgaan is onder andere verantwoordelijk voor het vertalen van externe stimuli naar de andere organen. Het staat in verbinding met alle metabolische processen van het lichaam en controleert deze ook.
Een lang leven is staat gelijk aan veel heuglijke en gedeelde momenten. Echter, het resulteert ook in de fysieke, psychologische en emotionele uitputting van het lichaam. Dit omvat ook de cognitieve capaciteiten van het brein. Deze regel geldt zowel voor mensen als voor honden.
Wat is dementie bij honden?
Bij mensen is de ziekte van Alzheimer een hersenziekte die de ergste vorm van dementie veroorzaakt. De neurodegeneratie is zo acuut dat het drastisch iemands persoonlijkheid en gedrag kan veranderen. Dit leidt vervolgens tot serieuze identiteitsstoornissen.
Het begin van dementie
Bij honden wordt dementie vooral gekarakteriseerd door het progressieve verlies van de functies van de zintuigen. Het gezichtsvermogen en het gehoor worden meestal het eerst aangetast. De reukzin, het primaire zintuig van een hond, houdt vaak langer stand.
In verder gevorderde gevallen worden ook de cognitieve functies van de dieren aangetast. In realiteit is dit een logische consequentie van de degeneratie van zijn zintuigen. Hij is na een tijd niet langer meer in staat om commando’s te herkennen. Verder heeft hij moeite met ruimtelijk inzicht en besef van tijd.
Ook al is de meest frequent voorkomende en geaccepteerde oorzaak van dementie ouderdom, er zijn ook nog andere risicofactoren. De meest relevante hiervan zijn: onevenwichtige voeding, intoxicatie, beroertes, hersenschade en/of verwondingen met een andere achtergrond.
Wat zijn de symptomen van dementie bij honden?
Zoals we al besproken hebben, veroorzaken de symptomen van dementie bij honden veranderingen in het gedrag. Honden treden meestal hun bejaarde levensfase in zo tussen de leeftijden van 6 en 10 jaar. Normaal gesproken geldt dat hoe groter de hond is, hoe sneller hij tekenen van ouderdom zal gaan vertonen.
Oude honden kunnen vaak moeite hebben met het gehoorzamen van bevelen en commando’s. Dit is meestal niet een kwestie van ongehoorzaamheid maar eerder van gehoorverlies.
Hetzelfde kan gebeuren met hun gezichtsvermogen. Het dier laat meestal zien dat het moeite kost om zich te oriënteren wanneer hij loopt. Als hij obstakels op zijn pad niet ziet, kan hij tegen dingen aanlopen of ze omstoten. Omdat hij simpelweg niet van tevoren weet dat ze er überhaupt zijn.
Het verlies van zijn zintuigen
Op den duur verliest het dier alle vijf zintuigen. Reacties op externe stimuli zoals geluid, geuren en de aanwezigheid van een ander dier verminderen. Hij zal zelfs moeite hebben met het opmerken van mensen in zijn territorium.
De symptomen verergeren na verloop van tijd. Ernstige dementie kan de volgende symptomen veroorzaken:
- Veranderingen in temperament
- Hyperactiviteit of nervositeit
- Gebrek aan eetlust
- Vermoeidheid, sloomheid en/of depressie
- Verlies van controle over zijn lichamelijke behoeften
- Verlies van bewustzijn en willekeurige bewegingen
- Slechter worden van zijn geheugen, het niet meer herkennen van zijn eigen naam en/of bekende mensen
Echter, dementie bij honden kan zich stilletjes ontwikkelen en kan dan pas in de latere fases worden vastgesteld. Om deze reden zijn periodieke bezoekjes aan de dierenarts belangrijk om zijn welzijn op pijl te houden. En daarnaast om zijn ziekte in een vroeg stadium te kunnen ontdekken.
Bestaat er een behandeling voor dementie bij honden?
Niks kan ouderdom tegengaan. Wel bestaan er behandelingen om neurodegeneratie tegen te gaan en cognitieve functies te verbeteren.
De dierenarts kan zogenaamde MAO-remmers toedienen. Deze medicijnen ondersteunen het zenuwstelsel door de afbraak van stoffen tegen te gaan die een grote rol spelen bij bloeddruk, stemming en motoriek.
Ook kan het natuurlijke extract van Ginkgo Biloba gebruikt worden. Deze behandeling verbetert de zuurstofvoorziening van de hersenen. Dit brengt vervolgens verbeteringen bij de cognitieve functionering teweeg.
Het is overigens ook goed om te bedenken dat een dierenarts een professional is. Hij of zij is getraind om een specifieke en passende behandeling aan te raden voor elk dier.
Hoe voorkom je dementie bij honden?
Een betere kwaliteit van leven op hun oude dag hangt eigenlijk af van gezonde gewoonten vanaf een jonge leeftijd. Hierdoor vermijd je risico’s die ervoor kunnen zorgen dat je hond sneller dementie ontwikkelt.
Een evenwichtig dieet en reguliere lichamelijke beweging met momenten van ontspanning zijn ook efficiënte preventieve maatregelen. Houd je altijd aan het schema voor vaccinatie en ontworm je hond regelmatig.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.