5 tips: hoe om te gaan met een hyperactieve hond

5 tips: hoe om te gaan met een hyperactieve hond

Laatste update: 05 mei, 2018

Een hyperactieve hond heeft duidelijk te veel energie. Maar in plaats van hem vernielzuchtig, ongeregeld of ongehoorzaam te noemen kun je beter een manier vinden om al die energie een uitweg te geven. Lees daarom dit artikel voordat iemand de hond ziek verklaart en medicijnen aanraadt om het probleem te maskeren. Helaas gebeurt hetzelfde trouwens bij ouders met hyperactieve kinderen!

Oorzaken van hyperactiviteit in honden

Iedere hond kan hyperactief zijn, maar sommige rassen vertonen meer energie dan andere. Ze hebben gewoon een hogere stofwisseling. Daarom worden of werden deze honden gebruikt voor activiteiten zoals:

Hyperactieve hond in het bos
  • schapen hoeden
  • opsporen
  • jagen
  • sleden trekken

Stel je nu eens voor dat één van deze honden een groot deel van de dag alleen doorbrengt in een kleine flat, zenuwachtig wachtend op een wandeling of een spelletje. Is het niet logisch dat hij z’n energie zal richten op het eerste wat hij vindt, of dat nu een schoen is of een zitkamerstoel?

Daarom is het belangrijk dat je een hond uitzoekt die je werkelijk bij zou kunnen houden voordat je er één opneemt in je gezin. Het zal nare verrassingen voorkomen en je ervan weerhouden om te denken dat je hem weg moet geven, of nog erger, ergens achterlaten.

Als je een hyperactieve hond hebt moet je zoeken naar manieren om hem van zijn overtollige energie af te helpen. Laten we een paar mogelijkheden bespreken.

De meest energieke hondenrassen

Je verantwoordelijkheid nemen is de gulden regel als je een huisdier neemt. Volg daarom alsjeblieft je hart, wat jezelf en ook wat het dier aangaat, en denk na over hoeveel tijd je aan je hond kunt wijden. Hoeveel ruimte is er beschikbaar, en hoe vaak kun je actief zijn met je hond?

Denk erom dat de volgende rassen bekend staan als energieke honden:

Laten we meteen erbij zeggen dat ook het weer, sommige ziekten en soorten voeding de hyperactiviteit van een hond kunnen beïnvloeden. Vraag dus eerst aan een betrouwbare dierenarts wat hij denkt dat de oorzaak zou kunnen zijn.

Wat te doen als je een hyperactieve hond hebt

Als een hyperactieve hond al een deel van je leven is, ga dan proberen ervoor te zorgen dat al zijn energie op de beste wijze verbruikt wordt. Hier zijn een paar tips:

1- Maak lange wandelingen

Niet alleen eventjes mee uit nemen om z’n behoefte te doen. Een lange wandeling zal zowel de hond als jezelf goed doen en daarbij rust, een heldere geest en blijdschap bezorgen.

2- Spelletjes en nog meer spelletjes

Speel binnen en buiten. Speel spelletjes die zijn reukvermogen en zijn intelligentie stimuleren. Of speel gewoon voor het plezier, zoals dingen wegwerpen en weer laten ophalen.

3-Geef hem handigheidstraining

Laat hem rennen, springen, klimmen en plezier hebben om vooral alle energie kwijt te raken.

4- Beweeg met je hond

Ga hardlopen. Of neem je hond mee naar een park waar hij vrijuit kan rennen en met andere honden omgaan.

5- Zorg voor veel speelgoed

Er zijn heel veel mogelijkheden. Je kunt speelgoed kopen of het zelf maken. Je hond kan zich ermee vermaken en zich langere tijd bezig houden.

Het is dus niet zijn schuld. Help hem om zijn energie kwijt te raken

Hyperactieve honden aan de lijn

Als je er zelf niet de tijd of kracht voor hebt, vraag dan een vriend of een familielid te helpen zorgen voor de fysieke behoeften van je hond. Als je het financieel kunt opbrengen, neem dan iemand in dienst om hem uit lopen te nemen of schrijf je hond in op een school die sport voor dieren biedt.

Het is waar dat een hond zich zal gaan vervelen als hij niet op de juiste manier zijn energie kwijt kan raken. Als je hem niet de geschikte prikkels aanbiedt zal het dier gedragsproblemen ontwikkelen.

Dus denk eraan: het is zijn schuld niet. In de wereld van vandaag trekt je hond geen slee meer en hij hoedt geen schapen. Zoek een goed alternatief. Hij heeft nog steeds evenveel energie.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.