De zeven gevaarlijkste ziektes voor huisdieren
Hoewel je van je huisdier houdt en je natuurlijk je best doet om goed voor hem te zorgen, kunnen ook dieren, net als mensen, op een bepaald moment in hun leven ziek worden. Hopelijk gebeurt het nooit, maar je moet toch attent blijven. In dit artikel vertellen we iets meer over de gevaarlijkste ziektes voor huisdieren, zodat je op je hoede kunt zijn.
Ontdek wat de gevaarlijkste ziektes voor huisdieren zijn
Je huisdieren vertellen je meestal op hun eigen manier wanneer zij zich niet lekker voelen. Maar soms zijn die tekenen niet helemaal duidelijk, of is de ziekte tegen de tijd dat je ze eindelijk hebt ontcijferd al erg vergevorderd.
Daarom is ontworming en inenting voor huisdieren ook zo belangrijk, evenals het regelmatig naar de dierenarts gaan voor controles. Voor dit artikel hebben we daarom een lijstje gemaakt van de zeven gevaarlijkste ziektes voor huisdieren.
1. Ziekte van Lyme
De ziekte van Lyme, ook wel Lyme Borreliose genoemd, is een bacteriële aandoening die wordt overgedragen door teken. Bij honden gaat het gepaard met bepaalde problemen, zoals:
- Artritis
- Vervorming van gewrichten
- Carditis
- Nefritis
Als de ziekte van Lyme vroegtijdig wordt gediagnosticeerd en je huisdier de juiste antibiotica krijgt, dan is de kans op genezing groot. De ziekte is zeer zeldzaam bij katten, maar als het niet snel wordt behandeld, kan het dodelijk zijn.
2. Nierziekte
Hoewel het vooral gebruikelijk is bij oudere katten, kan nierziekte ook voorkomen bij honden en katten van andere leeftijden. Het kan een erfelijke aandoening zijn of op elk moment in het leven van huisdieren worden geactiveerd.
In sommige gevallen ontwikkelt de ziekte zich langzaam. Als dit zo is, dan kan de behandeling zeer effectief zijn en de kwaliteit van leven van het dier aanzienlijk verbeteren. Maar soms is de verslechtering snel en duidelijk. Het wordt vaak opgespoord dankzij een jaarlijkse bloedtest.
3. Hartworm
Hartworm is de infectie en reproductie van ronde wormen (dirofilaria immitis) in de bloedvaten, longen en het rechterventrikel van het hart van een hond. De parasiet, die minder vaak voorkomt bij katten, kan dodelijk zijn voor je huisdier als er niet snel iets tegen wordt gedaan.
4. Hondenziekte
Een van de gevaarlijkste ziektes voor huisdieren, is hondenziekte. Het virus treft vooral puppy’s die nog niet zijn gevaccineerd, maar het kan ook bij volwassen honden voorkomen als ze nooit zijn geïmmuniseerd.
Hondenziekte heeft een hoog sterftecijfer. In sommige gevallen lukt het wel om het dier ervan te genezen. Maar dan houdt het er vaak wel voor de rest van zijn leven bepaalde problemen aan over. Zoals:
- Epileptische aanvallen
- Zenuwtics
- Harde voetzolen
5. Parvovirus
Parvo kan zowel bij honden als bij katten voorkomen en is extreem dodelijk als het niet op tijd wordt behandeld. Bij honden beïnvloedt het virus de spijsvertering, maar kan het ook andere vitale delen van de bloedsomloop beïnvloeden. Bij katten valt de ziekte direct de witte bloedcellen aan, met voornamelijk beschadiging van het beenmerg en de darmwand als gevolg.
6. Feline Infectieuze Peritonitis (FIP)
Feline Infectieuze Peritonitis is een ernstige, ingewikkelde aandoening die uiteindelijk helaas dodelijk is. Het wordt veroorzaakt door een coronavirus dat gemuteerd is en het beïnvloedt ongeveer 1% van de katten die besmet zijn met het Feline Coronavirus.
Hoewel je het vooral tegenkomt in asielen, kan het elke kat overkomen. Maar meestal treft het dieren tussen de 6 en 24 maanden, en dieren ouder dan 10 jaar.
7. Hondsdolheid
Deze ernstige virale infectie tast het zenuwstelsel aan en helaas bestaat er nog geen geneesmiddel voor. Het kan van invloed zijn op elk zoogdier, inclusief de mens. Vaccinatiecampagnes hebben hondsdolheid in veel landen praktisch uitgeroeid. Toch is het in andere landen nog steeds een zeer ernstig gezondheidsprobleem. Hoewel het vaccin tegen hondsdolheid echter veel heeft geholpen bij huisdieren, is het virus nog steeds aanwezig bij wilde dieren en zwerfdieren.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.