De voor- en nadelen van castratie of sterilisatie van je hond

De voor- en nadelen van castratie of sterilisatie van je hond

Laatste update: 08 juli, 2018

Castratie of sterilisatie van je hond kan best een moeilijke beslissing zijn. Hoewel er voordelen zijn op het gebied van gezondheid en gedrag kleven er ook enkele nadelen aan. Je hebt er misschien aan gedacht om je hond te castreren of te steriliseren om te voorkomen dat er pups komen. Wat is dan het antwoord op de vraag: “Moet ik mijn hond castreren of steriliseren?” We vertellen je wat de voor- en nadelen zijn.

Voordelen van castratie of sterilisatie

Laten we beginnen met de positieve punten. Hier volgen enkele voordelen van het steriliseren of castreren van een hond.

Voorkom infecties en ziekten door sterilisatie van je hond

Urineweginfecties, tumoren in de borst of testikels en andere ziekten die verband houden met het voortplantingssysteem – ongeacht of de hond mannelijk of vrouwelijk is – kunnen worden voorkomen door je hond te castreren of te steriliseren.

Dit is een groot voordeel omdat aandoeningen aan de urinewegen veel voorkomen bij honden. Ook wanneer de dieren ouder worden hebben zij de neiging om prostaat-, eierstok-, baarmoeder- of testikelproblemen te ontwikkelen. Dus op je vraag of je je hond moet steriliseren of castreren zouden we ja antwoorden. Als je het voorkomen van deze aandoeningen belangrijk vindt.

Incontinentie voorkomen

Dieren hebben net als mensen moeite om hun blaas te controleren als ze ouder worden. Een gesteriliseerde of gecastreerde hond zal dit probleem in de meeste gevallen niet hebben. Daarom kan het castreren of steriliseren van een hond in dit opzicht handiger zijn.

Hun geslachtsdrift omlaag brengen

Dit is voor veel mensen een groot “voordeel.” Veel honden hebben de neiging om weg te rennen op zoek naar geslachtsrijpe teefjes en vice versa. Een gesteriliseerde of gecastreerde hond zal dit niet meer doen, tenminste niet zo vaak of met zo’n intensiteit, omdat de geslachtsdrift aanzienlijk zal afnemen.

De voordelen van sterilisatie van je hond

Verminderen van agressie

Soms, maar niet altijd, zijn honden agressief vanwege een onvervulde seksuele aandrang. Misschien hebben ze meer energie dan ze nodig hebben en lossen ze het op door meer agressie te tonen.

Na sterilisatie gaan deze agressieve gedragingen meestal weg en kalmeert de hond. Honden zullen ook stoppen met agressief te zijn tegen andere honden. Dat gebeurt dan omdat testosteron, dat de oorzaak is van agressie bij reuen, niet langer een probleem vormt.

Nooit meer hun territorium markeren

Een hond die in huis plast om zijn territorium te markeren en af te bakenen zal tot een probleem uit het verleden behoren als je hem castreert. Bovendien hoef je niet zo vaak te stoppen als hij bij je in de auto zit. Het gevoel dat hij moet concurreren met andere reuen zal er niet langer meer zijn. Daarom zal hij niet langer de behoefte voelen om zo vaak zijn territorium te markeren.

Nadelen van castratie of sterilisatie van je hond

Hoewel het steriliseren van je hond vele voordelen heeft zijn er ook nadelen waarmee rekening moet worden gehouden. Hier volgen er een paar:

Risico op hypothyreoïdie

Een paar gevallen hebben aangetoond dat wanneer een hond wordt gecastreerd, hij waarschijnlijk zal kunnen gaan lijden aan hypothyreoïdie. Dit kan leiden tot obesitas en andere problemen die op de lange termijn ernstige gevolgen zullen hebben voor zijn gezondheid.

Castratie van agressieve hondn

Risico op kanker

De leeftijd waarop een hond wordt gesteriliseerd of gecastreerd moet worden meegenomen. Als het voor gebeurt voor hij of zij vijf maanden oud is is de kans op de ontwikkeling vaneen sarcoom zeer groot.

Nog een risico

De oorzaken ervan zijn nog niet bekend, maar in sommige gevallen zijn gesteriliseerde vrouwelijke honden gewild bij geslachtsrijpe reuen.
Tot slot is het aan jou om de vraag “Moet je overgaan to sterilisatie van je hond?” te beantwoorden. Denk aan de voor- en nadelen. Bepaal wat het beste is voor jouw huisdier, want het is je plicht om goed te zorgen voor zijn welzijn. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.