De meest giftige planten voor huisdieren
Geschreven en geverifieerd door de biologe Paloma de los Milagros
Er zijn enkele combinaties van kamerplanten en huisdieren die niet goed uitpakken, omdat je huisdieren die planten zouden kunnen eten zonder dat je het door hebt. Dit maakt het vooral belangrijk om informatie te hebben over enkele van de meest giftige planten voor huisdieren.
Voedselvergiftiging is een van de meest voorkomende problemen die dierenartsen elke dag zien. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat veel eigenaren niet weten dat sommige van de planten die ze in hun huis hebben, eigenlijk heel giftig zijn.
Katten kunnen soms op een blad of een bloem knabbelen, maar honden vormen hier het echte gevaar. Ze wenden zich vaak tot planten om een deel van hun ongemak te verlichten, ook bekend als ‘zuiveren’.
Dat is meestal onschadelijk, maar ze eten elke plant die ze kunnen vinden, en dat is het probleem. Als ze iets verkeerd eten, dan kan dit voor hen extreem gevaarlijk zijn.
De meest giftige planten voor huisdieren, in en om het huis
Aloëvera
De meeste planten in het Aloë-geslacht hebben een giftig sap genaamd ‘aloë-latex’, wat aan de gele kleur te zien is. In tegenstelling tot aloëveragel, die genezende eigenschappen heeft, kan deze latex juist huid- en neusirritatie, darmproblemen en zelfs hartritmestoornissen veroorzaken.
Anthurium of flamingobloem
Dit is een van de meest giftige planten voor huisdieren, omdat zowel de bloem als de stengel calciumoxalaat bevatten. Een deel van wat het zo gevaarlijk maakt is hoe verleidelijk ze zijn, vooral voor katten. Inslikken kan zwelling van het gezicht, tongverlamming en braken veroorzaken.
Tulp, narcis en hyacintbollen
Vanwege hun vorm, wanneer de bollen binnen handbereik zijn, in een vaas of in de grond, kunnen je huisdieren proberen om ze op te eten. Als dat gebeurt, dan kan je huisdier een darmontsteking of huidirritatie oplopen. Dit komt door de gifstoffen in deze planten, inclusief de alkaloïden lycorine en galantamine.
Witte aronskelk
Net als anthurium produceert deze plant calciumoxalaat, vooral in de bloemen. Dit betekent dat de meeste symptomen van inname te maken hebben met het spijsverteringsstelsel, samen met het potentieel van zwelling in het gezicht en tongverlamming.
Gatenplant
Dit is een veelvoorkomende plant in huizen en kantoren, maar hij is eigenlijk heel giftig, vooral de grote groene bladeren. Hij veroorzaakt:
- Neusirritatie
- Overmatig kwijlen
- Jeuk
- Zwellingen op/in de snuit
Giftige planten voor huisdieren: kerstster
Deze plant produceert ook een latex die irritatie, jeuk en verschillende darmproblemen kan veroorzaken, gewoon door ermee in contact te komen.
Lelie
Zowat elke soort en variëteit in het lelie genre is zeer giftig in zijn bladeren, bloemen en in sommige gevallen zelfs stuifmeel. Ze kunnen bij honden relatief kleine darmproblemen veroorzaken, maar ze zijn echt gevaarlijk voor katten. In feite heeft de Food and Drug Administration (FDA) gewaarschuwd dat katten onmiddellijk nierfalen kunnen ervaren als ze het inslikken.
Klimop
Klimop kan in ernstige gevallen allergische reacties met neusirritatie, jeuk of zelfs ademnood veroorzaken. Het is normaal om bij je hond kleine symptomen van blootstelling te zien, omdat klimop zo vaak in tuinen en parken voorkomt.
Giftige planten voor huisdieren: zwarte nachtschade
Deze wilde plant, herkenbaar aan zijn witte bloemblaadjes en bes-achtige vruchten, is neurotoxisch in elk deel van zijn structuur. Enkele van de meestvoorkomende symptomen zijn braken, pupilverwijding en algehele zwakte.
De lijst met planten die giftig kunnen zijn voor je huisdieren, kan voor altijd doorgaan. Dat komt deels door hoeveel planten er in de wereld zijn, maar ook omdat het van huisdier tot huisdier varieert.
Over het algemeen is alles dat een latex afscheidt, of sierbloemen of fruit zoals bessen heeft (en we hebben zelfs geen cactussen genoemd) waarschijnlijk gevaarlijk. Het beste advies dat we je kunnen geven, is dus om wat onderzoek te doen voordat je kamerplanten koopt en over je huisdier te waken die buiten is.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- ASPCApro. 17PlantsPoisonoustoPets. (s.f). Recuperado de https://www.aspcapro.org/resource/shelter-health-poison-control/17-plants-poisonous-pets
- Ecoinventos. (2018). Las 22 plantas comunes más tóxicas para nuestras mascotas. Recuperado de https://ecoinventos.com/plantas-toxicas-mascotas
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.