Darmparasieten bij katten behandelen en voorkomen

Deze parasieten zijn een bedreiging voor het leven van je kat. Om te voorkomen dat je kat ze krijgt, is een goede hygiëne van de plaatsen waar de kat vaak komt belangrijk.
Darmparasieten bij katten behandelen en voorkomen

Laatste update: 12 juli, 2019

Tot wel 45% van de katten zal worden besmet met darmparasieten op een bepaald punt in hun leven. Doordat het zo vaak voorkomt, is het belangrijk om de symptomen te leren onderscheiden als je huisdier besmet is. Je kunt in dit artikel ook leren om darmparasieten bij katten in de toekomst te voorkomen.

Hoe weet je of je kat besmet is?

Darmparasieten blijven meestal onopgemerkt, zijn effectief en handelen in harmonie met hun gastheer omdat ze afhankelijk zijn van het overleven van hun gastheer. Normaal gesproken is het een teken dat er iets mis is, als je kat symptomen begint te vertonen.

De hoge voortplantingssnelheid van darmparasieten bij katten, zorgt ervoor dat ze een bedreiging zijn voor het leven van je huisdier. De symptomen die je kat kan vertonen zijn afhankelijk van de soort infectie. Hier is een lijst van de meest van de meestvoorkomende:

Deze symptomen kunnen je kat verzwakken en ervoor zorgen dat hij vatbaarder is voor aandoeningen die door virussen en bacteriën. Huiskatten worden meestal niet blootgesteld aan parasieten, omdat ze goed voor hun hygiëne. Ze lopen alleen risico op infectie door een ongezonde omgeving of aard.

Kat ligt op de behandeltafel bij de dierenarts

Soorten darmparasieten van katten

De meestvoorkomende soort darmparasieten bij katten, die je in de ontlasting terug kunt vinden, zijn wormen. Ze zijn rond of plat. Een voorbeeld van een veelvoorkomende platte worm is de lintworm.

Ringwormen komen het meest voor en komen het meest voor bij jonge katten. De soorten ringwormen die het meest voorkomen bij katten zijn de Toxocara cati en Toxocara leonina.De vrouwelijke wormen leggen wel 300.000 eitjes per dag. Deze parasieten bevinden zich vooral in de dunne darmen van de kat en leggen hun eieren in de ontlasting.

De eieren van dit soort wormen zullen de omgeving van je huisdier en kan andere dieren beïnvloeden. Ze kunnen ook mensen besmettenDeze eieren zijn bestendig tegen hoge en lage temperaturen en blijven nog vijf jaar besmettelijk.

Hookwormen (mijnwormziekte) komen minder vaak voor dan ringwormen. Ze zijn echter wel schadelijker voor het dier, omdat ze zich voeden met bloed en weefsel uit de darmwanden. Daardoor ontstaan wonden die bloedverlies en ernstige bloedarmoede kunnen veroorzaken. Ze verspreiden zich doorgaans door de huid of als ze worden ingeslikt.

Onder de lintwormen is de meest voorkomende de Dipylidium caninum of de hondenlintworm. Deze wordt verspreid als de kat vlooien doorslikt die door de larven van deze parasieten. Dit gebeurt voornamelijk als ze worden geborsteld of per ongeluk een vlo opeten.

Dierenarts met een kat

Katten die lintwormen hebben laten vaak geen symptomen zien, behalve wanneer de anus geïrriteerd raakt door de eitjes. Let dus goed op je kat om ongewoon gedrag te ontdekken.

Behandelen en voorkomen van darmparasieten bij katten

Deze parasieten worden door de dierenarts behandeld met medicijnen. De dierenarts weet precies welke soort medicijnen hij of zij moet gebruiken, afhankelijk van de leeftijd en toestand van de kat, en het soort darmparasiet dat wordt aangetroffen.

Als het gaat om het voorkomen van darmparasieten bij katten is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de omgeving van de kat schoon blijft.

Het is een goed idee om de plekken waar je kat vaak komt regelmatig te reinigen. Bekijk ook af en toe de ontlasting van je kat, en breng hem minstens één keer per jaar naar de dierenarts voor een controle.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.