BARF: een restaurant voor honden
Het doel van de BARF-methode is om honden terug te krijgen op hun oorspronkelijke dieet. Het acroniem staat dan ook voor ‘Bones And Raw Food‘ (‘Botten En Rauw Eten’), ofwel ‘Biologically Appropriate Raw Food‘ (Biologisch Geschikt Rauw Eten). Dit is dan ook exact wat deze methode aanmoedigt: rauw eten voor onze huisdieren. Inmiddels hebben de aanhangers zelfs hun eigen restaurant.
Peter-Joachim Gitz-Mombauer dook deze materie in omdat zijn hond allergisch was voor hondenvoer, zowel droog als uit blik. Daarom zette hij een slagerswinkel op die ook als restaurant fungeerde voor een paar hele speciale gasten: honden. Sterker nog, ze serveren hier alleen maar rauw eten aan honden volgens de BARF-methode.
Waar kwam het idee voor een BARF-restaurant vandaan?
Tijdens een bezoekje aan een dierenasiel, maakte Peter kennis met Lilli. Dit was een hond waar meteen verliefd op werd. Hij moest haar wel adopteren, en als zodanig werd ze snel opgenomen in zijn familie. Het idyllische beeld leek echter in duigen te vallen toen Lilli ziek werd zonder duidelijke oorzaak.
Uiteindelijk raadde een dierenarts (waarmee Peter bevriend was) aan om de BARF-methode te volgen. Lilli zou dus een overstap maken naar rauw voer. Ook al vond Peter het in het begin maar een bizar idee, hij volgde het advies toch op en Lilli knapte aanzienlijk op! Dit is hoe de interesse van Peter in de BARF-methode werd opgewerkt. De hoeveelheid kennis die hij hierover vergaarde, spoorde hem aan om zijn eigen slagerswinkel-restaurant te openen.
Peter is zich ervan bewust dat de BARF-methode het leven van Lilli heeft gered. Zonder er verder over na te denken, heeft hij zich hier dus in verdiept en uiteindelijk zijn werk als verpleegkundige opgegeven.
Dit idee is enkele jaren geleden overgewaaid uit de Verenigde Staten en is met name in Duitsland al zo’n tien jaar bekend.
Klanttevredenheid
Iedereen die een hond heeft, let op zijn dieet. In de winkel van Peter weet elke klant wat hun hond te eten krijgt. Dat is een enorm voordeel alleen al omdat het een zekere rust geeft, en daarnaast kweekt dit loyaliteit onder de klanten.
Is een rauw dieet gunstig?
Veel mensen zijn er op tegen om hun hond rauw eten te voeren, maar Lilli’s geval demonstreert dat dit just heel heilzaam is. Het hielp haar niet alleen om haar allergieën af te weren, maar hield ook haar gewicht onder controle.
Rauw voer bevat alle voedingsstoffen die dieren nodig hebben. Je hoeft alleen te weten hoeveel je precies aan je huisdier moet geven en hoevaak per dag.
Peter is overtuigd van de vele voordelen van de BARF-methode. Ook al is zijn restaurant het enige in heel Duitsland dat volgens deze manier wordt gerund, steeds meer huisdier baasjes stappen over naar de BARF-methode.
Hoe maakt Peter het vlees klaar?
Om je een idee te geven over hoe het vlees klaargemaakt wordt dat men in dit soort vestigingen verkoopt, vertelt Peter ons hier meer over.
“Ik kook het vlees zonder zout, toevoegingen of kruiden, want veel honden zijn voor sommige van deze dingen allergisch. Ik kook het in water en serveer het met rijst, pasta of groenten.”
Bovendien heeft Peter zich ook goed ingelezen in hoeveel voer elke hond nodig heeft. Een hond van ongeveer 30 kilogram zal twee keer per dag zo’n 500 gram van zijn voer nodig hebben. Van deze 500 gram bestaat 300 gram uit vlees, 100 gram uit koolhydraten en 100 gram uit groenten.
Voor grote honden raadt Peter aan dat je een theelepel olie met voedingsstoffen toevoegt. Denk aan olijfolie, zonnebloemolie, koolzaadolie of zelfs visolie.
Ondanks de algemene tegenzin waarmee men naar de BARF-methode kijkt, zijn steeds meer mensen er vóór. Misschien zien we binnenkort wel winkels en restaurants zoals die van Peter in onze eigen landen. En jij — zou jij de BARF-methode te durven volgen met je eigen hond?
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.