Logo image
Logo image

Titi's of springaapjes: kenmerken, gedrag en leefomgeving

3 minuten
De meeste Callitrichidae worden geclassificeerd als titi's, hoewel er een paar soorten bekend zijn onder andere namen.
Titi's of springaapjes: kenmerken, gedrag en leefomgeving
Eugenio Fernández Suárez

Geschreven en geverifieerd door de dierenarts Eugenio Fernández Suárez

Laatste update: 21 juni, 2023

Titi’s zijn een zeer charismatische primaat. Of liever gezegd, een groep primaten, want er zijn meer dan 40 kleine soorten titi’s, bekend als Callitrichidae (Klauwaapjes).

Kenmerken van titi’s

Het zijn allemaal kleine primaten, hoewel hun grootte en gewicht variëren tussen 100 gram voor het dwergaapje en 800 gram voor het gouden leeuwaapje. De overgrote meerderheid van de titi’s heeft twee kiezen.

Ze hebben allemaal opponeerbare duimen zoals wij, maar geen grijpstaarten. In tegenstelling tot veel andere primaten hebben ze echter klauwen in plaats van vingernagels.

Het zijn dagactieve primaten, en zeer afhankelijk van bomen. Hun dieet draait om die bomen. Titi’s eten fruit en bladeren, en zelfs bloemen, nectar, sap of de insecten die leven in bomen.

Alle soorten titi’s hebben heel verschillende aspecten. De bekendste is de gewone penseelaap, die harige, witte oren heeft en een grijsbruin lichaam.

Het gewone penseelaapje (Callithrix jacchus),  ook wel de witte borstelaap genoemd vanwege zijn oren, is een van de grootste slachtoffers van illegale handel (Spaanse link). Deze soort kan in grotere groepen van 20 individuen leven, en zelfs samenleven met andere soorten, zoals het zwartoorpenseelaapje (Callithrix penicillata).

Andere soorten, zoals het gouden leeuwaapje, hebben zeer opvallende kleuren. Voornamelijk rood en oker die opvallen in de inheemse flora. Er zijn zeer charismatische soorten, zoals het pinchéaapje. Deze hebben een witte, bruine of grijze vacht.

Het zijn dagactieve primaten, en zeer afhankelijk van bomen. Hun dieet draait om die bomen. Mezen eten fruit en bladeren, en zelfs bloemen, nectar, sap, of de parasieten die in bomen leven.

Gedrag van de titi

Titi’s zijn zeer territoriale dieren en leven in familiegroepen van minstens 6 individuen. Ze zijn een van de weinige primaten die vaak tweelingen baren. Mannetjes spelen een belangrijke rol bij de verzorging van hun jongen, en broertjes en zusjes van eerdere geboortes helpen ook mee.

Net als andere primaten gaan ze relaties aan en versterken ze die door elkaar te verzorgen; het is niet alleen een techniek die ze gebruiken om elkaar in leven te houden, het houdt ook parasieten op afstand.

Alle titi’s kunnen communiceren door middel van geluid. Ze hebben zeer krachtige kreten die grote afstanden afleggen, en bezitten zelfs een soort primitieve syntaxis. Ze gebruiken ook geur als communicatiemiddel – ze laten feromonen achter door zich over bomen te wrijven.

Habitat van titi’s

Alle titis leven in de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika, en voornamelijk in boomtoppen. De meeste leven in het Amazonebekken, met name in Colombia, Bolivia, Chili of Peru.

Ontbossing bedreigt hun leefgebied, maar hun grootste bedreiging is de illegale handel. Deze dieren worden illegaal gevangen om als huisdier te dienen in Europa en de Verenigde Staten.

Omdat ze zo klein zijn, worden ze vaak in plastic flessen vervoerd of in ritssluitingen gewikkeld, en velen sterven onderweg door verstikking.

Deze dieren worden illegaal gevangen om als huisdier te dienen in Europa en de Verenigde Staten.

In veel landen is het mogelijk om een aap als huisdier te hebben. Het is illegaal om een aap als huisdier te hebben, zelfs kleine zoals titis. Ze zien er misschien schattig uit, maar ze zijn erg luidruchtig en brengen veel ernstige ziekten over. Ze zijn ook erg agressief en bang voor mensen omdat wij zo groot zijn. Soms voelen ze zich bedreigd en kunnen ze bijten.

Titis hebben sterke tanden die schors van bomen kunnen afscheuren, zodat ze kunnen genieten van het sap van de bomen. Dit betekent dat als ze bijten, wat vaak gebeurt, ze ernstige schade kunnen aanrichten en ziekten kunnen overbrengen.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.