De poolvos: een sociaal en territoriaal dier

27 november 2019
De poolvos behoort tot de Canidae-familie en staat bekend om zijn witte vacht en grote staart die hem helpen om in de strenge winter zijn lichaamstemperatuur te handhaven.

De poolvos, is een klein zoogdier van de familie Canidae dat op het meest noordelijke puntje van onze planeet leeft. In dit artikel vertellen we je alles over de poolvos.

Verspreiding en habitat

De poolvos leeft op de toendra in Noord-Amerika, Europa en Azië. Ze zijn in Groenland, IJsland (waar het een inheems dier is), Alaska, Canada en de Beringzee te vinden. Het geeft de voorkeur aan ijzige gebieden in de buurt van de Noordpool, maar kiest ook voor boreale bossen tot 3 kilometer boven de zeespiegel.

Fysieke kenmerken van de poolvos

Een poolvos op het punt van slapen

Een van de belangrijkste fysieke kenmerken van de poolvos is zijn witte vacht. Het kan in kleur variëren, afhankelijk van de tijd van het jaar en in de zomer meer grijs of bruin worden. In warmere seizoenen wordt zijn vacht ook korter.

In de winter helpt de dikke vacht om de zeer lage temperaturen (-50° C) te overleven en op te gaan in de besneeuwde en ijzige omgeving. Het is ook geëvolueerd en aangepast door huid over zijn voetzolen te hebben. Zijn grote staart krult om zijn lichaam zodat hij zijn lichaamstemperatuur handhaven en kan slapen.

Ze hebben ook kleine oren om warmteverlies te verminderen, maar dit kan de reden zijn waarom hun gehoor minder ontwikkeld is dan dat van honden of andere vossenrassen. Desondanks kan het nog steeds bewegende prooien onder enkele centimeters sneeuw detecteren.

Dit is een kleine vos, minder dan 53 centimeter lang en weegt gemiddeld 4 kilo. De vrouwtjes zijn iets lichter dan de mannetjes.

Reproductie en gedrag van de poolvos

Een vos in de sneeuw

Het paren vindt plaats in maart, omdat er dan meer knaagdieren of zeevogels zijn om te eten (afhankelijk van hun locatie). De vrouwtjes baren gemiddeld ongeveer 14 pups in mei. Tijdens de zomer zijn zowel het mannetje als het vrouwtje verantwoordelijk voor het opvoeden en verzorgen van hun jongen.

Vanwege de weersomstandigheden is het sterftecijfer van de jongen erg hoog. Ze moeten dicht bij de moeder blijven om warmte te krijgen en zijn erg kwetsbaar voor aanvallen van grotere roofdieren.

Terwijl de pups jong zijn, woont het hele gezin in hoge grotten. Deze zijn gemaakt van een complex netwerk van tunnels verspreid over enkele honderden meters, met verschillende naar de zon gerichte ingangen.

Hun belangrijkste prooi is de lemming, hoewel ze ook kleine vogels en zoogdieren, eieren en zelfs zeehondenpups eten. Ze eten ook karkassen achtergelaten door ijsberen en zullen als ze geen vlees kunnen vinden zeewier en bessen eten.

Poolvossen zijn het hele jaar door actief. Ze overwinteren niet en migreren niet in de winter, en ze kunnen over ijsblokken bewegen om voedsel te zoeken. Hun natuurlijke vijanden zijn de sneeuwuil en de wolf.

Sociale wezens

Poolvossen zijn vrij sociale wezens en verspillen geen tijd of energie aan zichzelf isoleren of wandelen met hun partners zoals andere hondachtigen. Ze passen zich ook gemakkelijk aan de aanwezigheid van mensen aan en zijn nauwelijks schuw. Helaas heeft dit het heel gemakkelijk gemaakt om al jaren op hen te jagen.

Hoewel hun aantallen vandaag de dag flink zijn gedaald, zijn er nog steeds veel ‘experts’ die jassen maken met de vacht van dit prachtige dier. Hij heeft momenteel ook de status ‘niet in gevaar’ op de beschermingslijst van de IUCN (International Union for the Conservation of Nature).

  • Norén, K., Carmichael, L., Dalén, L., Hersteinsson, P., Samelius, G., Fuglei, E., … Angerbjörn, A. (2011). Arctic fox Vulpes lagopus population structure: Circumpolar patterns and processes. Oikos. https://doi.org/10.1111/j.1600-0706.2010.18766.x