Logo image
Logo image

Soorten eekhoorns en hun kenmerken

4 minuten
Deze knaagdieren vallen op door hoe schattig ze zijn, maar ook door hun opmerkelijke behendigheid en handigheid bij het klimmen in bomen en het zich verplaatsen van de ene tak naar de andere. Door hun slanke, lichte lichaamsbouw kunnen ze snel snelheid maken. Hun opvallende staart is niet louter versiering, maar eerder een stabiliserende kracht.
Soorten eekhoorns en hun kenmerken
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García

Laatste update: 23 april, 2023

Eekhoorns zijn zo schattig dat ze zelfs het grote scherm hebben weten te veroveren. Weinig mensen weten dit, maar we gebruiken de term “eekhoorn” voor verschillende soorten van deze prachtige knaagdieren. Vervolgens bekijken we verschillende soorten eekhoorns, hun belangrijkste kenmerken en hun natuurlijke leefomgeving.

Soorten eekhoorns: taxonomie en fysieke kenmerken

Eekhoorns zijn kleine knaagdierzoogdieren die behoren tot de familie Sciuridae. Deze familie omvat ongeveer 500 soorten. In feite zijn er eekhoorns op alle continenten, behalve in Australië en Antarctica. Deze dieren zijn sterk en resistent. Bovendien is hun lichaam erop voorbereid om veranderingen en klimatologische tegenslagen te overleven.

Deze knaagdieren zijn middelgroot met een gemiddelde hoogte van 12 centimeter. Ze hebben ook een overvloedige bruine of rode vacht. Hun lichamen zijn licht en dun, waardoor ze aan snelheid winnen zonder hun beweeglijkheid te verliezen. Bovendien hebben ze zeer sterke poten om over de grond te schrapen en vruchten en zaden te verzamelen.

Een van hun meest opvallende fysieke kenmerken is echter hun opvallende lange staart. Deze is bedekt met wulpse vacht die de staart een “pluizig” uiterlijk geeft. In feite is de staart van een volwassen eekhoorn bijna even lang als zijn lichaam, ongeveer 10 centimeter.

Deze staart speelt een fundamentele rol in het dagelijks leven van de eekhoorn. Zijn belangrijkste functie is deze knaagdieren in staat te stellen zich zowel in beweging als in rust te stabiliseren. Daarnaast helpt hij hen ook om hun snelheid en behendigheid te verbeteren. Het helpt ook om sprongen tussen bomen te optimaliseren.

 De vier populairste soorten eekhoorns

Zoals we al zeiden, zijn er ongeveer 500 verschillende soorten eekhoorns die deskundigen kennen. Deze soorten leven over de hele planeet. Hier gaan we kijken naar de belangrijkste soorten eekhoorns:

Rode eekhoorn (Sciurus vulgaris)

De rode eekhoorn, ook bekend als de Euraziatische rode eekhoorn, leeft vooral in de bossen van Europa. Deze eekhoorns hebben langwerpige lichte lichamen, en meet tussen de 20 en 30 centimeter, met een lichaamsgewicht van 18 tot 36 gram.

Deze dieren hebben ook zeer lange staarten met de kenmerkende pluizige vacht. Hun vacht heeft echter allemaal een prachtige roodachtige kleur, die opvalt en zijn naam verklaart.

Some figure

Deze soort valt ook op door hun uitstekende gezichtsvermogen. Ze zijn zelfs in staat om te zien terwijl ze onder koud water duiken. De rode eekhoorn heeft een omnivoor dieet dat voornamelijk bestaat uit zaden, spruiten, pijnboompitten, knoppen en rode vruchten. Wanneer voedsel schaars is, kunnen deze eekhoorns echter ook kleine ongewervelde dieren consumeren.

Rode eekhoorns houden geen winterslaap. Ze houden er echter wel de gewoonte op na om voedsel op te slaan voor de komst van de winter. Zo kunnen ze garanderen dat ze in die tijd voldoende voedsel hebben en kunnen ze energie besparen om hun lichaamstemperatuur op peil te houden.

Momenteel classificeren deskundigen deze eekhoorn als “minst zorgwekkend” wat betreft eventueel gevaar voor uitsterven. Oorspronkelijk waren er echter meer dan 40 ondersoorten rode eekhoorns in heel Europa. Nu zijn er nog maar 23 van de 40 ondersoorten in die bossen.

Wangzakeekhoorns (chipmunks)

Het zal je misschien verbazen, maar deze kleine beestjes zijn eigenlijk gestreepte eekhoorns. In feite zijn ze een van de populairste soorten en veel mensen laten ze figureren in verhalen of kinderfilms. Deze dieren leven vooral in de bossen van Noord-Amerika en daar worden ze chipmunks genoemd.

Deze soort is kleiner en robuuster dan rode eekhoorns. Ze meten  tussen de 14 en 19 centimeter, met een gemiddeld gewicht van 100 gram. Deze diertjes hebben meestal zwarte en crèmekleurige strepen die door elkaar heen lopen. Ze hebben ook spitse schedels en kleine, afgeronde oren.

Some figure

Chipmunks zijn een van de soorten eekhoorns die een lange winterslaap houden. In feite “slapen” ze van oktober tot april. Buiten deze maanden hebben ze daggewoonten en leven ze meestal op de grond. Ze klimmen echter wel in bomen om voedsel te vinden. Chipmunks maken ook kleine holen in de grond die ze gedeeltelijk gebruiken om voedsel in op te slaan.

Siberische grondeekhoorns

Ook bekend als gewone chipmunks, komt deze soort oorspronkelijk uit China, Japan, Korea en Midden-Rusland. Deze soort heeft zich echter over het grootste deel van Europa verspreid nadat enkele exemplaren in gevangenschap waren ontsnapt.

Siberische eekhoorns hebben witte en donkerzwarte of bruine strepen op hun rug. Hun lichaam meet 18 tot 25 centimeter en weegt tussen de 50 en 150 gram.

Some figure

Deze dieren zijn ook overdag en brengen lange uren op de grond door. Ze klimmen echter uiteindelijk in bomen om zich te voeden. Het zijn solitaire dieren die meestal pas in de winter paren. Hun dieet is voornamelijk gebaseerd op vruchten, bessen, zaden, struiken en kleine dieren.

Richardson’s grondeekhoorns

Deze eekhoorns onderscheiden zich doordat ze erg sociaal zijn. In feite leven ze bijna altijd in groepen of paren. Daarom hebben veel mensen in verschillende landen ze als huisdier geadopteerd. Ze hebben echter veel zorg nodig om ze in goede gezondheid te houden.

Some figure

Het zijn robuuste eekhoorns van tussen de 25 en 30 centimeter en een lichaamsgewicht van 450 tot 1.000 gram. Dit dier heeft een overvloedige vacht in verschillende tinten bruin en een lange staart. Een van hun bekendste kenmerken is echter de gewoonte om voedsel op te slaan in hun wangen.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.