Logo image
Logo image

Kenmerken, gedrag en habitat van de groenling

3 minuten
De groenling is in staat de zang van andere vogels na te bootsen en valt op door zijn merkwaardige sprongen tijdens de balts.
Kenmerken, gedrag en habitat van de groenling
Eugenio Fernández Suárez

Geschreven en geverifieerd door de dierenarts Eugenio Fernández Suárez

Laatste update: 21 december, 2022

De groenling, ook wel groenvink genoemd, is een van de meestvoorkomende soorten kleine vogels, zowel in Europa als op het Iberisch schiereiland. De kenmerken van deze kleine vink zijn niet algemeen bekend, ook al is het een van de meest geziene vogels in je tuin.

De vinken behoren tot de groep van de zangvogels. Deze maken ongeveer de helft uit van de vogels die wij het best kennen. Vinken hebben een karakteristieke sterke kegelvormige snavel en leven in de bossen. Ze hebben ook een karakteristieke golvende manier van vliegen.

Some figure

Kenmerken van de groenling

De Europese groenling (Chloris chloris) is een kleine vogel van ongeveer 15 centimeter lang. Hij dankt zijn naam aan de groenachtige kleur van zijn kenmerkende verenkleed. De mannetjes zijn bijzonder opvallend omdat ze een sterke groene kleur in hun verenkleed hebben en gele vlekken op hun vleugels en staart.

Bij het vrouwtje is de kleur veel flauwer. Zij is hoofdzakelijk bruin met gele vlekken op de vleugels en de staart, en veel bleker van tint dan de mannetjes van deze soort. Dit seksuele dimorfisme komt bij veel vogels voor, en het is van vitaal belang om de balts van deze vogels, die zo algemeen zijn in onze breedtegraden, te begrijpen.

De groenling komt vrij veel voor in heel Europa. En het is een van de invasieve exoten die ook in Argentinië, Uruguay, Australië en Nieuw-Zeeland voorkomen. Zijn drie ondersoorten zijn verspreid over een groot deel van Europa en West-Azië.

Some figure

Gedrag van de groenling

Deze vogel heeft een karakteristieke tweet en bootst de geluiden van andere vogels na. Dankzij zijn krachtige, typische snavel kan de vink harde zaden van granen, essen of pijnboompitten kraken. Daarnaast voedt hij zich ook met rozenbottels of bramen.

Zijn dieet omvat ook ongewervelde insecten zoals kevers, mieren en spinnen. Soms eet de groenling knoppen van fruitbomen, hoewel hij zelden rijp fruit eet. De enige keer dat hij dat doet is in de herfst, om de gewassen niet te verstoren.

Mannelijke groenlingen beginnen hun balts rond maart. Die bestaat uit kleine sprongetjes waarmee ze zich in de lucht laten hangen en fladderen terwijl ze tsjirpen op hun karakteristieke manier.

Groenlingen nestelen meestal in groepen. Alleen de vrouwtjes doen mee aan het broeden en aan het eind van het broedseizoen verzamelen ze zich in grote groepen en sluiten zich aan bij andere groepen trekvogels.

Habitat

Deze vogels broeden in bossen, tuinen en boomgaarden, en hebben een voorkeur voor bomenrijen, cipressen in het bijzonder. Het is niet zeldzaam dat groenlingen op begraafplaatsen rondhangen.

In het algemeen bestaat de habitat van een groenling uit gebieden met verspreide vegetatie en dennenbossen. Normaal gesproken bewonen vinken groeigebieden, dus het is niet ongewoon om ze te zien in boomgaarden, of velden met tarwe en andere granen.

Hoewel deze vogel niet met uitsterven wordt bedreigd, vormt de illegale stroperij van wilde dieren een bedreiging. In Spanje bijvoorbeeld worden groenlingen vaak gevangen vanwege hun prachtige gezang. Deze activiteit is geen ernstig probleem voor het behoud van deze soorten, maar brengt wel hun welzijn in gevaar.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.