Enkele leuke weetjes over de flamingo
Geschreven en geverifieerd door de dierenarts Eugenio Fernández Suárez
Flamingo’s zijn een opvallende groep vogels, bekend als de Phoenicopteridae-familie. Sommige zaken die deze vogels allemaal gemeen hebben zijn hun gebogen snavels, sierlijke bewegingen en roze kleur. Er zijn echter nog veel meer merkwaardige weetjes over de flamingo.
Waarom worden ze flamingo’s genoemd?
Een van de merkwaardige feiten over flamingo’s is bijvoorbeeld de oorsprong van de naam. Het woord flamingo komt van het woord vlam, dat verwijst naar zijn roodachtige kleur. Zijn wetenschappelijke naam, Phoenicopterus ruber voor de meestvoorkomende soort, betekent in feite de rode vleugels van de Phoenix.
Er zijn weetjes over de flamingo in overvloed. Misschien is dit de reden waarom hun zes ondersoorten door de geschiedenis heen de aandacht hebben getrokken.
Waar broeden flamingo’s?
Een voorbeeld van vreemde broedpraktijken is de plek waar de dwergflamingo broedt. Dit is een van de bijzonderste soorten flamingo’s, vooral vanwege de broedplaats. Ze broeden in sommige Tanzaniaanse meren.
De moddernesten van deze flamingo’s worden echter omgeven door water met een zeer hoge pH en temperatuur. Doorgaans is dit een plek waar weinig dieren kunnen overleven.
Onderzoekers hebben zelfs resten van deze dieren gevonden die perfect bewaard zijn gebleven. De resten overleefden in deze moeilijke omstandigheden door de schubben die hun benen bedekken.
Het belangrijkste broedgebied van deze bijzondere soort is het Natronmeer, een zoutmeer dat op iets van Mars lijkt. Het heeft rood water, wit schuim en geisers. Hoewel er weinig dieren in dit meer kunnen overleven, eten de dwergflamingo’s de algen die er groeien.
De merkwaardige snavels van Flamingo’s
Een van de merkwaardige feiten over flamingo’s gaat over de snavel. De vorm heeft ingenieurs geïnspireerd die turbines maken. De vogels gebruiken de snavel eigenlijk ondersteboven. De bovenkaak raakt het water het eerst door de positie die de vogels innemen om te eten. Dit maakt hun snavel tot een van de meest complexe van alle vogels.
Als de snavel eenmaal in het water zit, doet de tong van de vogel dienst als een pomp om water in de snavel te zuigen. Vervolgens filtert het dier het water en neemt het eventuele voedingsstoffen op. Flamingo’s eten meestal algen, kleine geleedpotigen en vissen.
Deze unieke manier van eten maakt hen echter erg afhankelijk van water. Hoewel wetenschappers dit niet hebben kunnen bevestigen, lijken flamingo’s te weten wanneer het honderden kilometers verderop regent. Ze verschijnen in nieuw gevormde meren in zeer droge gebieden van Afrika.Leuke weetjes over de flamingo: de reden voor de kleur van de flamingo’s.
Een ander van deze merkwaardige feiten over flamingo’s is waarom ze een roze-achtige kleur hebben. Het is te wijten aan hun dieet, dat rijk is aan carotenoïden, dat deze dieren een roze kleur krijgen.
De pigmenten van de carotenoïden komen in hun vet en veren terecht. De dieren produceren ook een olie die rijk is aan carotenoïden die hen in staat stelt deze kleuren te versterken. Hoe feller roze een flamingo is des te meer kans op succes in de hofmakerij.
Voor flamingo’s is hofmakerij van vitaal belang. Ze zijn monogaam en leggen slechts één ei. Dat betekent dus dat ze heel voorzichtig zijn met hun nakomelingen.
Flamingo’s vormen een delicate lemen nest om voor hun enige kind te zorgen. Ze behoren echter tot de langst levende vogels. Een van deze merkwaardige feiten over flamingo’s is dan ook dat ze tot 70 jaar oud kunnen worden. Dit is vergelijkbaar met papegaaien.
Terwijl ze voor hun jongen zorgen, brengen volwassen flamingo’s echter een groot offer. Na hun geboorte zijn de kuikens grijs. Ze krijgen dezelfde kleur als hun ouders, maar de ouders worden bleker.
Terwijl ze hun baby voeden, offeren de ouders namelijk een deel van hun carotenoïden op. Maar deze nieuwsgierige vogels verbazen uiteindelijk de wereld met hun schoonheid.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.