5 interessante kraaiensoorten om te kennen

9 augustus 2019
Het intellectuele vermogen van deze aaseter, die over de hele planeet voorkomt, is het onderwerp geweest van vele wetenschappelijke studies. Sommige kraaiensoorten zijn zelfs in staat om voedsel te stelen van hun eigen soort.

Kraaien behoren tot de intelligentste dieren ter wereld. Ze zijn namelijk in staat om roofdieren een karkas van een dier te laten openen zodat ze zich daar later mee kunnen voeden. In dit artikel kun je meer te weten komen over sommige kraaiensoorten. Er zijn er meer dan je je kunt voorstellen!

Hoeveel kraaiensoorten zijn er?

Het geslacht van de Corvidae of kraaiachtigen is een grote familie. Het bestaat uit meer dan 40 verschillende ondersoorten die overal ter wereld voorkomen. De meeste kraaien zijn zwart. Er zijn echter ook andere kraaiensoorten die grijze of witte veren hebben. Sommigen van hen zijn:

1. Gewone raaf

De gewone raaf die op bovenstaande foto te zien is, is de bekendste van alle kraaien, omdat hij op bijna het hele noordelijk halfrond voorkomt. Ze zijn ongeveer 70 centimeter lang en wegen iets minder dan twee kilo.

Als ze jong zijn reizen ze in groepjes. Als ze een koppel vormen, blijven ze de rest van hun leven samen in hetzelfde gebied. Hun dieet is gebaseerd op kadavers, insecten, vruchten, granen en kleine dieren.

Deze kraaienveren zijn volledig zwart met een soortgelijke kleur aan hun poten en snavels. Ze hebben het grootste brein van alle vogels, en dit stelt ze in staat om geluiden na te bootsen en glanzende objecten te verbergen.

2. Grote dikbekkraai

Deze kraai, ook bekend als de oerwoudkraai, leeft in de bossen, tuinen, parken, velden en landbouwgronden van Zuidoost-Azië. In Japan hebben ze al sommige steden gekoloniseerd.

Hij voedt zich daar met afval en “steelt” objecten, zoals aluminium en glas, om zijn nest te bouwen. Deze kraaien worden beschouwd als een plaag omdat de populatie in korte tijd zo sterk is toegenomen.

Grote dikbekkraai de eerste uit de rij kraaiensoorten

Deze kraai kan meer dan 60 centimeter lang worden. Hij heeft een vrij brede en enigszins spitse snavel en grijze poten. De veren zijn niet helemaal zwart en het onderlichaam en de kop zijn meer donkergrijs van kleur.

3. De Amerikaanse raaf

Deze raaf is zwart, net als zijn familielid de gewone raaf. Ze zijn echter anders van grootte omdat de Amerikaanse raaf niet groter is dan 50 centimeter. Hij leeft in de Verenigde Staten, zowel in het bos als in de woestijn.

Een van de belangrijkste kenmerken is de roep of schreeuw die kort, snel en hard klinkt. Als dit dier dat geluid maakt, beweegt hij zijn hoofd op en neer, alsof hij ja zegt. Soms kan hij de geluiden van andere vogels nabootsen.

Amerikaanse raaf

Zijn hele lichaam is zwart, hij heeft een lange staartveer en zijn snavel is ongeveer vijf centimeter lang. De snavellengte kan echter per regio verschillen. Het is een van de bekendste kraaiensoorten, maar hij komt niet wijdverbreid voor.

4. De witsnavelkraai

Deze kraai, die inheems is op de Salomonseilanden en in Oceanië, vormt kleine families die bij elkaar blijven om fruit en insecten te verzamelen. Als hij niet eet, verstopt hij zich tussen het gebladerte en de boomtoppen.

Witsnavelkraai

Met een stevig, maar niet erg hoog lichaam (ongeveer 40 centimeter), heeft deze vogel een korte staart en is rechthoekig van vorm. De kop is vrij groot vergeleken met de romp en de ivoren snavel en de ogen met witte irissen trekken veel aandacht. Dit maakt het anders dan andere kraaiensoorten.

5. Alaska-raaf

Ook wel de ‘noordwestelijke kraai’ genoemd. De wetenschappelijke naam is Corvus caurinus. Dit is een andere inheemse vogel uit Noord-Amerika. Ze komen vooral voor in het noordwesten, tussen Alaska, British-Columbia en de staat Washington. Ze geven de voorkeur aan stranden en kusten, maar zijn ook te vinden in stedelijke gebieden.

De Alaska raaf, een van de genoemde 5 kraaiensoorten

De veren lijken op die van de gewone raaf, maar hij verschilt in grootte (de Alaska-raaf is ongeveer 10 centimeter kleiner). Wat de voeding betreft, eet hij vis, krab, mosselen, schelpdieren en zeeafval.

Er zijn geen verschillen tussen de geslachten, behalve dat de mannetjes een uitsteeksel bij hun cloaca hebben. De levenslange partners broeden in kliffen, struiken of bomen en de vrouwtjes kunnen jaarlijks ongeveer vier of vijf eieren leggen.