De quetzal: een iconische Zuid-Amerikaanse vogel
Geschreven en geverifieerd door biochemie Luz Eduviges Thomas-Romero
De quetzal is een van de meest iconische soorten in Midden-Amerika en staat om zijn connectie met de Azteekse god Quetzalcoatl bekend. Vanwege hun felgroene verenkleed geloven veel mensen dat ze een van de mooiste vogels ter wereld zijn.
Hoewel ze niet met uitsterven worden bedreigd, begint de vernietiging van hun natuurlijke habitat de schitterende quetzal te bedreigen.
De legende van Quetzalcoatl
De quetzal dankt zijn naam aan de legende van Quetzalcoatl. Quetzalcoatl was een Meso-Amerikaanse godheid die van ongeveer 1 voor Christus tot 1500 na Christus werd aanbeden. De naam Quetzalcoatl betekent in het Nahuatl, de taal van de Midden-Amerikaanse Azteken ‘gevederde slang’.
Quetzalcoatl was een van de belangrijkste goden in de Azteekse mythologie. Heersers en edelen droegen hoofdtooien die van de heldergroene veren van de quetzal waren gemaakt, waarvan werd aangenomen dat ze hen met hun god verbinden.
Het doden van quetzals was een misdaad. Ze verkregen de veren door de vogels te vangen en de lange veren van hun staart te plukken voordat ze ze weer in het wild vrij lieten.
Classificatie en habitat
Quetzals zijn leden van de familie Trogons, geslacht Pharomachrus. Volgens de Encyclopedia Britannica leven deze vogels voornamelijk in bossen, van zuidelijk Mexico tot aan Bolivia.
Quetzals zijn aan hun lange staarten en iriserende groene veren te herkennen. Ze voeden zich voornamelijk met insecten en fruit en brengen het grootste deel van hun leven in de bomen door.
Quetzal-soorten
Er zijn vijf verschillende soorten quetzals, die allemaal op het Amerikaanse continent inheems zijn.
Goudkopquetzal (Pharomachrus auriceps)
Deze eerste soort staat bekend om zijn levendige groene veren, die sterk met zijn gouden kop contrasteren. Ze komen veel in Midden- en Zuid-Amerika voor, waar ze in vochtige regenwouden leven.
Ze voeden zich voornamelijk met fruit en in mindere mate met insecten. Net als andere quetzals zijn het solitaire vogels en komen ze alleen tijdens het broedseizoen samen.
Santamartaquetzal (Pharomachrus fulgidus)
Deze soort leeft voornamelijk in vochtige bossen langs de Caribische kust van Guyana, Colombia en Venezuela. Net als andere quetzals dragen alleen de mannetjes de kenmerkende kenmerken van de soort: een goudgele snavel en heldergroene veren. Nogmaals, ze voeden zich ook met fruit, bessen en insecten.
Kuifquetzal (Pharomachrus antisianus)
De kuifquetzal leeft in de ongerepte bossen van de Andes, op een hoogte tussen 900 en 1.200 meter. Het hoofd en de nek van het mannetje zijn turkoois, terwijl hun lichaam felrood is.
Net als andere soorten quetzal zijn de vrouwtjes vrij dof van kleur, met bruine en groene veren. Mannetjes kuifquetzals zijn door de kammen op hun kop, die net boven de snavel beginnen, van andere soorten te onderscheiden.
Pauwquetzal (Pharomachrus pavoninus)
Ook bekend als de pauwtrogon, ziet de pauwquetzal er het meest anders uit dan de beroemde schitterende quetzal. Hij is inheems in het Amazonebekken tussen Venezuela, Colombia en Bolivia. Het is de enige in zijn soort die ten oosten van het Andesgebergte leeft.
Ze hebben felgekleurde veren, vooral de mannetjes. De mannetjes hebben ook felrode snavels, terwijl de vrouwtjes grijze snavels hebben.
Quetzal (Pharomachrus mocinno)
En tot slot, de quetzal is waarschijnlijk de meest bekende soort en komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. In feite is het ook de nationale vogel van Guatemala en heeft zelfs zijn naam aan de valuta van het land gegeven. Er zijn twee ondersoorten: Pharomachrus mocinno en Pharomachrus mocinno costaricensis.
Ze hebben iriserende groene veren op hun lichaam en een rode borst. Afhankelijk van het licht kunnen ze dan groen, blauw, geel of kobalt gloeien. Je kunt ze aan hun lange staarten herkennen, die meer dan 60 centimeter lang zijn.
Een soort die gevaar loopt
Van de vijf soorten worden er vier niet als in gevaar beschouwd. Tegenwoordig wordt de schitterende quetzal door de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) als ‘bijna bedreigd’ vermeld.
Op dezelfde manier heeft het Amerikaanse North American Bird Conservation Initiative (NABCI) de quetzal op zijn Watch List geplaatst, waardoor het in termen van instandhouding een soort van grote zorg is.
Tegenwoordig is de grootste bedreiging voor deze vogels het verlies van leefgebied. Ontbossing, versnippering van habitats en houtkap vormen dus de grootste risico’s voor de quetzal.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- BirdLife International (2016) “Pharomachrus mocinno . The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T22682727A92958465”recuperado el 4 de Febrero de 2020 en [https://www.iucnredlist.org/species/22682727/92958465]
- John P. Rafferty (2018) “Quetzal”. Enciclopaedia Britannica. Recuperado el 4 de Febrero de 2020, en [https://www.britannica.com/animal/quetzal ]
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.