De agamireiger: habitat en kenmerken

De agamireiger is een unieke vogel die in de laaglanden en moerasbossen van Midden-Amerika en het noorden van Zuid-Amerika leeft. Ondanks het werk van onderzoekers blijft deze vogel een raadsel voor ons. De habitat is moeilijk te bereiken, waardoor waarnemingen uiterst zeldzaam zijn.
 

De agamireiger is een unieke vogel die in de laaglanden en moerasbossen van Midden-Amerika en Noord-Zuid-Amerika leeft. Het is uiterst zeldzaam om er eentje te spotten door hun neiging om gedurende lange tijd stil te blijven staan.

Over het algemeen is de agamireiger een solitaire vogel die liever wegblijft van andere leden van zijn soort. Tijdens hun paarseizoen zullen agamireigers zich samen voortplanten in kolonies tot 900 nesten. Dit gebeurt tijdens het regenseizoen, wanneer de laaglanden beginnen te overstromen.

Ondanks de inspanningen van veel onderzoek blijft de agamireiger een raadsel voor ons. Er zijn zeer weinig bekende kolonies van hen, omdat hun habitat voor ons moeilijk te bereiken is. Dat heeft onderzoekers ervan verhinderd om hun populatiedichtheid te berekenen, hoewel we genoeg kennis hebben om te weten dat het een kwetsbare soort is.

Onderscheidende kenmerken van de agamireiger

Agamireiger met blauwe veren

Een volwassen vogel is ongeveer 60 centimeter lang en weegt iets minder dan een kilo. Net als veel andere moerasvogels hebben ze extreem lange poten waarmee ze door ondergelopen gebieden kunnen lopen.

Ze hebben oranje ogen met enkele tinten rood. Hun snavels zijn altijd grijsachtig groen. Deze reigersoort heeft ook een lange dunne nek en snavel om het gemakkelijker te maken om kleine prooien te vangen.

 

Vreemd genoeg blijven de veren van een agamireiger niet het hele jaar door in dezelfde kleur. Meestal zijn hun hoofden zwart, met korte, donkergrijze veren rondom hun nek. Hun nek is bruin, met een kastanje en witte band vanaf de voorkant van hun nek tot aan hun borst.

Zodra het paarseizoen begint, krijgen zowel mannetjes als vrouwtjes langere lichtblauw-grijze veren om hun nek. Het is misschien geen ingrijpende verandering, maar het heeft wel het gewenste effect.

De nieuw lichte veren in hun nek creëren een contrast met hun donkere lichamen, waardoor het lijkt op de weerspiegeling van de zon in het water. Dit maakt ze nog moeilijker te spotten.

Verspreiding en habitat

Reiger op jacht in het water

De agamireiger is een tropische vogel die vooral langs de Caribische kusten in Midden-Amerika leeft. Ze leven ook in het noorden van Zuid-Amerika, in bijna het hele Amazone-regenwoud.

Ze zijn te vinden in:

  • Mexico
  • Guatemala
  • Belize
  • El Salvador
  • Honduras
  • Nicaragua
  • Panama
  • Colombia
  • Ecuador
  • Frans Guayana
  • Venezuela
  • Peru
  • Bolivia
  • Brazilië

In Midden-Amerika leven ze meestal in de buurt van mangrovebossen en zoetwatergalerijbossen nabij de kust. Dit soort omgevingen zijn perfect voor agamireigers, omdat ze graag verborgen blijven in een laaggelegen struikgewas.

 

In het Amazonegebied leven ze meestal bij zoetwatermoerassen, zoals de prairies die tijdens het regenseizoen overstromen. Ze eten meestal kleine vissen en gewervelde dieren zoals kikkers en hagedissen. In sommige gevallen eten ze dingen zoals slakken. Dat gezegd hebbende, vissen zijn idealiter hun belangrijkste voedselbron.

Hun jachttechniek houdt in dat ze lange tijd bewegingloos blijven staan, zodat vissen in de buurt van hun benen gaan zwemmen. Zodra de vis dichtbij genoeg is, pikken ze hem snel op met hun lange snavels.

Hoewel ze meestal dicht bij de zeespiegel blijven, hebben sommige onderzoeksteams agamireigers in de buurt van het Andesgebergte gezien. Ze bevonden zich op een hoogte van 2.500 meter.

Op dit moment is de agamireiger geclassificeerd als een kwetsbare soort. Ontbossing en klimaatverandering hebben hun habitat drastisch veranderd, waardoor de hele soort in gevaar is. Dit betekent ook dat het spotten ervan, wat al zeldzaam was, alleen maar onwaarschijnlijker wordt. Kijk of je er een kunt spotten als je ooit in Midden-Amerika op reis bent!

  • Stier, A., Ricardou, A., Uriot, S., De Pracontal, N., & Kushlan, J. A. (2017). Breeding season home range and migration of the Agami Heron (Agamia agami). Waterbirds, 40(3), 289-297.
  • Abella-Gutiérrez, I., & López-Conlon, M. (2008). Fenología reproductiva de una colonia de Garza Agami (Agamia agami, Aves: Ardeidae) en la Reserva Pacuare, Costa Rica. Brenesia, 69, 77-79.
  • Kushlan, J. A., & Hines, K. (2016). Behavior of the Agami Heron (Agamia agami). Waterbirds, 39(2), 187-193.