10 vissen voor een klein aquarium
Geschreven en geverifieerd door de bioloog Samuel Sanchez
Wil je beginnen in de wereld van het aquariumhouden, maar weet je niet waar je moet beginnen? Misschien ben je op zoek naar een groot aquarium met een groot volume, of integendeel, misschien heb je weinig ruimte en wil je beginnen met oefenen met iets bescheideners. Als je de laatste optie overweegt, zijn hier 10 vissen voor een klein aquarium.
Allereerst moeten we de term “klein” definiëren. We gaan werken met volumes van 10 tot 40 liter, want minder zou veel leed betekenen voor vrijwel elke soort op deze lijst. Bovendien moet je er rekening mee houden dat je in kleine bakken de waterparameters vaker moet meten, omdat ze gemakkelijk fluctueren. Dus, zonder verder oponthoud, laten we beginnen.
10 vissen voor een klein aquarium
1. Siames kempvis (Betta splendens)
De Siamese kempvis is de koning van de zoetwatervissen. Deze vis komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en is perfect aangepast aan kleine aquaria. Omdat hij een speciaal suprabranchiaal labyrintorgaan heeft, kan hij bovendien rechtstreeks zuurstof uit de omgeving opnemen. Daarom heeft hij geen goed zuurstofrijk water nodig.
Het feit dat betta’s winterhard zijn, betekent echter niet dat ze in een glas water of in een glazen kom gehouden kunnen worden. Onder deze omstandigheden zal hij lijden aan schimmel- en bacteriële infecties en uiteindelijk sterven. Wij raden je aan om, hoe bescheiden de bak ook is, een verwarming en een basis filtersysteem voor je exemplaar aan te schaffen.
- Minimumformaat aquarium: 10 liter.
2. Hemelse pareldanio (Danio margaritatus)
Deze vis, behorend tot hetzelfde geslacht als de zebravis (Danio rerio) werd medio 2006 ontdekt in Azië. Het is een van de meest recent geïntroduceerde soorten voor aquariumliefhebbers, maar heeft mensen voor zich gewonnen met zijn roodachtige vinnen en geelachtige vlekken over zijn hele lichaam.
Deze vis is erg klein (maximaal 1,5 centimeter), maar heeft qua aquariumvolume meer ruimte nodig dan een Siamese kempvis. Omdat het een schoolende soort is, moeten er minstens 6 exemplaren worden aangeschaft, zodat ze na verloop van tijd niet depressief worden en sterven.
- Minimale aquariumgrootte: 20-30 liter minimaal voor 6 exemplaren.
3. Muskietenvisje (Gambusia affinis)
Het muskietenvisje lijkt wat lichaamsplan betreft nogal op de guppy, maar heeft niet zulke opvallende kleuren. Het zijn ideale vissen voor kleine aquaria, want de vrouwtjes worden niet langer dan 7 centimeter en de mannetjes niet langer dan 4 centimeter. Hun kleine formaat en bijzondere gewoonten maken ze een zeer interessante optie.
Helaas staat deze soort op de lijst van de 100 meest schadelijke invasieve soorten (Engelse link) ter wereld. Ze is in veel ecosystemen geïntroduceerd om muggenlarven te doden en heeft zich te goed gevestigd, waardoor ze in veel regio’s de inheemse fauna heeft verdrongen. Bovendien zijn het kuddedieren, dus het is aan te bevelen het volume van de bak te vergroten om meer exemplaren te kunnen houden.
- Minimale aquariumgrootte: ongeveer 20 liter voor een trio zou prima zijn. Een 60-liter aquarium wordt echter aanbevolen om ongeveer 25 exemplaren bij elkaar te houden.
4. Guppy (Poecilia reticulata)
Wat kunnen we zeggen over deze fascinerende soort? Guppy’s zijn ideale vissen voor een klein aquarium, want de mannetjes variëren in lengte van ongeveer 2 centimeter en de vrouwtjes worden bijna nooit groter dan 5 centimeter. Ze zijn nog kleiner dan Gambusia, en ze vertonen ook fascinerende kleuren op hun staart. Ongetwijfeld een van de beste opties voor mensen die nieuw zijn in deze hobby.
- Minimale aquariumgrootte: 40 liter voor een kweekgroep. Ze zijn erg vruchtbaar, dus overweeg ze later naar een groter aquarium over te brengen.
5. Zebravis (Danio rerio)
De zebravis is een lid van de familie Rasbora galaxy, en het is een andere opvallende optie voor een aquarium van bescheiden omvang. Houd er wel rekening mee dat het een iets grotere soort is, variërend van 2 tot 4 (of zelfs 5) centimeter. Het zijn ook scholenvissen, dus we raden je aan minstens 6 exemplaren bij elkaar in dezelfde bak te houden.
- Minimale aquariumgrootte: ongeveer 40 liter voor een school van 6 vissen. Als het volume wordt vergroot, zou dat beter zijn, omdat er dan meer leden in passen.
6. Endlers levendbarende (Poecilia wingei – ook wel Endler, Endler guppy, Campoma guppy of Cumana guppy genoemd)
Deze vis behoort tot hetzelfde geslacht als de guppy en kan er zelfs mee hybridiseren. Zijn staart is niet zo opvallend als die van zijn familielid, maar de rest van zijn lichaam is prachtig met zijn zwarte, fosforblauwe en roodachtige tinten. Het is een ideale vis voor kleine aquaria, omdat hij meestal niet langer wordt dan 4 centimeter en goed bestand is tegen waterverversing.
- Minimale aquariumgrootte: sommige docenten hebben een kleine groep kunnen houden in bakken van 20 liter. Het ideaal is echter minstens 40 liter voor een groep van 5-6 vissen.
7. Boraras brigittae
Dit is een van de kleinste vissen die je voor je aquarium kunt vinden. De exemplaren meten niet meer dan 2 centimeter in hun volwassen stadium – ongelooflijk klein als we terugkijken en vergelijken met de rest van de vertegenwoordigers van de lijst. Ongetwijfeld is dit de nano-aquariumsoort bij uitstek.
Bekijk de prachtige video die we voor je hebben geselecteerd en leer deze mooie vis beter kennen!
- Minimale aquariumgrootte: Een groep kan worden gehouden in een aquarium van 18 liter.
8. Neontetra (Paracheirodon innesi)
Nog een ideale vis voor een klein aquarium vanwege zijn kleine formaat, niet meer dan 3 centimeter. Ondanks zijn mooie kleur en kleine formaat moet worden opgemerkt dat je ze het beste kunt houden in aquaria van 80-100 liter. Als je slechts 4 of 5 individuen bij elkaar hebt, zullen een paar dominante exemplaren agressief worden tegen de rest en in constante stress leven. Elke school moet uit minstens 6 vissen bestaan.
- Minimale aquariumgrootte: 40 liter voor een groep van 6 neons. Als je stress en gevechten wilt vermijden, kun je beter kiezen voor een 80-liter aquarium en een groep van 10 tot 12 houden.
9. Rode Notho (Nothobranchius rachovii)
We wijken bij nummer 9 een beetje af van de norm, want Nothobranchius rachovii is een killi, heel anders dan de reeds genoemde soorten. Het mannetje heeft levendige roodblauwe kleuren en het vrouwtje is grijs.
Beide bereiken een maximale lengte van 6 centimeter. Het is een tamelijk agressieve soort en de mannetjes hebben de neiging om met elkaar te vechten, dus is het beter om niet meer dan één paar te hebben.
- Minimale aquariumgrootte: 40 liter voor een koppel.
Helaas leven deze vissen erg kort: een jaar of anderhalf jaar.
10.Trichopsis pumila
Weinig mensen kennen deze soort, omdat ze zich nog niet in de hobby heeft gevestigd. Het is echter een van de meest geschikte vissen voor een klein aquarium, vooral omdat de volwassen exemplaren nooit langer worden dan 4 centimeter. Deze vis kan in groepen worden gehouden en past zich heel goed aan waterverversingen aan.
- Minimale aquariumgrootte: 18 liter voor een kweektrio.
Wat vind je van deze 10 voorbeelden van vissen voor een klein aquarium? Zonder twijfel heb je hier een favoriet gevonden, maar alle hier genoemde soorten kunnen comfortabel worden gehouden in een klein aquarium van 40 liter volume. Waar wacht je nog op om de jouwe in te richten?
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Courtenay Jr, W. R., & Stauffer Jr, J. R. (1990). The introduced fish problem and the aquarium fish industry. Journal of the world Aquaculture Society, 21(3), 145-159.
- Lecchini, D., Polti, S., Nakamura, Y., Mosconi, P., Tsuchiya, M., Remoissenet, G., & Planes, S. (2006). New perspectives on aquarium fish trade. Fisheries Science, 72(1), 40-47.
- Roberts, H., & Palmeiro, B. S. (2008). Toxicology of aquarium fish. Veterinary clinics of North America: exotic animal practice, 11(2), 359-374.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.