Wetenschappers identificeren een nieuwe soort giftige slang in China
Geschreven en geverifieerd door de biologe Georgelin Espinoza Medina
Er zijn ongeveer 1.400.000 geïdentificeerde levende soorten in de wereld. Daarvan behoren er ongeveer 70.000 tot de groep van de gewervelde dieren. Maar ook al lijken deze cijfers ongelooflijk, elke dag komen er meer ontdekkingen bij. Daardoor nemen de aantallen nog steeds toe. Dit is het geval met een nieuwe giftige slang die dit jaar door deskundigen in China werd ontdekt. Lees verder voor meer informatie!
De slang waar het hier om gaat behoort tot de groep van de Kraits (geslacht Bungarus). Deze groep omvat de belangrijkste slangen op het Aziatische continent op medisch gebied. Dat is geen wonder, want ze produceren een gif om rekening mee te houden.
De ontdekking van een nieuwe soort giftige slang
Een groep onderzoekers publiceerde informatie in het tijdschrift ZooKeys (Engelse link) (2021). Hierin beschrijven ze een nieuwe soort giftige slang die voorkomt in het zuidwesten van China en het noorden van Myanmar. De wetenschappers die in het verhaal voorkomen zijn Chen Ze-Ning, Shi Shen-Chao, Vogel Gernot, Li Ding, en Shi Jing-Song.
Het interessante van het verhaal is dat deze deskundigen zich bewust werden van het bestaan van deze slang door de kenmerken van zijn beet. In de Bungarus-familie lijken sommige exemplaren lichamelijk namelijk erg op elkaar. Ze zijn soms erg moeilijk van elkaar te onderscheiden.
In het geval van deze nieuwe soort veroorzaakte de beet behalve intense pijn bij de patiënten ook een verdonkering rond de wond. Dit feit trok de aandacht van de vakmensen en leidde tot verdere analyse, want het kwam niet overeen met de bijtwond van een reeds ontdekte slang.
In de provincie Yunnan werden tussen 2016 en 2019 verzamelingen van verschillende slangen gemaakt. Het gevonden bewijs betreffende het DNA en de morfologie van de geanalyseerde organismen stelde deskundigen in staat een betere classificatie vast te stellen.
Zo konden zij uiteindelijk een nieuw specimen identificeren. Belangrijke fysieke kenmerken kwamen naar voren in het gebit van de specimens, de schubben, het kleurpatroon, en de hemipenis (copulatieorgaan).
De juiste identificatie en afbakening van giftige slangen is belangrijk voor de mens. Enerzijds helpt het om beten te voorkomen en een nauwkeurige diagnose te stellen. Bovendien is het essentieel bij de ontwikkeling van tegengiffen en behandelingen die op elke beet zijn afgestemd.
Hoe heet de nieuwe giftige slang uit China?
De nieuwe slang kreeg de naam Suzhen’s Krait. Dit naar de Chinese godin “Bai Su Zhen” (vertaald als witte slang). Dit is in Chinese legenden de gedaante van een slang aanneemt, in een vrouw verandert, en verliefd wordt op een man. Dit personage is de hoofdpersoon van een zeer populair verhaal in de Chinese mythologie.
Uit wetenschappelijk oogpunt heeft de nieuwe slang de naam Bungarus suzhenae gekregen (Familie Elapidae). Er worden momenteel zestien soorten in het geslacht geteld, inclusief de ontdekkingen van de laatste jaren. Dat waren de B. slowinski en B. persicus in 2005, in Noord-Vietnam, en B. persicus in 2014, in Iran.
Hoe ziet Suzhen’s krait eruit?
De nieuwe soort is erg opvallend, maar laat je niet misleiden: hij draagt een gif dat dodelijk kan zijn. Hij wordt gekenmerkt door zijn zwarte kleur op het dorsale deel (zowel kop als lichaam). Hij heeft tussen de 26 en 38 witte banden, waarvan sommige onvolledig zijn en nog eens 12 in het staartgebied.
Het ventrale gebied is helder geelwit gekleurd. De schubben op de kop zijn bovendien glad. Daarnaast heeft het reptiel kleine, ovaalvormige, donkere ogen.
In het geval van de taxonomie van B. suzhenae is het aantal banden een van de aspecten die men gebruikt om hem van andere kraits te onderscheiden.
De grootte van de soort is variabel. Een van de verzamelde jonge exemplaren mat 62 centimeter in lichaamslengte, terwijl de staart 10,9 centimeter was. Dat geeft een totale lengte van 72,9 centimeter. Een volwassen mannetje bereikte een lengte van 114 centimeter.
Een ander aspect dat opvalt aan zijn morfologie is de aanwezigheid van 3 achterste boventanden. Deze hebben een lichte achterwaartse kromming. De hemipenes zijn groot, iets langwerpig, en met stekels die lijken op hoektanden. Ze hebben een harde consistentie, want ze zijn gekeratiniseerd.
Andere kenmerken van de nieuwe giftige slang
Het reptiel Bungarus suzhenae werd verzameld in gebieden waar rijst verbouwd wordt of in beekjes in moessonbossen. Men trof hen aan in gebieden met een groot hoogteverschil. Tussen 800 en 1.560 meter in het geografische gebied van zowel het district Yingjiang in de provincie Yunnan (China) als in de staat Kachin in Myanmar.
Een merkwaardig feit is dat deze soort in gevangenschap palingen en andere kleine slangen verorbert en niet van kikkers en muizen houdt.
Er zijn delen van de biodiversiteit van onze planeet waar we nog steeds niet al te veel van weten. Elke dag voegt men dan ook meer exemplaren aan de lijst van levende wezens toe. Zo is ook het geval met China’s nieuwe giftige slang.
Zoals we gezien hebben is de giftige slang waarover we je vandaag vertellen een opvallend exemplaar. Hij heeft een zwarte rug, waarop verschillende witte banden opvallen. Maar, zoals we al vermeld hebben, produceert ze een gif dat dodelijk kan zijn. Bovendien is haar beet erg pijnlijk, dus wees voorzichtig als je ze op een dag tegenkomt!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Kuch, U., Kizirian, D., Nguyen, Q., Lawson, R., Donnelly, M., & Mebs, D. (2005). A new species of krait (Squamata: Elapidae) from the Red River System of Nothern Vietnam. Copeia, 4, 818-833.
- Ze-Ning, C., Shen-Chao, S., Gernot, V., Li, D., & Jing-Song, S.(2021). Multiple lines of evidence reveal a new species of Krait (Squamata, Elapidae, Bungarus) from Southwestern China and Northern Myanmar. Zookeys, 1025, 35-71.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.