Waarom veranderen kameleons van kleur?
Geschreven en geverifieerd door biochemie Luz Eduviges Thomas-Romero
Laten we eens kijken waarom kameleons van kleur veranderen. Dieren die van kleur veranderen, hebben de mens altijd verbaasd. In de meeste levende wezens is de kleuring aan dode weefsels te wijten, zoals het exoskelet, schubben, veren en haar.
Het is ook relatief vastgesteld. Een aantal soorten zijn echter in staat om snel van kleur te veranderen. Hierdoor kunnen ze als reactie op veranderende omgevingscontexten verschillende kleuren en patronen weergeven.
Is er een verschil tussen een verandering in kleur en een verandering in patroon?
Zoals we eerder vermeldden, hebben een aantal dieren, zoals inktvissen, vissen en reptielen, het vermogen om tijdens interacties met andere organismen van kleur te veranderen. Onder hen vertegenwoordigen kameleons (familie Chamaeleonidae) een intrigerend geval.
In tegenstelling tot een aantal dieren die in een gelokaliseerd gebied van kleur kunnen veranderen, kunnen kameleons tijdens sociale interacties de kleur van hun lichaam veranderen en patronen veranderen.
Kameleons veranderen als reactie op temperatuur van kleur
Het eerste waar je je bewust van moet zijn, is dat kameleons koudbloedige dieren zijn. Dit betekent dat ze niet zelf in staat zijn om hun eigen interne warmte op te wekken. Als gevolg hiervan zijn alle koudbloedige organismen van externe warmtebronnen afhankelijk om bepaalde lichaamstemperaturen te bereiken.
Het is belangrijk om in gedachten te houden dat veel van de eigenschappen van koudbloedige dieren aanzienlijk veranderen, afhankelijk van de lichaamstemperatuur van het dier. Deze eigenschappen omvatten onder meer de snelheid van de spijsvertering, behendigheid tijdens het rennen of zwemmen en hun kleur.
Bedenk ook dat donkere kleuren licht en warmte absorberen, terwijl lichte kleuren dit reflecteren. Als gevolg hiervan zijn een aantal kleurveranderingen voor iedereen die op een zomerse dag in een zwarte auto in de felle zon heeft gezeten gemakkelijk te begrijpen.
Kameleons weten dit. In feite gebruiken ze hun huidskleur bijna als een thermostaat om de temperatuur die ze van de zon ontvangen te regelen.
Als een kameleon het koud heeft, dan verdiepen ze hun huid tot een donkerdere tint, zoals dennengroen. Als ze willen afkoelen, dan veranderen ze naar lichtere tinten zoals mintgroen.
Kleed je om indruk te maken: de strategie van waarom kameleons van kleur veranderen
De tweede reden waarom kameleons van kleur veranderen, is iets dat mensen heel bekend voorkomen: zelfexpressie. Dit is bijvoorbeeld vergelijkbaar met wanneer we onze outfits of kapsels aan onze stemming aanpassen. Kameleons veranderen afhankelijk van hun gemoedstoestand ook van kleur.
Normaal gesproken worden kameleons donkerder als ze bang zijn. Ze worden ook lichter als ze opgewonden zijn. Er is ook een verschil tussen mannetjes en vrouwtjes. Mannetjes veranderen vaker van kleur dan vrouwtjes, die de neiging hebben om subtielere signalen te gebruiken om te communiceren.
Mannelijke kameleons veranderen van kleur om hen te helpen om een partner aan te trekken. Wanneer ze gedurfde kleuren vertonen, dan is dit een signaal naar vrouwtjes dat het gezonde exemplaren zijn.
Aan de andere kant kunnen donkere kleuren in de aanwezigheid van een andere man laten zien dat ze bereid zijn om te vechten. Als gevolg hiervan kunnen kameleons elke dag verschillende looks afwisselen, afhankelijk van de gelegenheid.
De wetenschap achter veranderende kleuren
Eerder geloofden wetenschappers dat kameleons hun kleur op dezelfde manier als octopussen en inktvissen veranderden. Deze dieren veranderen hun uiterlijk met behulp van zakken vol pigment in hun huidcellen, chromoforen genaamd. Wetenschappers ontdekten echter dat de kleurverandering van de kameleon nog complexer is.
De huid van de kameleon heeft kleuren die door pigmenten worden geproduceerd. Dit zijn gekleurde verbindingen die in cellen worden gesynthetiseerd of opgehoopt. Als gevolg hiervan is er een reeks kleuren die het resultaat van de aanwezigheid van melanines, pterines en andere chemische pigmenten.
De bovenste laag van de huid van de kameleon bestaat uit cellen die pigmenten bevatten. Als ze bijvoorbeeld geel zijn, dan zijn het xanthoforen. Als ze rood zijn, dan zijn het erytroforen.
Deze gepigmenteerde cellen zijn voornamelijk in gestreepte gebieden aanwezig. Melanoforen vormen de diepste laag, die extensies heeft die de bovenste laag van de huid bereiken.
Aan de andere kant heeft de huid van de kameleon een ander soort kleuring, wat aan de aanwezigheid van reflecterende nanostructuren te wijten is.
Deze nanostructuren bevinden zich in gespecialiseerde cellen die iridoforen worden genoemd. Deze worden uit de guanine-inhoud van de cel geproduceerd en produceren door interactie met licht iriserende metallic kleuren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Teyssier, J., Saenko, S., van der Marel, D. et al. (2015). Photonic crystals cause active colour change in chameleons. Nat Commun 6, 6368 https://doi.org/10.1038/ncomms7368
- Smith, K. R., Cadena, V., Endler, J. A., Kearney, M. R., Porter, W. P., & Stuart-Fox, D. (2016). Color change for thermoregulation versus camouflage in free-ranging lizards. The American Naturalist, 188(6), 668-678.
- Smith, K. R., Cadena, V., Endler, J. A., Porter, W. P., Kearney, M. R., & Stuart-Fox, D. (2016). Colour change on different body regions provides thermal and signalling advantages in bearded dragon lizards. Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, 283(1832), 20160626.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.