Hoelang leeft een schildpad die je als huisdier houdt?
Verantwoord huisdierenbezit wordt steeds populairder, vooral als het om exotische dieren gaat. Dat is geen wonder, want soms kan de verbintenis een leven lang duren. Weten hoeveel jaar een schildpad als huisdier leeft is essentieel voor je besluit hem mee naar huis te nemen, want sommige soorten kunnen ongelooflijk lang leven.
Ben je benieuwd hoe lang een schildpad leeft als je hem als huisdier houdt? Hier is het antwoord, en als je een metgezel voor het leven wilt, vind je die misschien in de vorm van een schildpad.
Kenmerken van schildpadden
Schildpadden of cheloniae behoren tot de orde van de Testudines-reptielen. Een kenmerk van deze dieren is het feit dat hun ruggengraat vastzit aan een schild dat dient als bescherming tegen aanvallen van roofdieren.
Het zijn de oudste reptielen op aarde en de oudste fossielen van dit taxon dateren uit het Trias. Dat is een tijdperk dat zich 220-210 miljoen jaar geleden afspeelde.
Er zijn momenteel 250 erkende soorten schildpadden, verdeeld over 2 onderordes (Cryptodira en Pleurodira), ingedeeld in 15 families.
De specifieke kenmerken van elke soort hangen af van de omgeving waarin ze leven. Geclassificeerd naar hun aanpassingen aan hun leefomgeving, kan je schildpadden in 3 categorieën verdelen:
- Landschildpadden. De meeste landschildpadden behoren tot de familie Testudinidae, die 42 soorten groepeert. Ze worden gekenmerkt door hun dikke, sterke ledematen en hun bolvormige, opstaande schild. De meeste zijn herbivoor en vervullen zaadverspreidende (Engelse link) functies in hun ecosystemen.
- Zeeschildpadden. Zeeschildpadden, behorend tot de superfamilie Chelonioidea, worden gekenmerkt door het feit dat ze perfect aangepast zijn aan het leven in zee. Ze komen alleen aan land om hun eieren te leggen. Er zijn momenteel 7 soorten zeeschildpadden bekend. Deze behoren allen tot de families Cheloniidae of Dermochelys coriacea.
- Zoetwaterschildpadden. Door de aanpassing van hun ledematen kunnen ze zwemmen combineren met reizen over land. Deze schildpadden brengen het grootste deel van hun tijd in het water door, maar gaan vaak aan land om te zonnen, zich voort te planten, of zich te voeden.
De ongelooflijke biologische verscheidenheid van chelonioidea maakt het beantwoorden van de vraag hoelang een schildpad leeft een moeilijke opgave. Hieronder volgt een benadering, afhankelijk van de soort.
Hoe lang kan een waterschildpad als huisdier leven?
De levensverwachting van een waterschildpad als huisdier varieert, afhankelijk van de soort en vooral van de zorg die er aan gegeven wordt.
Om je een idee te geven: een chelonioidea zonder gespecialiseerde verzorging leeft gewoonlijk 10 jaar of minder. Als hij echter in optimale omstandigheden kan leven, kan hij wel een leeftijd van 80 jaar bereiken.
Geen wonder dat schildpadden de legenden over het ontstaan van de wereld bevolken: stel je voor dat verschillende generaties mensen elkaar opvolgen terwijl een enkele schildpad ze allemaal overleeft.
Grotere soorten hebben de neiging langer te leven dan kleinere. Zo kan de reuzenschildpad van de Galapagos meer dan anderhalve eeuw leven. Het record wordt gehouden door Harriet, die op 175-jarige leeftijd stierf in een dierentuin in Queensland, Australië.
De levensverwachting van de meestvoorkomende tamme schildpadden
Als je overweegt een schildpad te nemen, is de leeftijd die ze kan bereiken een belangrijke factor in je beslissing. Zal je in staat zijn het diertje de rest van zijn leven te verzorgen? Hij kan je zelfs overleven als je hem op een bepaalde leeftijd adopteert, dus je moet je afvragen wat er met je schildpad zal gebeuren als jij er niet meer bent.
Deze schildpadden leven meestal meer dan 10, 2o, 3o, of 4o jaar als ze een goede verzorging krijgen. Hieronder vind je een lijst van de levensverwachting van de meestvoorkomende schildpadden die je als huisdier kunt aantreffen.
De roodwangschildpad (Trachemys scripta elegans)
Jaren geleden raakte deze chelonioidea in de mode in dierenwinkels. De moeilijkheid van de verzorging veroorzaakte echter een golf van verlating met de daaruit voortvloeiende introductie in ecosystemen die niet geschikt voor ze waren. In Spanje bijvoorbeeld, is hun bezit, vervoer en handel verboden. Ze kunnen meer dan 40 jaar oud worden.
De Carolina-doosschildpad (Terrapene carolina carolina)
Deze landschildpad is inheems in het oosten van de Verenigde Staten. Hoewel ze in het wild tot 80 jaar oud worden, worden ze in gevangenschap nooit ouder dan 50 jaar.
De westelijke sierschildpad
Deze soort wordt gekenmerkt door zijn felrode plastron. Zowel het bezit als de handel in dit zoetwaterreptiel is verboden. Men beschouwd deze schildpadden als een invasieve soort. In gevangenschap bereikt hij zonder problemen 30 levensjaren.
De landkaartschildpad (Graptemys geographica)
Hij dankt zijn naam aan de vlekken op zijn kopborststuk, die lijken op de tekening van een landkaart. Zijn levensverwachting varieert sterk, afhankelijk van de kwaliteit van zijn verzorging, en gaat van 15 tot 100 jaar.
De bosbeekschildpad (Glyptemys insculpta)
Dit is een bedreigde soort door de vernietiging van zijn habitat en de vangst van exemplaren voor huisdieren. In gevangenschap leven ze bijna 60 jaar.
Een schildpad is een langdurige verantwoordelijkheid omdat hij lang leeft
Zoals je ziet varieert het aantal jaren dat een schildpad als huisdier leeft weliswaar, maar komt het nooit onder een decennium.
Overweeg, voordat je er eentje aanschaft, of je voldoet aan de voorwaarden die nodig zijn om hem op lange termijn een goed leven te geven. Je moet er ook rekening mee houden dat bijna alle soorten erg groot worden en veel leefruimte nodig hebben.
Natuurlijk moet je je uiteindelijk op de hoogte stellen van de regelgeving betreffende het houden van de soort van je keuze, want sommige schildpadden zijn wereldwijd beschermd en andere worden in bepaalde streken als invasief beschouwd. Het bezitten van een chelonioidea is geen spelletje, dus denk er goed over na.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Blake, S., Wikelski, M., Cabrera, F., Guezou, A., Silva, M., Sadeghayobi, E., … & Jaramillo, P. (2012). Seed dispersal by Galápagos tortoises. Journal of Biogeography, 39(11), 1961-1972.
- Chrysemys picta (Painted Turtle). (s. f.). Animal Diversity Web. Recuperado 11 de octubre de 2021, de https://animaldiversity.org/accounts/Chrysemys_picta/
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.