Alles over de T. rex bloedzuiger
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Iets meer dan 10 jaar geleden hebben deskundigen in Peru een nieuwe bloedzuigersoort ontdekt: de T. rex bloedzuiger. Het dier, dat opdook in de neus van een klein meisje van negen jaar oud, kreeg de wetenschappelijke naam Tyrannobdella rex.
De vondst was verrassend, want de bloedzuiger, die bijna 2 centimeter groot was, had een enkele kaak met in verhouding enorme tanden. Hij verschilde daardoor van alle andere ondersoorten.
Wetenschappers hadden jaren eerder iets soortgelijks gevonden in de neuzen van andere kinderen uit hetzelfde land. Onderzoekers hadden daar echter niet veel aandacht aan besteed. Na enig onderzoek, ontdekten zij echter dat zowel het meisje als de andere kleintjes allemaal in hetzelfde water van de Amazone hadden gebaad.
Sindsdien hebben zij nog andere exemplaren gevonden in afgelegen gebieden van het Amazoneregenwoud. Deze interessante bloedzuiger heeft nu de aandacht van veel wetenschappers getrokken. Wij gaan er alles over te weten komen!
Helaas is deze soort nogal berucht geworden en wordt er vaak al walging gevoeld bij het noemen van zijn naam. Is de slechte reputatie van deze bloedzuiger echter wel terecht?
Waarom wordt hij T. rex bloedzuiger genoemd?
De T. rex bloedzuiger is de koning van alle bloedzuigers, want zijn naam betekent letterlijk “de tirannieke bloedzuigerkoning.” De soort waaruit hij is voortgekomen, heeft waarschijnlijk samen met dinosauriërs geleefd. Er wordt beweerd dat zij meer dan 200 miljoen jaar geleden ook in dezelfde omgeving leefden.
Er zijn nog vier andere soorten die dezelfde verkorte vorm T. rex hebben: twee fossielen uit het Mioceen (een kever en een slak), een mier die in Maleisië leeft, en, natuurlijk, de beroemde dinosaurus uit het Krijt.
Kenmerken
Deze bloedzuiger is kleiner dan een pink. Zijn kaak en tanden zijn echter vijf keer zo groot als die van elke andere bloedzuiger.
T. rex behoort tot een groep bloedzuigers uit de Praobdellidae-familie. Behalve in het regenwoud van de Amazone leven de leden van deze familie vooral in Afrika, het Midden-Oosten en Mexico.
Deze bloedzuiger is niet bepaald populair, en wordt als behoorlijk walgelijk beschouwd, maar in feite hebben deze bloedzuigers hier al geleefd lang voordat de mens zijn intrede deed.
Waarschijnlijk heeft de T. rex bloedzuiger, vanuit het oogpunt van evenwicht in het dierenrijk, een belangrijke missie te vervullen.
Waar voedt de T. rex bloedzuiger zich mee?
Hoewel onderzoekers het er nog niet over eens zijn wat de belangrijkste voedselbron van de T. rex bloedzuiger is, zijn er veel beweringen. De T. rex is een bloedzuiger, dus is zijn favoriete voedsel het bloed van andere dieren.
De favoriete eiwitbronnen van de T. rex schijnen waterzoogdieren te zijn. De bloedzuigers klampen zich vast aan de neus en mond van deze zoogdieren en blijven daar wekenlang terwijl ze hun bloed opzuigen. Na die periode gaan ze op zoek naar een ander slachtoffer om op te blijven. Maak je geen zorgen, ze zuigen de bloedvoorraad van het slachtoffer niet leeg!
Voorouders en verwanten van de T. rex bloedzuiger
Het verschijnen van de T. rex bloedzuiger was een grote uitdaging voor wetenschappers. Zij hebben met tegenzin hun fylogenetische opbouw volledig herzien en vergeleken met die van andere bloedzuigerfamilies.
Op grond van zijn morfologie en DNA is de T. rex bloedzuiger een neef van een andere bloedzuiger die in Mexico leeft en rondsluipt in de bek van runderen: de Hirudinaria granulosa.
Hij is ook verwant aan de Pintobdella chiapasensis, een andere bloedzuiger die ook in Mexico voorkomt, met name in Chiapas. Deze voedt zich meestal met het bloed van tapirs, maar besmet ook vee.
Andere bloedzuigersoorten hebben nauwe banden met de T. rex bloedzuiger, zoals de Dinobdella ferox, die inheems is in India en Taiwan. Deze bloedzuiger is bekend en gevreesd om zijn gewoonte om de slijmvliezen van menselijke lichaamsopeningen te verorberen.
Het is zeer waarschijnlijk dat de gemeenschappelijke voorouder van al deze bloedzuigers er al was vóór de continentale scheidslijn. In het supercontinent bekend als Pangaea, bijvoorbeeld. Dit zou verklaren waarom ze verspreid zijn over vele verre gebieden.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.