Wat zijn eigenlijk de 5 dodelijkste dieren?

Terwijl sommige soorten hun intelligentie gebruiken om hun slachtoffers te misleiden, gebruiken weer andere dieren krachtige klauwen of zelfs gif om hun prooi te doden of te verdrijven.
Wat zijn eigenlijk de 5 dodelijkste dieren?

Laatste update: 22 november, 2018

Wat zijn nu eigenlijk de dodelijkste dieren? In de loop van duizenden jaren is de natuur erin geslaagd om een aantal “moordmachines” voort te brengen. De meeste van deze moordmachines zijn echt elegant en ontzagwekkend.

Daar staat tegenover dat de meerderheid van hen, zoals dinosaurussen, inmiddels uitgestorven zijn. Dat betekent echter niet dat het nu al te laat is om meer te leren over de dodelijkste dieren in de hedendaagse wereld!

Top van de voedselketen

De voedselketen is een concept dat de mens heeft ontwikkeld om de buitenwereld beter te begrijpen. Veel mensen geloven dat wij mensen bovenaan staan. Maar de waarheid kan best eens heel anders zijn.

De wereld is vol met wezens die uiteenlopende rollen hebben in de voedselketen. Sommige dieren dienen als voedsel voor andere dieren. Zij worden als prooidieren beschouwd. De dieren die deze dieren eten worden carnivoren genoemd. Carnivoren zijn uitgerust met verschillende “wapens” om hun prooi te vangen.

Sommige dieren (zoals mensen) gebruiken hun intelligentie om hun slachtoffers te misleiden. Anderen nemen hun toevlucht tot agressievere middelen, zoals klauwen of gif, om op een effectieve manier te jagen.

Hoe dan ook, al deze dieren slagen erin om hun prooi te doden. De dieren die hieronder worden opgesomd zijn op dit moment de dodelijkste dieren ter wereld.

De dodelijkste dieren!

Er is geen specifieke volgorde op deze lijst. Dit betekent dus dat ze niet worden opgesomd op basis van hoe dodelijk ze zijn.

1. Australische zeewesp

Je bent waarschijnlijk verbaasd dat er een kwal (een kubuskwal) op deze lijst staat. De Australische zeewesp is een van de gevaarlijkste wezens ter wereld. Dit is waarom:

Australische zeewespen

De Australische zeewespen of kubuskwallen kunnen tot wel drie meter lang worden als hun tentakels volledig zijn uitgeschoven. Wat deze dieren gevaarlijk maakt is dat ze na aanraking van hun tentakels met die tentakels giftige netelcellen afschieten. Als gevolg van deze netelcellen kan een mens binnen drie minuten overlijden aan het gif.

In Australië, waar dit dier oorspronkelijk vandaan komt, komen veel mensen op deze manier per ongeluk om het leven. Omdat deze kwallen transparante zwemmers zijn, zien surfers ze vaak pas als het al te laat is.

Hun gif kan een slachtoffer in minder dan drie minuten doden. Ondanks het feit dat deze kwallen zich met bacteriën voeden zijn ze wel gewoon dodelijk. Dat is dan ook de reden dat we ze toch in deze lijst hebben opgenomen.

2. Afrikaanse Leeuw

Iedereen kent de leeuw, de koning van de jungle die op de Afrikaanse savanne leeft. Ze slapen het grootste deel van de tijd, zo’n 16 tot 20 uur per dag. Vandaar dat ze worden beschouwd als een van de luiste dieren ter wereld.

Afrikaanse leeuw die zijn prooi eet

De Afrikaanse leeuw komt in deze lijst voor omdat deze dieren zeer effectieve jagers zijn. Natuurlijk hebben ze geen gif zoals de zeewesp dat heeft, maar ze maken dit goed met hun ongelooflijke snelheid en krachtige klauwen.

Als dat nog niet genoeg was, reizen de leeuwen in een troep, wat hen voorziet van extra kracht in aantallen. Wanneer een groep leeuwen hun aanvallen coördineert kunnen ze zelfs de grootste olifant neerhalen. Er bestaat ook een mythe dat wanneer een leeuw mensenvlees heeft geproefd, hij daarna niks anders meer lust dan dat.

3. Pijlgifkikker

Voor alle duidelijkheid: probeer nooit een van deze kikkers te kussen in de hoop dat ze in een knappe prins veranderen. Doe het zeker niet als ze een felgekleurde huid hebben. Dat is een duidelijk teken dat kussen uiterst gevaarlijk is.

Pijlgifkikker

De pijlgifkikker komt vooral voor in de jungles van Midden- en Zuid-Amerika, en er zijn meer dan 150 verschillende soorten. Zoals eerder vermeld hebben deze kikkers een aantal zeer opvallende kleuren die dienen om hun aanvallers te waarschuwen.

Hun huid scheidt een gif af dat uiterst dodelijk is voor bijna elk dier ter wereld. De waarheid is echter dat ze het gif niet zelf produceren. Ze synthetiseren het uit hun prooi, die meestal uit verschillende geleedpotigen bestaat. Hoe kleurrijker deze kikkers zijn, hoe erger het gif.

4. Zeeslangen

Denk hier eens even over na. Als je een slang, al dan niet giftig, eng vindt, stel je dan een giftige slang in het water voor. De soorten uit de familie van koraalslangachtigen leven bijna hun hele leven in een aquatisch milieu, zowel in zout als in zoet water.

Zeeslang


De grootste soorten kunnen tot vier meter lang worden en hun staarten hebben een roeispaanachtige vorm voor een betere mobiliteit. De waarheid is dat deze slangen niet erg agressief zijn, tenzij ze worden geprovoceerd. Als ze worden geprovoceerd bijten ze hun agressor met een gif dat vijf keer krachtiger is dan dat van een cobra.

5. Nijlpaard

Het laatste dier in onze lijst van de dodelijkste dieren is het nijlpaard. Misschien verbaast het je niet. Nijlpaarden leven voornamelijk op het Afrikaanse continent en in sommige delen van Azië.

Nijlpaard

Ondanks het feit dat nijlpaarden er tamelijk vredelievend en niet bijzonder bedreigend uitzien, behoren ze tot de meest territoriale dieren. Ze kunnen ook zeer agressief uitvallen tegen alles wat hun autoriteit op de proef durft te stellen.

Zelfs krokodillen hebben het moeten afleggen tegen de kaken van een nijlpaard. En alsof dat nog niet erg genoeg is, kunnen ze mensen niet uitstaan. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.