Wat voor invloed heeft regen op honden?
Honden hebben de neiging om bang te zijn voor bepaalde ongewone geluiden of gebeurtenissen. Daarbij horen ook onweer en regen. Het hoeft niet eens altijd te onweren. We hebben vaak gezien dat honden al bang worden van de regen. Waarom gebeurt dat? Waardoor zijn honden bang voor regen, of het nu wel of niet onweer?
De invloed van regen op honden
Misschien houdt je hond van water en wordt hij wild enthousiast als je hem onder de douche zet. Als je hem echter mee uit wandelen neemt en het begint te regenen, dan heeft hij de neiging om weg te willen rennen om een schuilplaats te vinden.
Het gevoel van waterdruppels die op zijn huid vallen kunnen hem zenuwachtig of bang maken. Dit gebeurt vooral als je hond de neiging al heeft om bang te zijn of als hij heel gevoelig is. Om hem hiermee te helpen kun je hem uit wandelen nemen als er een licht regentje valt. Neem wel een paraplu mee die groot genoeg is om samen onder te lopen.
Misschien kun je hem de eerste keer in je armen nemen onder de paraplu zodat hij doorkrijgt dat er niets aan de hand is en dat jij dichtbij bent. Het is ook verstandig om hem een regenjas aan te doen. Dit houdt het water tegen. Beetje bij beetje zal hij eraan gewend raken en zul je hem ook naar buiten kunnen nemen als het harder regent.
Speel spelletjes in de regen en speel met het water. Plens wat rond in de plassen zodat je hond geleidelijk meer zelfvertrouwen krijgt en wellicht op den duur graag naar buiten zal gaan als het regent.
We weten niet waarom regen zo vervelend is voor honden. Het schijnt te zijn dat de geluidsgolven die door water worden uitgezonden hinder geven vanwege de gevoeligheid van hun oren, vooral bij pups. Dit verklaart echter niet waarom stormen hen zo beïnvloeden.
Angst voor onweer
Of er nu wel of geen onweer is, toch kan je hond aanvoelen dat er een bui naderbij komt. Hij zal gaan beven voordat het geluid begint. Hij kan niet alleen de veranderingen aanvoelen in de lucht, maar ook vanuit de aarde en de geur van de lucht. Hij kan onweersgeluid van zeer grote afstand onderscheiden.
Volgens een onderzoek door de universiteit van Pennsylvania is tussen 15 en 30 procent van de honden erg bang voor onweer. Ze vertonen veel stress en angst en zoeken wanhopig naar een schuilplaats.
Het is niet ongewoon dat honden een schuilplaats zoeken nadat ze onweer horen. Dit kenmerk van hun instinct is niet geëvolueerd. Veel gedragskenmerken van honden komen van hun voorouders de wolven, toen ze buiten leefden in hun natuurlijke woonomgeving.
Tijdens onweer en bliksem dreef hun instinct hen om te schuilen om zich te beschermen tegen dingen die op hen konden vallen. Het werd mogelijk ook gedaan om bijvoorbeeld te voorkomen dat ze door een boom gedood zouden worden die door de bliksem was getroffen.
Daarnaast hebben honden een veel sterker ontwikkeld gehoor waardoor het geluid van een storm veel luider is voor hen in vergelijking met de mens.
Hoe een hond te kalmeren die bang is voor de regen
Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je hond te bang wordt als het regent. Je kunt bijvoorbeeld:
- met hem spelen. Zoek hem op iedere keer als het regent (ook al betekent dat onder het bed kruipen). Ga met hem spelen. Na een poos zal het dier onweer en regen gaan koppelen aan iets plezierigs waar hij van houdt – spelen en tijd met je doorbrengen.
- muziek afspelen. Muziek heeft een grote invloed op dieren. In het geval van een angstige hond zal instrumentele muziek hem kalmeren en hem met dat wat hem angstig maakt rustiger laat omgaan.
- Feromonen laten nemen. Denk je dat de angst van je hond voor stormen en regen overmatig is? Spreek dan met je dierenarts om te zien of hij misschien feromonen zou kunnen nemen. Deze middelen worden commercieel toegepast en zouden je huisdier kunnen kalmeren. Ze zijn normaal gesproken niet schadelijk. Het is echter wel beter als je toch met je dierenarts overlegt.
- Behandel zijn gevoeligheid. Overgevoelige honden lijden erg onder deze weersomstandigheden. Een behandeling door een dierenpsycholoog kan heel behulpzaam zijn.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.