Wat is de beste behandeling tegen wormen bij honden?
Wormen bij honden komen vaker voor dan je denkt. Het is daarom belangrijk om ze zo snel mogelijk te behandelen om complicaties te voorkomen. In dit artikel vertellen we je over de beste behandelingen tegen deze parasieten.
Wormsoorten bij honden
Er zijn vijf soorten wormen die je huisdier kunnen treffen. De eerste vier waar we het over zullen hebben zijn intestinaal en de vijfde is van invloed op de harten van honden:
1. Nematoden
Dit zijn de meestvoorkomende wormen bij honden. Ze kunnen ook op mensen worden overgedragen. Veel pups worden geboren met deze micro-organismen al in zich. Daarom omvat een van de eerste behandelingen ontworming om eventuele aanwezige nematoden te verwijderen.
2. Zweepwormen
Deze zien eruit als kleine gele draden die je in de ontlasting van je hond kunt zien. Ze leven in de darmen. Deze zijn echter meestal moeilijk te diagnosticeren omdat honden ze meestal niet in voldoende hoeveelheden afvoeren. Een dierenarts kan ze daardoor bij een normale test niet of moeilijk opsporen.
3. Haakwormen
Haakwormen zijn kleine, dunne wormpjes die aan de dunne darm van een hond kleven en bloed zuigen. Deze parasieten worden meestal overgebracht via de baarmoeder van de moeder, maar ze kunnen ook via moedermelk worden overgebracht. Als een puppy hier echter niet op tijd voor wordt behandeld kan dit fatale bloedarmoede veroorzaken.
4. Lintwormen
Dit zijn wormen die vrij groot kunnen worden bij honden, tussen de 4 en 6 centimeter lang. Ze worden overgedragen via vlooien. Deze parasieten nestelen zich in de darm.
Deze wormen bestaan uit kleine segmenten die uit de uitwerpselen van je hond kunnen komen zonder dat de parasiet daadwerkelijk sterft. Ze zijn ook moeilijk te behandelen met eenvoudige medicijnen.
5. Hartwormen
Zonder twijfel zijn dit de meest zorgwekkende wormen bij honden. Geïnfecteerde muggen zijn verantwoordelijk voor de overdracht van deze parasieten.
Daarom is het belangrijk om iets op je hond aan te brengen om muggenbeten te voorkomen. Een hartwormbehandeling is een langdurige en dure behandeling. Het dier moet ook in quarantaine worden geplaatst.
Oorzaken en symptomen van wormen bij honden
Deze wormen zijn overal te vinden en kunnen onmogelijk met het blote oog worden waargenomen omdat ze zo klein of zelfs microscopisch klein zijn. Je hond kan besmette uitwerpselen van andere dieren eten, rauw vlees, afval, aangereden dieren of zelfs grond waar deze organismen of hun eieren in voorkomen.
Wanneer deze wormen het lichaam binnendringen nestelen ze zich in het darmslijm en eten ze voedingsstoffen uit het voer van de hond. Daarom zijn de belangrijkste symptomen van wormen bij honden:
- Braken
- Diarree
- Koorts
- Buikzwelling
- Bloedige ontlasting
- Gewichtsverlies
- Zwakte
- Lethargie
- Doffe en droge vacht
- Jeuk in de anale zone
In het geval van hartworm zijn de ernstigste symptomen dat de parasieten ademhalingsproblemen, een zwakke pols, bleek tandvlees, intolerantie voor lichaamsbeweging of zelfs de dood veroorzaken.
Is er één enkele behandeling voor wormen bij honden?
Het type behandeling hangt af van het type worm, de leeftijd van de hond, zijn algemene gezondheidstoestand en het tijdstip waarop de parasiet werd ontdekt. Elk type worm vereist een specifieke behandeling. De eerste stap is dan ook om te bepalen wat voor soort worm het is.
Puppy’s hebben ook een andere behandeling nodig dan een volwassen hond. Houd er rekening mee dat ze kwetsbaarder zijn voor deze parasieten en dat de effecten ernstiger kunnen zijn. Ze hebben namelijk hun afweersysteem nog niet volledig ontwikkeld.
Wormen bij honden kunnen vrij moeilijk te bestrijden zijn. Daarom bevelen dierenartsen preventieve behandelingen aan. Sommige professionals schrijven pillen voor die je je hond een keer per maand moet geven. Anderen daarentegen kiezen voor een specifieke behandeling zodat de hond de parasieten via de ontlasting kan kwijt raken.
Daarnaast raden wij je aan om je hond niet in het park te laten snuffelen aan uitwerpselen of uitwerpselen te laten eten. Let goed op hun gedrag op plekken die door andere dieren worden bezocht.
Ook is het belangrijk om, zodra je tekenen van diarree, braken of zwakheid opmerkt, niet te aarzelen om een afspraak te maken met je dierenarts. Hoe sneller je hond behandeld wordt, des te makkelijker is hij te genezen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Junquera, P. (2015). TRICHINELLA spp. gusanos nematodos parásitos del GANADO PORCINO, PERROS y GATOS: biología, prevención y control.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.