5 Tekenen die aangeven dat je hond ouder wordt

Meestal beschouwen dierenartsen een hond als "oud" wanneer ze de leeftijd van zeven jaar bereiken.
5 Tekenen die aangeven dat je hond ouder wordt

Laatste update: 02 december, 2018

Naarmate huisdieren ouder worden lopen ze meer risico om ziek te worden. Daarom moet je aandacht besteden aan tekenen van veroudering. Dit is van fundamenteel belang om je hond preventieve behandelingen en zorg te bieden. Lees verder om te leren hoe je weet dat je hond ouder wordt.

Hoe weet je dat je hond ouder wordt?

Net als mensen verouderen alle honden anders. Het hangt af van hun grootte, ras en vele andere factoren. Dierenartsen houden een leeftijd van ongeveer zeven jaar aan wanneer hond van volwassenheid naar ouderdom gaat.

Echter, dat is nog steeds een generalisatie. Veel honden van die leeftijd, of zelfs nog ouder dan dat, zijn nog lang niet oud. Hoewel ze misschien nog jong lijken is het nog steeds nodig om ze vaker medisch te laten controleren.

Gewoonlijk verouderen grote honden sneller dan kleine. Hoewel het voor een Duitse herder een hele prestatie is om de leeftijd van 13 jaar te halen, bereiken kleinere honden zoals Yorkshires die leeftijd vaak wel.

Maar om zeker te weten of je hond veroudert kun je het beste goed op je hond letten. Hieronder vind je een paar signalen om deze fase van hun leven te begrijpen. Bovendien is de persoon die een hond het beste kent degene die met hem samenwoont.

1. Energieverlies

De eerste verandering die je zou kunnen opmerken bij een ouder wordende hond is hoeveel energie hij nog heeft. Ze zullen niet langer energiespurts en eindeloze hoeveelheden energie hebben zoals een paar jaar geleden. Hoewel honden altijd al graag van slapen hebben gehouden doen ze nu langere dutjes.

Verder geven ze de voorkeur aan rustigere activiteiten.

Je hond is aan het verouderen

Sommigen weigeren zelfs om nog langer om achter ballen aan te jagen. Ook spelen ze niet meer met honden die sneller zijn dan zijzelf en bewegen ze minder. Net als bij veel andere dieren die ouder worden, houden honden niet langer van adrenaline en snelheid.

Tevens genieten ze meer van ontspannende spelletjes of kortere wandelingen.

2. Stemmingswisselingen

Wanneer je hond ouder wordt, begint hij stemmingswisselingen te krijgen. Maar die kunnen wel zeer verschillend zijn, afhankelijk van de hond. Sommige honden worden veel geduldiger. Ze worden toleranter ten opzichte van puppy’s en jonge kinderen.

Over het algemeen doen ze het veel rustiger aan dan voorheen.

Andere honden worden echter chagrijniger en kunnen niet meer tegen harde geluiden of stressvolle situaties. Dit kan ook een symptoom van pijn zijn. Als je hond zulke stemmingswisselingen krijgt, dan moet je ze laten nakijken door een dierenarts om uit te vinden wat er aan de hand is.

3. Gedrag van andere honden

Wanneer honden ouder worden, zijn zij niet de enigen die veranderen. Andere honden veranderen ook de manier waarop ze zich tegenover hen gedragen. Honden begrijpen elkaar op een manier die mensen dan weer niet begrijpen.

De andere honden om je hond heen begrijpen dat hij ouder wordt, en wat hij nodig heeft.

Oudere hond die uit zijn bak eet

Dus, als de manier waarop zijn vriendjes in het park met hem spelen verandert, en ze dringen minder aan op interactie, of je merkt dat ze elkaar minder achterna zitten en de ontmoetingen worden ‘hartelijker’, kunnen dat allemaal tekenen zijn dat je hond ouder wordt.

Een uitzondering hierop vormen puppy’s. Jonge honden voelen zich meestal aangetrokken tot oudere honden. Wanneer je hond dit toelaat, zullen puppy’s proberen met ze te spelen, of ze van een afstand observeren.

4. Grijs haar en andere veranderingen in hun vacht

Je kunt ook lichamelijke veranderingen zien wanneer een hond ouder wordt. Een van de meest voor de hand liggende veranderingen is hun vacht. Zo kan deze grijs en droger worden en minder gaan glimmen.

Ook kan de kleur doffer worden dan normaal. In sommige gevallen groeit de vacht op bepaalde plekken minder en is hij ruw. Verder kan er zelfs alopecia optreden.

Het is normaal dat jonge honden grijs haar hebben, vooral op hun rug of rond de bek. Maar als ze ouder worden verschijnen deze grijze haren ook rond hun ogen en oren. Een paar honden worden uiteindelijk helemaal wit.

5. Ziekte en kwalen beginnen te verschijnen

Net als bij mensen is wanneer je hond ouder wordt de kans groter dat hij allerlei soorten ziekten ontwikkelt. De meestvoorkomende mankementen betreffen de ogen, gewrichten, botten en stofwisseling. Bovendien kan het gewicht van je hond veranderen.

Ze beginnen af te vallen of worden juist dikker. Ook al houden ze zich aan hun gebruikelijke eetpatroon.

Je hond veroudert en kan vaker ziek zijn

Je moet niet vergeten dat er veel verschillende ziekten zijn die oudere honden kunnen treffen. Verder zijn ze niet allemaal meteen zichtbaar. Honden kunnen gedesoriënteerd raken, doof worden, huidproblemen of allergieën krijgen of spijsverteringsproblemen enzovoort.

Als je hond recepten en dierenartsbezoeken begint te verzamelen, is dat een van de meest onmiskenbare tekenen van veroudering.

Het belang van medische zorg

Het is erg belangrijk voor honden die ouder zijn dan zeven jaar om vaker door de dierenarts gecontroleerd te worden. Alleen gekwalificeerd medisch personeel kan veranderingen in de gezondheid van een hond detecteren, of hij nu oud of jong is.

Daarnaast kunnen zij alleen behandelingen voorstellen om ziekten te voorkomen of te stoppen voordat ze de kwaliteit van leven van een hond aantasten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Beato Mallofret, M. (1999). Incontinencia urinaria: 6 casos clínicos. Clínica veterinaria de pequeños animales, 19(3), 0171-180.
  • Bayón Del Río, A., Palao Jiménez, C., Micó Valls, C., & Vecino Cordero, E. (2010). Oftalmología veterinaria: de la catarata al OCT. Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología, 85(12), 387-389.
  • López, X. R., & Melián, C. (2004). Enfermedades metabólicas y hormonales en perros geriatrícos. Argos: Informativo Veterinario, (60), 32-35.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.