Logo image
Logo image

Staat één hondenjaar echt gelijk aan zeven mensenjaren?

4 minuten
Staat één hondenjaar echt gelijk aan zeven mensenjaren?
Laatste update: 14 juli, 2018

Gedurende ons hele leven hebben we herhaaldelijk mensen horen zeggen dat één hondenjaar gelijkstaat aan zeven mensenjaren. Aangezien velen van ons dit als waarheid beschouwen, zijn we vaak geneigd het te herhalen. Maar waar komt deze informatie eigenlijk vandaan? Waar is het überhaupt op gebaseerd? Vandaag zullen we kijken naar wat de waarheid achter deze mythe is.

Waarom wordt het idee dat één hondenjaar gelijkstaat aan zeven mensenjaren beschouwd als een mythe?

Some figure

Het idee dat één hondenjaar gelijkstaat aan zeven mensenjaar werd voornamelijk populair in de vorige eeuw. Niemand heeft zich deze verklaring echter toegeëigend. Het is dus zeker dat we te maken hebben met een mythe. Laten we eens even stilstaan bij dit valse axioma.

Het eerste waar we naar moeten kijken, is de manier waarop en de snelheid waarmee een hond oud wordt. Er kan geen algemene maatstaf worden gebruikt omdat er zoveel verschillende soorten honden bestaan.

Als mensen hebben we vaak de neiging om onszelf als het middelpunt van het universum te beschouwen. Honden en mensen worden echter helemaal niet op dezelfde manier oud. Door de groei van beiden met elkaar te vergelijken, maken we dus een grote fout.

Het idee dat één hondenjaar gelijkstaat aan zeven mensenjaren lijkt waar te zijn. Het wordt vaak herhaald zonder ook maar na te gaan of het echt klopt. In werkelijkheid is het echter een mythe die geen duidelijke oorsprong heeft. De waarheid is dat honden anders oud worden dan mensen, en ook nog eens anders dan elkaar, op basis van hun grootte en ras.

Redenen om de één op zeven verhouding te ontkrachten

Hieronder geven we enkele redenen waarom dit idee werkelijk als een mythe zou moeten worden beschouwd:

  • Honden bereiken seksuele volwassenheid ongeveer rond een leeftijd van één jaar. Zoals we allemaal wel weten, bereiken mensen niet al op hun zevende seksuele volwassenheid.
  • In hun eerste jaren kunnen honden 20 keer sneller oud worden dan mensen. Daarna begint deze snelheid af te nemen.
  • Honden met een groter formaat leven vaak korter dan kleinere rassen. We zijn nog niet in staat geweest om de reden achter dit verschil volledig te verklaren. Daarnaast spreekt het volgende gegeven deze veelvoorkomende verschijning in de natuur volledig tegen: een klein dier heeft een kortere levensduur. Zo kunnen reuzenschildpadden soms wel meer dan 100 jaar oud worden en kleine ratten slechts twee jaar.
  • Kleinere honden groeien tijdens hun eerste levensjaren veel sneller dan grotere honden. Dit proces neemt echter af naarmate ze ouder worden. Dit lijkt misschien vreemd, maar kleine honden zijn op een leeftijd van twee jaar eigenlijk veel ouder dan grote honden. Terwijl ze op een leeftijd van vijf jaar juist een stuk jonger zijn!

Hoe je de leeftijd van honden kunt berekenen in vergelijking met de leeftijd van mensen

Hier zijn enkele voorbeelden om het leeftijdsverschil tussen mensen en honden nauwkeuriger uit te leggen:

  • Twee mensenjaren zouden bij kleinere rassen gelijkstaan aan 23 hondenjaren. Dit aantal kan worden teruggebracht tot 20 jaar bij grote rassen.
  • De redenen om deze mythe te ontkrachten blijven zich echter opstapelen. Zeven mensenjaren zouden bij kleinere honden namelijk gelijkstaan aan 44 hondenjaren, bij middelgrote honden aan 47 hondenjaren, bij grote honden aan 50 hondenjaren en bij reuzenhonden aan 56 hondenjaren.
  • Laten we kijken naar nog een voorbeeld, om de valsheid van deze mythe echt duidelijk te maken: 13 mensenjaren zouden gelijkstaan aan 68 hondenjaren bij kleine honden, 74 bij middelgrote honden, 82 bij grote honden en 101 bij reusachtige rassen.

Zorg goed voor je hond tijdens elke fase van zijn leven

Some figure

Zoals je ziet, kun je het idee dat één hondenjaar gelijkstaat aan zeven mensenjaren dus beter laten varen. Dit soort ideeën kunnen er namelijk toe leiden dat we verkeerde beslissingen nemen met betrekking tot onze huisdieren.

Onthoud bovenal dat de ontwikkeling van een hond niet lineair is en dat het verandert afhankelijk van zijn grootte en ras.

Daarom is het het beste om contact op te nemen met een dierenarts. Een professional is veel beter gekwalificeerd om advies te geven over hoe je tijdens elke levensfase op de juiste manier voor je huisdier kunt zorgen.

Namelijk niets in het leven is zeker. Daarom is het belangrijk om onze vierpotige vrienden dagelijks de liefde te geven die ze verdienen. Het maakt niet uit hoe lang ze leven. Eén ding moet je onthouden: je hond geeft waarschijnlijk een stuk minder om jouw leeftijd! 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.