Honden in bad: 9 mythes die we ontkrachten

Het is tijd om de mythes door te prikken waardoor je je hond op de verkeerde manier een bad geeft. Beter laat dan nooit!
Honden in bad: 9 mythes die we ontkrachten

Laatste update: 01 juli, 2018

Hoe vaak moeten honden in bad, welke producten moeten we gebruiken en is het wel echt nodig is dat we onze hond van tijd tot tijd een bad geven? iedereen heeft er zijn eigen mening over. Wij vertellen je enkele mythes omtrent het wassen van je geliefde viervoeter. Honden in bad: wat kan en wat niet?

1. Als wilde dieren niet baden, is het ook niet nodig om onze huisdieren te wassen

Je hond wassen

In de natuur wassen honden zichzelf met een stevig modderbad, de ideale manier om zich van parasieten te verlossen. Maar in de steden, met luchtvervuiling en andere viezigheid, is het wassen van je hond niet noodzakelijk omwille van het uiterlijk van je huisdier, maar vanwege de gezondheid en de hygiëne.

2. Honden mogen niet te vaak gewassen worden

Het is belangrijk dat je je hond met een zekere regelmaat wast. Hoe vaak dit precies nodig is, hangt af van verschillende factoren, zoals het type vacht ze hebben. Daarbij moeten honden die gevoeliger zijn voor huidziektes of allergieën vaker gewassen worden of moeten er specifieke producten gebruikt worden.

Er doen heel wat geruchten de ronde over honden in bad. We vertellen je graag welke zodat je weet waar je op moeten letten om je hond en diens vacht de best mogelijke verzorging te geven. 

3. Het wassen van de hond kan de pH-waarde beschadigen

Dit gebeurt alleen als je niet de juiste shampoo voor honden gebruikt. Je mag niet zomaar elke shampoo gebruiken voor je hond, want ze hebben een andere pH-waarde dan mensen. Je kan het beste aan de dierenarts vragen welke shampoo het meest geschikt is voor jouw huisdier.

4. Honden een bad geven is slecht voor de natuurlijke vetten van de huid

Tenzij je je hond te vaak in bad stopt, kan dit geen probleem zijn voor de huid van je hond. Als je de juiste shampoo gebruikt zal een bad de onzuiverheden en andere stoffen op de huid van je hond verwijderen. Met als gevolg dat je hond er stralend uitziet, en een gezonde huid en vacht heeft.

5. Ze kunnen otitis krijgen door het water

Otitis is een ontsteking aan de huid van de gehoorgang en mensen denken vaak dat hun dier dit zal oplopen bij het wassen van hun hond in bad. Als het niet noodzakelijk is zorg er dan voor dat de oren van de hond droog blijven. Op die manier zal otitis geen kans krijgen. Verwijder ook elke keer voorzichtig de restanten van de shampoo uit de oren van je hond. Indien er toch water in de oren stroomt, raadpleeg dan de dierenarts.

6. Het is noodzakelijk om een haardroger te gebruiken

Honden zijn doorgaans geen fan van het geluid van een haardroger en ook de hitte kan hen overstuur maken. Het beste is om je hond in een warme en beschutte omgeving met een handdoek droog te wrijven.

7- Anti-vlooienshampoo is voldoende om deze vervelende parasieten te vermijden

Ook hier is het afhankelijk van de regelmaat waarmee je je viervoeter een bad geeft. Een enkele keer de shampoo gebruiken zal de vlooien niet permanent uitroeien. Om dit te bereiken kan je het beste de behandeling met andere producten tegen vlooien aanvullen:

  • Poeders
  • Plaatselijke behandelingen
  • Sprays

Als je hond geen vlooien heeft dan is het ook niet nodig om deze shampoo te gebruiken.

Hond in een emmer

8. Honden houden ervan om gewassen te worden met de tuinslang

Behalve wanneer het erg heet is en de zon volop schijnt, is het geen goed idee om je hond met het koude water van de tuinslang te wassen. Dit is namelijk een goede manier om hen ziek te maken. Geef je hond steeds met bad in warm water, tenzij er extreem hete temperaturen heersen.

9. Het is beter om honden in bad te laten doen door een hondentrimmer

Ook dit is een mythe over honden in bad. Voordat je het karweitje van je hond te wassen aan iemand anders overlaat, moet je er zeker van zijn dat ze de juiste producten gebruiken en je huisdier goed behandelen. Denk er ook aan dat de honden meestal gedroogd worden met een haardroger, en dit is geen vriend van de meeste honden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.